Η ΕΕ ζητά την άμεση απελευθέρωση των 50 συλληφθέντων στο Χονγκ Κονγκ

Η ΕΕ ζητά την άμεση απελευθέρωση των 50 συλληφθέντων στο Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με γραπτή δήλωση που εξέδωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ, εξ ονόματος της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος ανέφερε ότι «οι αρχές στο Χονγκ Κονγκ συνέλαβαν πάνω από 50 άτομα στις 6 Ιανουαρίου 2021 με κατηγορίες σύμφωνα με τον Νόμο Εθνικής Ασφάλειας (NSL)».

Οι εν λόγω κατηγορίες, πρόσθεσε,  «σχετίζονται με τη διεξαγωγή, τον Ιούλιο του 2020, των δημοκρατικών πρωτογενών εκλογών που αποσκοπούν στον εντοπισμό υποψηφίων για τις επόμενες εκλογές του Νομοθετικού Συμβουλίου. Στους συλληφθέντες περιλαμβάνονται πρώην νομοθέτες της αντιπολίτευσης και ακτιβιστές της κοινωνίας πολιτών».

Όπως σημείωσε, «αυτές οι συλλήψεις τιμωρούν την πολιτική δραστηριότητα που πρέπει να είναι απολύτως νόμιμη σε οποιοδήποτε πολιτικό σύστημα που σέβεται τις βασικές δημοκρατικές αρχές. Είναι η τελευταία ένδειξη ότι ο νόμος περί εθνικής ασφάλειας χρησιμοποιείται από τις αρχές του Χονγκ Κονγκ και της ηπειρωτικής χώρας για να καταπνίξει τον πολιτικό πλουραλισμό στο Χονγκ Κονγκ και την άσκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των πολιτικών ελευθεριών που προστατεύονται βάσει του νόμου του Χονγκ Κονγκ και του διεθνούς δικαίου».

«Η ΕΕ ζητά την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων. Η ΕΕ καλεί τις αρχές να σεβαστούν το κράτος δικαίου του Χονγκ Κονγκ, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις δημοκρατικές αρχές και τον υψηλό βαθμό αυτονομίας σύμφωνα με βάση την αρχή `μία χώρα, δύο συστήματα΄, όπως κατοχυρώνεται στο βασικό νόμο του Χονγκ Κονγκ και σύμφωνα με τις εσωτερικές και διεθνείς υποχρεώσεις», ανέφερε ο κ. Μπορέλ.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.