Η ΕΔΟΝ για την παράδοση του εξοπλισμού που αγοράστηκε από την εκστρατεία «Κάλαντα Αλληλεγγύης 2020»


Πραγματοποιήθηκε στις 27 Οκτωβρίου ημέρα Τρίτη, επίσκεψη της ΕΔΟΝ στο Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας Αιτητών Διεθνούς Προστασίας στην Κοφίνου, όπου έγινε παράδοση του εξοπλισμού που αγοράστηκε με το ποσό που μαζεύτηκε από την εκστρατεία του Παιδικού Κινήματος της Οργάνωσης, «Κάλαντα Αλληλεγγύης 2020». Τα κάλαντα για το 2020 ήταν αφιερωμένα στα παιδιά του Κέντρου Υποδοχής και Φιλοξενίας Αιτητών Διεθνούς Προστασίας στην Κοφίνου. Αν και η εκστρατεία έχει ολοκληρωθεί προ πολλού, όπως και η αγορά προϊόντων, εντούτοις η παράδοση των όσων αγοράστηκαν σημείωσε καθυστέρηση λόγο της γενικότερης κατάστασης που διαμορφώθηκε λόγω της πανδημίας.

ΕΔΟΝ

Μετά από την καταγραφή των αναγκών που αφορούν κύρια τα παιδιά στο Κέντρο και σε πλήρη συνεννόηση με τους λειτουργούς του Κέντρου, προχωρήσαμε σε αγορά εξοπλισμού για επένδυση του χώρου. Συγκεκριμένα παραδόθηκαν παιδικές καρέκλες, καρέκλες με πινακίδα γραφής, παιδικά τραπέζια, laptops, εκτυπωτές, λευκοπίνακας, lockers, αναλώσιμα κ.α

Ο θεσμός των «Καλάντων Αλληλεγγύης» έχει καθιερωθεί εδώ και χρόνια, ως μία από τις σημαντικότερες δράσεις έκφρασης αλληλεγγύης του κινήματος μας γιατί προσφέρουμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, έμπρακτα την αλληλεγγύη μας σε παιδιά όλου του κόσμου που την έχουν ανάγκη. Παράλληλα, δίνεται η ευκαιρία στα ΕΔΟΝόπουλα να συμμετέχουν στις προγραμματισμένες μας εκδηλώσεις, αναπτύσσοντας με αυτό τον τρόπο το αίσθημα της κοινωνικής αλληλεγγύης, της προσφοράς, του εθελοντισμού και της διεθνιστικής αλληλεγγύης.

ΕΔΟΝ3

Επίσης έγινε προσπάθεια να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία για τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών που ζουν σε κέντρα όπως το κέντρο φιλοξενίας στην Κοφίνου, καθώς και για τις συνθήκες που οδηγούν τους λαούς να εγκαταλείψουν τη χώρα τους. Το κέντρο φιλοξενίας στην Κοφίνου λειτουργεί από το 2004, φιλοξενώντας τα άτομα που υποβάλλουν γραπτή αίτηση για παροχή διεθνούς προστασίας, ώστε να εξασφαλιστούν οι υλικές συνθήκες της αρχικής φιλοξενίας τους. Σε αυτά τα κέντρα, όπως και στο συγκεκριμένο, φιλοξενούνται άτομα και οικογένειες μέχρι τη διεκπεραίωση των διαδικασιών του αιτήματος διεθνούς προστασίας. Ως αποτέλεσμα της συνολικότερης εμπόλεμης κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή μας, παρατηρείται αύξηση του αριθμού ατόμων που αιτούνται ασύλου στην Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ οι χρονοβόρες αυτές διαδικασίες, προκαλούν την λειτουργία του κέντρου υπό συνθήκες πληρότητας.

Παρόλο που το κέντρο λειτουργεί για φιλοξενία αιτητών διεθνούς προστασίας, εντούτοις, σε αυτό φιλοξενούνται για μήνες και άτομα που έχουν εξασφαλίσει το καθεστώς πρόσφυγα ή το καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας, είτε γιατί αναμένουν την έγκριση των αιτήσεών τους για παροχή Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (Ε.Ε.Ε) είτε γιατί αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στην εξεύρεση οικίας προς ενοικίαση.

ΕΔΟΝ2

Η πιο ευαίσθητη κατηγορία ατόμων που γίνονται αποδέκτες αυτής της κατάστασης, είναι τα παιδιά που καλούνται να ζήσουν σε ένα περιβάλλον ανασφάλειας, με ελάχιστες ευκαιρίες να καλύψουν

ψυχοκοινωνικές ανάγκες, και να τους προσφερθεί ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον, παύοντας έτσι να διατηρούν την παιδική τους ταυτότητα. Προς αυτή την κατεύθυνση διαθέσαμε τους πόρους από την εκστρατεία των Καλάντων Αλληλεγγύης, για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των παιδιών του Κέντρου.

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News