Η ΕΕ να εντείνει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της έλλειψης φαρμάκων

 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπογράμμισε τις βασικές αιτίες των πρόσφατων ελλείψεων σε φάρμακα σε ψήφισμά του που υιοθετήθηκε με 663 ψήφους υπέρ, 23 κατά και δέκα αποχές. Οι ευρωβουλευτές ζητούν να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα ένα πρόβλημα που επιδεινώθηκε σε όλη την Ευρώπη με την υγειονομική κρίση του COVID-19 και το οποίο είχε άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, την ασφάλεια και τη συνέχιση της θεραπείας των ασθενών.

Μάλιστα στο ψήφισμα καλείται η Κομισιόν να αξιοποιήσει την επικείμενη φαρμακευτική στρατηγική προκειμένου να διασφαλιστεί ότι βρίσκονται σε κυκλοφορία ασφαλή φάρμακα, διαθέσιμα σε όλους και σε προσιτές τιμές, καθώς και να εξετάσει τρόπους για να αποκατασταθεί η παραγωγή φαρμάκων στην Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι το 40% των φαρμάκων που διατίθενται στην αγορά της ΕΕ προέρχονται από μη ευρωπαϊκές χώρες, ενώ το 60% ως 80% των δραστικών συστατικών παράγονται στην Κίνα και την Ινδία. Το Ευρωκοινοβούλιο σημειώνει λοιπόν την ανάγκη για έλεγχο των άμεσων ξένων επενδύσεων σε εργοστάσια παραγωγής φαρμάκων, τα οποία αποτελούν τμήμα της κρίσιμης σημασίας υγειονομικής υποδομής στην Ευρώπη και ενθαρρύνουν τη θέσπιση χρηματοπιστωτικών κινήτρων για να πεισθούν οι εταιρείες να παράγουν δραστικές ουσίες και φάρμακα στην Ευρώπη.

Το Ευρωκοινοβούλιο καλεί τα κράτη-μέλη να μοιραστούν βέλτιστες πρακτικές ως προς τη διαχείριση αποθεμάτων φαρμάκων και να δημιουργήσουν συντονισμένες στρατηγικές υγείας, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω χρήσης του κοινού ευρωπαϊκού μηχανισμού δημόσιας προμήθειας φαρμάκων. Επιπρόσθετα, η Επιτροπή οφείλει να δημιουργήσει στρατηγικό φαρμακευτικό απόθεμα έκτακτης ανάγκης, στα πρότυπα του μηχανισμού RescEU. Το απόθεμα αυτό θα πρέπει να λειτουργεί ως «ευρωπαϊκό φαρμακείο έκτακτης ανάγκης» προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις. Θα πρέπει επίσης να εξασφαλιστεί ισότιμη πρόσβαση σε όλα τα κράτη-μέλη μέσω ενός μηχανισμού δίκαιης κατανομής.

Τέλος, το Ευρωκοινοβούλιο κάλεσε την Επιτροπή να προτείνει οδηγία που θα θέτει ελάχιστα πρότυπα για υψηλής ποιότητας συστήματα υγειονομικής περίθαλψης στα κράτη-μέλη.

Η ευρωβουλευτής Kateřina Konečná, μιλώντας εκ μέρους της GUE/NGL, σημείωσε ότι «οι ελλείψεις φαρμάκων δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά η κρίση COVID-19 έχει επιδεινώσει την κατάσταση και την έφερε στο προσκήνιο. Η έκθεση που κατατέθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο καλεί την Επιτροπή, τα κράτη-μέλη και τις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες να εντείνουν δραστικά τις προσπάθειές τους για να διασφαλίσουν ότι οι πολίτες δεν θα στερηθούν ξανά την απαραίτητη υγειονομική περίθαλψη. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, υπάρχει απόλυτη ανάγκη για ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και για τη θέσπιση κοινών κανόνων που θα αποτρέπουν μελλοντικές ελλείψεις για πάντα».

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy