Η ΕΕΑ/ΒΠΑ φιλοξενεί την τοπική κοινωνία στο ετήσιο συνέδριο της REALPE

«Σήμερα στην ΕΕ η πραγματικότητα της ανεργίας, της φτώχειας και των ανισοτήτων είναι τόσο κραυγαλέα, ώστε κανείς να μην μπορεί πλέον να τα αμφισβητεί. Στο νεοφιλελεύθερο θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ το οποίο συρρικνώνει συνεχώς την δυνατότητα παραγωγής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο, οι τοπικές κοινωνίες επωμίζονται τις επιπτώσεις. Οι πολιτικοί ηγέτες και οι κυρίαρχοι κύκλοι της ΕΕ αντί να στηρίζουν την κοινωνική συνοχή, να στηρίζουν την κοινωνική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, συνεχίζουν την αδιέξοδη πολιτική της λιτότητας.»

Αυτά δήλωσε μεταξύ άλλων ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και αντιπρόεδρος της ΕΕΑ/ΒΠΑ Νεοκλής Συλικιώτης. Ο κύριος Συλικιώτης έκανε εκ μέρους της ΕΕΑ/ΒΠΑ άνοιγμα των εργασιών του ετήσιου συνεδρίου της REALPE (της πλατφόρμας συνεργασίας δήμων και τοπικών κινημάτων της Αριστεράς) το οποίο φιλοξενεί η ευρωομάδα. Παρόντες ήταν εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών απο Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Κύπρο, Γαλλία και Γερμανία, όπως και αρκετοί ευρωβουλευτές της ΕΕΑ/ΒΠΑ.

Στην εισαγωγή του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα 10 χρόνια από την ίδρυση της REALPΕ και ευχήθηκε την συνέχιση των αγώνων και των επιτυχιών της, πλάι με το μαζικό Αριστερό και εργατικό τοπικό κίνημα.

Ο κύριος Συλικιώτης έδωσε ιδιαίτερο βάρος στις ιδιωτικοποιήσεις και τα κινήματα επανακρατικοποίησης των ιδιωτικοποιημένων υπηρεσιών της υδατοπρομήθειας, της ενέργειας και των δημόσιων υπηρεσιών, τονίζοντας πως «είναι επιτέλους καιρός η ΕΕ να αναγνωρίσει όχι μόνο το νερό ώς κοινωνικό αγαθό, αλλά ως ανθρώπινο δικαίωμα. Το ίδιο ισχύει και για τους τομείς της ενέργειας και της αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχιας, αφού η ενέργεια οφείλει να είναι κοινωνικό αγαθό το οποίο να διανέμεται σε όλους φτηνά και με πλήρη πρόσβαση». Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να δημιουργηθούν ολοκληρωμένα σχέδια Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και να αυξηθεί η ενεργειακή απόδοση.

Κλείνοντας την παρέμβαση του είπε πως «ο αγώνας μας ως Αριστερά απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας και μνημονίων συνεχίζεται πάντοτε μαζί με το τοπικό κίνημα. Για δημόσιες επενδύσεις για έμπρακτη στήριξη των τοπικών κοινωνιών και στήριξης της πραγματικής οικονομίας, καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας, πλήρη πρόσβαση όλων στο νερό.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.