Θεωρούμε ότι οι αστυνομικοί πρέπει να τυγχάνουν καλύτερης εκπαίδευσης γύρω από το θέμα της βίας καθώς και μόρφωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αναφέρει η ΕΔΟΝ σε ανακοίνωσή της για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της αστυνομικής βίας.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Η 15η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το 1997 ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά της αστυνομικής βίας. Οι αστυνομικοί καλούνται να επιβάλλουν την τάξη κάτω από δύσκολες συνθήκες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχουν το δικαίωμα να καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα κάνοντας κατάχρηση της εξουσίας που τους παρέχεται.
 
Δεκάδες είναι τα περιστατικά αστυνομικής βίας που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια, τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό. Η δολοφονία του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν στην Τουρκία, σε μαζική αντικυβερνητική διαδήλωση. Η δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου από ειδικό φρουρό στην Ελλάδα. Η βίαιη καταστολή ενάντια στους εργαζόμενους, που αγωνίζονται για τα δικαιώματα τους, o ξυλοδαρμός από την αστυνομία φοιτητών, η ρήξη χημικών σε κλειστό χώρο, ενάντια σε όσους αντιδρούσαν στους πλειστηριασμούς των κατοικιών στην Αθήνα. Στην Κύπρο, 20χρονος έχασε το ένα του μάτι κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα, αποτέλεσμα βίας από αστυνομικό. Θύμα απρόκλητης και βίαιης συμπεριφοράς άντρα αφρικανικής καταγωγής, που τον κτυπούσε ο αστυνομικός ενώ αυτός βρισκόταν στο έδαφος σφαδάζοντας από τους πόνους. Πιο πρόσφατο ντροπιαστικό περιστατικό η σύλληψη της γυναίκας του Λουίς Κάρλος (βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής της Δόξας), την ώρα που παραλάμβανε το παιδί της από το σχολείο.
 
Την ίδια στιγμή βλέπουμε και την τραγική εικόνα που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στις φυλακές, όπου η ψυχολογική βία, αλλά και η κακομεταχείριση, οδηγεί κρατουμένους είτε στον οριστικό αποκλεισμό τους από την κοινωνία, είτε ακόμα χειρότερα στην αυτοκτονία.
 
Υπάρχουν φυσικά και αρκετά περιστατικά που τα θύματα φοβήθηκαν να μιλήσουν και δεν είδαν ποτέ το φως της δημοσιότητας. Καλούμε τον κάθε πολίτη, ο οποίος έχει το κάθε δικαίωμα, να καταγγέλλει οποιαδήποτε ανάρμοστη συμπεριφορά εκ μέρους της αστυνομίας. Η πολιτεία και οι αρμόδιες αρχές είναι υποχρεωμένες να διεξάγουν έγκαιρα, διεξοδικά και αμερόληπτα έρευνες όπου υπάρχουν ισχυρισμοί ή άλλες αξιόπιστες πληροφορίες ότι ενδέχεται να διαπράχθηκαν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από αστυνομικούς.
 
Τα γεγονότα των τελευταίων χρόνων με τα περιστατικά, κάθε μορφής, αστυνομικής βίας δείχνουν την έλλειψη εκπαίδευσης για το χειρισμό λεπτών υποθέσεων και τον ελάχιστο έλεγχο στον τρόπο λειτουργίας του σώματος. Ως ΕΔΟΝ, δεν μπορούμε να μην καταδικάσουμε τα περιστατικά βίας, αλλά και τα προβλήματα που υπάρχουν στο αστυνομικό σώμα. Θεωρούμε ότι οι αστυνομικοί πρέπει να τυγχάνουν καλύτερης εκπαίδευσης γύρω από το θέμα της βίας καθώς και μόρφωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο καλύτερος τρόπος για αντιμετώπιση της παραβατικότητας δεν βρίσκεται στη βία, η οποία οδηγεί μόνο σε αντι-βία, αλλά στην πρόληψη και την παιδεία.