Η ΕΔΟΝ για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Καρκίνου

«Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στους μικρούς ήρωες που είναι πραγματικοί μαχητές της ζωής. Κάθε παιδί πρέπει να έχει την ευκαιρία να ζήσει, την ευκαιρία για ζωή», σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση η ΕΔΟΝ.

Αναλυτικά:

«Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου έχει καθιερωθεί στις 15 Φεβρουαρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (ICCCPO), για την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης σχετικά με τις παιδικές νεοπλασίες (καρκίνο) και για την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντος σχετικά με τις ανάγκες των παιδιών που νοσούν από καρκίνο σε όλο τον πλανήτη.

Η Διεθνής Ένωση Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά υπάρχει, έτσι ώστε οι γονείς αυτών των παιδιών, να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες που χρειάζονται για να πάρουν σωστές αποφάσεις σχετικά με τη θεραπεία του παιδιού τους.

Παρόλο που πρόκειται για σπάνιες μορφές καρκίνου, κάθε χρόνο 250.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από αυτές, ενώ μόνο το 20% αυτών των παιδιών έχει δυνατότητα πρόσβασης σε σωστή ιατρική φροντίδα. Το 80% από αυτά προέρχεται από χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος.

Πάνω από 150.000 θάνατοι κάθε χρόνο θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν υπήρχε δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης και εξειδικευμένης θεραπείας σε όλα τα παιδιά.

Ποσοστό 70% – 80% από τα παιδιά που έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένη θεραπεία, θεραπεύονται με την πρόοδο της ιατρικής και λόγω της επάρκειας φαρμάκων και καταρτισμένου επιστημονικού προσωπικού. Κάθε μέρα εκτιμάται ότι 20 περίπου  παιδιά πεθαίνουν από καρκίνο στην Ευρώπη.

Στον καρκίνο η έγκαιρη διάγνωση είναι πρωταρχικής σημασίας. Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας ώστε να είναι σε θέση να διαγνώσουν έγκαιρα τη νόσο και στη σωστή ενημέρωση των γονιών ώστε να απευθύνονται έγκαιρα στα παιδιατρικά νοσοκομεία.

Η κυπριακή πολιτεία έχει ευθύνη και υποχρέωση, να σταθεί δίπλα σε κάθε παιδί που πάσχει από καρκίνο, μεριμνώντας ότι αυτό θα έχει την καλύτερη δυνατή θεραπεία ενώ, παράλληλα, τόσο το ίδιο όσο και η οικογένειά του θα έχουν πλήρη και ολοκληρωμένη ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη.

Παγκύπριο Κίνημα ΕΔΟΝόπουλων

Κ.Σ. ΕΔΟΝ»

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.