Η ΕΕ να αυξήσει την χρηματοδότηση για την UNRWA

“H απόφαση των ΗΠΑ να διακόψουν την χρηματοδότηση στην UNRWA προστίθεται σε μια σειρά εμπρηστικών ενεργειών της κυβέρνησης Τραμπ, με αποκορύφωμα την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του ισραηλινού κράτους. Βαθύτερη επιδίωξη βέβαια είναι να εκτροχιαστούν οι προσπάθειες για την λύση των δύο κρατών και να ακυρωθεί το δικαίωμα των Παλαιστινίων προσφύγων να επιστρέψουν σε ένα δικό τους ανεξάρτητο κράτος”. Αυτά τόνισε ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Ν. Συλικιώτης, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, στη παρουσία και του Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής, Γιοχάνες Χαν. Θέμα της συζήτησης ήταν η στήριξη της ΕΕ προς την UNRWA μετά την απόφαση των ΗΠΑ να σταματήσουν την παροχή οικονομικής στήριξης στην UNRWA.

Μιλώντας ως Αντιπρόεδρος της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς και πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του ΕΚ για τις σχέσεις με την Παλαιστίνη, ο κος Συλικιώτης προειδοποίησε πως σχολεία, νοσοκομεία, προσφυγικοί οικισμοί και προγράμματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που ανακουφίζουν πέντε εκατομμύρια πρόσφυγες είναι πλέον υπό την απειλή της κατάρρευσης εάν δεν βρεθεί άμεσα η απαιτούμενη χρηματοδότηση για την UNRWA. Επίσης, συμπλήρωσε, στη αποκλεισμένη λωρίδα της Γάζα, το 80% του πληθυσμού εξαρτάται πλήρως από την στήριξη της UNRWA.

Κλείνοντας ο κος Συλικιώτης κάλεσε την ΕΕ και τα κράτη μέλη της να αναλάβουν πρωτοβουλία και να κινητοποιήσουν επιπλέον χρηματοδότηση για την UNRWA ώστε να μπορέσει να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο της. Επίσης, επισήμανε πως είναι χρέος της ΕΕ να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ ώστε να θέσει τέλος στην πολιτική των εποικισμών και να τερματίσει τον απάνθρωπο αποκλεισμό της Γάζας.

Στο πλαίσιο των εργασιών της ολομέλειας ο κος Συκιώτης παραχώρησε επίσης δημοσιογραφική διάσκεψη για το θέμα της UNRWA εκ μέρους της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς. Στην τοποθέτησή του υπογράμμισε πως η ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς καταδικάζει την απόφαση των ΗΠΑ να περικόψει την βοήθεια προς την UNRWA και στέκεται αλληλέγγυα στο πλευρό του ηρωικού λαού της Παλαιστίνης, ζητώντας να τερματιστεί άμεσα η κατοχή, να επιτραπεί στους πρόσφυγες Παλαιστίνιους να επιστρέψουν στις εστίες τους και να επιτευχθεί λύση του Παλαιστινιακού στη βάση των 2 κρατών, στα σύνορα του 1967 με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Παλαιστινιακού κράτους.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.