Η ΕΕ μιλά με Λευκορωσία μόνο για ανθρωπιστική κατάσταση στα σύνορα με Πολωνία, λέει Εκπρόσωπος της Κομισιόν

Οι όποιες επαφές γίνονται με τις αρχές της Λευκορωσίας σε σχέση με την κατάσταση στα σύνορα της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση αφορούν αποκλειστικά ανθρωπιστικά ζητήματα και δεν βρίσκονται σε εξέλιξη οι όποιες άλλες διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Έρικ Μαμέρ κατά τη διάρκεια της μεσημβρινής ενημέρωσης, στις Βρυξέλλες, την Πέμπτη.

Ο κ. Μαμέρ απαντούσε σε ερώτηση σε σχέση με ανακοίνωση την οποία ανάρτησε στο Twitter το βράδυ της Τετάρτης, σύμφωνα με την οποία η Κομισιόν αναμενόταν να έχει τεχνικές συζητήσεις με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και την Λευκορωσία με αντικείμενο τον επαναπατρισμό των μεταναστών και αιτητών ασύλου που έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα της χώρας με την Πολωνία.

Στην ανάρτησή του την Τετάρτη, ο κ. Μαμέρ είχε σημειώσει πως η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συνεχίζει τις επαφές με τα κράτη μέλη αναφορικά με τη κρίση στα σύνορα, και πως η ΕΕ καλεί τη Λευκορωσία «να επιτρέψει την πρόσβαση για ανθρωπιστική υποστήριξη και να παρέχει καταφύγιο στους μετανάστες στη χώρα».

Απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση για τις σχεδιαζόμενες κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, ο κ. Μαμέρ ανέφερε πως υπάρχει ξεκάθαρη συμφωνία από τους 27 ΥΠΕΞ της ΕΕ για διεύρυνση του καθεστώτος κυρώσεων κατά του καθεστώτος ώστε να περιλαμβάνει και όσους εμπλέκονται στην εργαλειοποίηση των μεταναστών.

Όπως είπε, η διαδικασία κατάρτισης του καταλόγου φυσικών και νομικών προσώπων που θα υπόκεινται σε κυρώσεις προχωρά σε επίπεδο τεχνικών ομάδων εργασίας, και πως πρόκειται για μια συζήτηση που γίνεται σε κλίμα εμπιστευτικότητας μεταξύ των κρατών μελών.

Απαντώντας σε ερώτηση για την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ με τον Αλεξάντερ Λουκασένκο, και κατά πόσο η κ. Μέρκελ έχει κάποια εντολή από την ΕΕ, ο κ. Μαμέρ ανέφερε πως η ΕΕ δεν δίνει εντολές στα κράτη μέλη αλλά πως τα κράτη μέλη έχουν, όπως συνηθίζεται στη διπλωματία, διμερείς επαφές. Πρόσθεσε ωστόσο πως προφανώς υπάρχει στενή επικοινωνία μεταξύ της ΕΕ και των κρατών μελών.

Όσον αφορά τις εν εξελίξει επαφές του αντιπροέδρου Μαργαρίτη Σχοινά σε χώρες προέλευσης και διέλευσης μεταναστών για αντιμετώπιση της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από τη Λευκορωσία, ο κ. Μαμέρ υπέδειξε πως οι θετικές εξελίξεις που προκύπτουν από αυτές τις προσπάθειες συνεχίζονται.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην ανακοίνωση των αρχών του Ουζμπεκιστάν την Πέμπτη πως σταματά την μεταφορά πολιτών από ορισμένες χώρες προέλευσης σε πτήσεις προς τη Λευκορωσία, καθώς και ανάλογες ανακοινώσεις από τον Λίβανο, αλλά και τις ανάλογες ανακοινώσεις μιας σειράς αεροπορικών εταιρειών την τελευταία περίοδο, περιλαμβανομένων των Τουρκικών Αερογραμμών, της συριακής Cham Wings και των αερογραμμών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.