Η εφαρμογή του ΓεΣΥ πέρασε και περνά µέσα από συµπληγάδες – Ο διορισμός Αγαθαγγέλου

Ένα σύστηµα υγείας έρµαιο «γνωστών» και «άγνωστων» συµφερόντων

Της Ελένης Κωνσταντίνου

Ως ακόµη µια προσπάθεια υπόσκαψης του Γενικού Σχεδίου Υγείας µεταφράζεται η απόφαση για διορισµό του προέδρου του ΠΙΣ, Πέτρου Αγαθαγγέλου, στο ∆.Σ. του ΟΑΥ.

Παρά τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί µεταξύ των οποίων και η πρόθεση του προέδρου του ∆Σ ΟΑΥ, Θωµά Αντωνίου, να παραιτηθεί, εντούτοις η κυβέρνηση επιµένει στον εν λόγω διορισµό. Αναφορικά µε το θέµα που προέκυψε για πιθανή σύγκρουση συµφέροντος, το Υπουργείο Υγείας επικαλείται γνωµάτευση του νοµικού συµβούλου του Υπουργείου Υγείας πως δεν υπάρχει νοµικό κώλυµα για το διορισµό.

Πάντως τα ερωτηµατικά που καταγράφονται αφορούν στο πώς άτοµα που η φιλοσοφία τους για το ΓεΣΥ είναι ακριβώς αντίθετη µε αυτό που εφαρµόζεται σήµερα, επιλέγονται να λαµβάνουν αποφάσεις για το Σύστηµα.

Τρία χρόνια µετά και οι πολέµιοι του ΓεΣΥ εξακολουθούν να ψάχνουν τρόπους ώστε να ανατρέψουν τη φιλοσοφία του και κυρίως τον µονοασφαλιστικό του χαρακτήρα. Ανατρέχοντας στο παρελθόν υπάρχουν πολλές αξιοσηµείωτες στιγµές που καταδεικνύουν αυτή την προσπάθεια.

Όπως, για παράδειγµα, το περιβόητο tweet του τότε Υπουργού Υγείας, Γιώργου Παµπορίδη, για «πολιτικό αρχηγό σε ρόλο Ιούδα» µέχρι και η πρόσφατη πρόταση νόµου του προέδρου της Ε∆ΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου, που ανοίγει το δρόµο για συνταγογράφηση από γιατρούς εκτός ΓεΣΥ.

«Υπόσκαψη εκ των έσω µε οργανωµένο σχέδιο»

Θυμός επικρατεί ανάμεσα στις τάξεις των γιατρών που από την αρχή τάχθηκαν υπέρ του ΓεΣΥ αφού δεν µπορούν να διανοηθούν πως έχει επιλεγεί ένα πρόσωπο να συµπεριληφθεί στο ∆.Σ. του ΟΑΥ που είχε «πολεµήσει» το ΓεΣΥ, επισηµαίνει ο εκπρόσωπος του Συνδέσµου Ιδιωτών Ιατρών Συµβεβληµένων µε το ΓεΣΥ (ΣΙΣ-ΓεΣΥ), Ανδρέας Χρυσάνθου.

Όπως καταγγέλλει ο Ανδρέας Χρυσάνθου, «αυτό που δεν καταφέραν τόσα χρόνια µε διάφορες παρεµβάσεις, τώρα θα επιδιώξουν να το πράξουν εκ των έσω». Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει ο Ανδρέας Χρυσάνθου, «η οµάδα των φανατικών αντιπάλων του µονοασφαλιστικού ΓεΣΥ έχει σήµερα συντονιστεί µε τον Υπουργό Υγείας, τη Γενική ∆ιευθύντρια του Υπουργού Υγείας και τις ηγεσίες ΟΕΒ και ΚΕΒΕ.

Ενώνοντας το παζλ υπάρχει µια απόφαση που ξεκινά από τον ∆ΗΣΥ ώστε αυτό που έχει επιτευχθεί να ανατραπεί». Η ενέργεια αυτή θυµίζει σύµφωνα µε τον Α. Χρυσάνθου την πρώτη εποχή εφαρµογής του ΓεΣΥ. «Τότε που ο ΠΙΣ παρουσίαζε µια εικόνα καταστροφής, ότι έρχεται το τέλος του κόσµου, ένα σύστηµα που δεν θα µπορούσε να αντέξει. Γιατροί δέχονταν πιέσεις να µην ενταχθούν στο ΓεΣΥ και στις επιστηµονικές εταιρείες είχε απαγορευθεί να έχουν επαφές µε τον ΟΑΥ».

Όπως αναφέρει ο Ανδρέας Χρυσάνθου, κάποιοι είχαν φτάσει στο σηµείο να µην αφήνουν ιστοπαθολόγους να διενεργούν εξετάσεις και να στέλνουν τα αποτελέσµατα στους γυναικολόγους. «Τότε έφθασα στο σηµείο να αναφέρω σε συνεργάτη για χρόνια ότι εάν δεν µου έδινε τα αποτελέσµατα των τεστ Παπανικολάου θα πήγαινα στην Αστυνοµία και θα έκανα καταγγελία ώστε να κληθεί ο ίδιος να πει ποιοι τον εκφοβίζουν και δεν µας έδινε αποτελέσµατα».

Ερωτηθείς γιατί δεν λέχθηκαν αυτά αναλυτικά τότε, ο κ. Χρυσάνθου σηµειώνει ότι επέλεξαν να προχωρήσουν χωρίς συγκρούσεις µε αποτέλεσµα να ενταχθούν στο ΓεΣΥ αρκετοί γιατροί. Αναφέρθηκε και στον ΣΙΣ-ΓεΣΥ, ο οποίος οργανωµένα προσπάθησε να συµβάλει ώστε να λύνονται προβλήµατα και να υπάρχουν εποικοδοµητικές συζητήσεις.

Όταν κάποιοι υπόσχονταν αλλαγές στη µορφή του ΓεΣΥ

Oι προσπάθειες ανατροπής της υφιστάµενης µορφής του ΓεΣΥ δεν είναι σηµερινές, χρονολογούνται µε «µάχες» να δίνονται εκτός και εντός Βουλής από όσους πίστεψαν σε αυτό. Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση λίγο πριν τις ευρωεκλογές το 2019, όταν δίνονταν υποσχέσεις τότε ακόµη και από τον πρόεδρο του ∆ΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, όπως ανέφεραν πληροφορίες που ο ίδιος δεν επιβεβαίωνε, ότι θα προχωρούσαν σχεδιασµοί για τροποποίηση του ΓεΣΥ µετά τις εκλογές.

Τότε ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, επιβεβαίωνε τόσο την παρουσία του κ. Νεοφύτου στη συνέλευση του ΣΦΕΚ, όσο και τη συνάντηση που είχε µε τον πρόεδρο του ∆ΗΣΥ. Καταγγελίες για µεθοδεύσεις από πλευράς πολιτικού αρχηγού, έγιναν και από τον πρώην Υπουργό Υγείας, Γιώργο Παµπορίδη. Καταγγελίες τις οποίες επιβεβαίωναν τόσο ο Οργανισµός Ασφάλισης Υγείας, όσο και οι οργανωµένοι ασθενείς.

Ο πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συνδέσµων Πασχόντων και Φίλων, Μάριος Κουλούµας, κατήγγειλε ότι κοντά τους έφταναν παρόµοιες πληροφορίες, τόσο από γιατρούς όσο και από άλλους επαγγελµατίες υγείας.

Συγκεκριµένα, οι καταγγελίες αφορούσαν πολιτικό αρχηγό, ο οποίος φέρεται να τους παρότρυνε να µην ενταχθούν στο ΓεΣΥ υποσχόµενος ότι µετά τη διεξαγωγή των Ευρωεκλογών θα προωθήσει αλλαγή της φιλοσοφίας µε νοµοθετική ρύθµιση, ώστε αυτό να µετατραπεί σε πολυασφαλιστικό.

Ο Μ. Κουλούµας πρόσθεσε µάλιστα ότι στις συναντήσεις που γίνονταν, η παραίνεση είναι «µην µπείτε στο ΓεΣΥ για να µπορέσουµε µετά να φέρουµε τροποποίηση». Βέβαια και δύο χρόνια νωρίτερα, ακόµη και λίγο πριν την ψήφιση των νοµοσχεδίων για το ΓεΣΥ, τα κόµµατα ∆ΗΚΟ και Ε∆ΕΚ ετοίµαζαν τροπολογίες, έστω και αν τελικά κάτω από την πίεση δεν τις κατέθεσαν.

Προτάσεις και αποφάσεις που αναδεικνύουν τις διαφορές

Νέους τριγµούς προκάλεσε πρόσφατα και η πρόταση νόµου που κατέθεσε στη Βουλή ο πρόεδρος της Ε∆ΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, µε σκοπό µεταξύ άλλων να δοθεί το δικαίωµα σε γιατρούς εκτός του Συστήµατος να συνταγογραφούν φάρµακα εντός ΓεΣΥ.

Η κίνησή του αυτή έφερε και την άµεση αντίδραση, όπως ήταν αναµενόµενο, τόσο του ΟΑΥ, αλλά και των γιατρών που είναι ενταγµένοι στο ΓεΣΥ και είχαν παλέψει για τη λειτουργία του. Βέβαια οι ενέργειες του κύριου Σιζόπουλου για αλλαγές στο ΓεΣΥ δεν είναι επίσης σηµερινές. Χαρακτηριστικός ο «πόλεµος» που ξέσπασε µέσω Τwitter µεταξύ του πρώην Υπουργού Υγείας, Γιώργου Παµπορίδη και του προέδρου της Ε∆ΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου.

«Εχθές ο κ. @sizopoulos υπερέβαλε εαυτόν για να πείσει τους ∆ερµατολόγους να πουν ένα βροντερό ΟΧΙ στο ΓεΣΥ. Αναφέρθηκε δε µε πολλούς “επαίνους” στο πρόσωπό µου. Τον ευχαριστώ πολύ. Εν θα µείνει πάνω µου».

«Είσαι εκτός τόπου και εκτός χρόνου. Επιτέλους είναι ώρα να σταµατήσεις τα σικέ παιχνίδια», απάντησε ο Μ. Σιζόπουλος για να ανταπαντήσει ο Γ. Παµπορίδης: «Εκτός τόπου και χρόνου είναι η προσωπική σου προσπάθεια να κατευθύνεις την Ε∆ΕΚ και τη ∆ΕΟΚ ενάντια στη µεγάλη κοινωνική µεταρρύθµιση του ΓεΣΥ που πρώτος οραµατίστηκε ο Βάσος Λυσσαρίδης από το 1968. Τα λοιπά είναι προφάσεις εν αµαρτίαις».

Γιώργος Παµπορίδης και Κωνσταντίνος Ιωάννου πήραν θέση και µε αφορµή την απόφαση διορισµού του κ. Αγαθαγγέλου. Ο µεν Κ. Ιωάννου έγραψε σε ανάρτησή του ότι «είναι πλέον ξεκάθαρο ποιες είναι οι προθέσεις κάποιων, διορίζοντας στο ∆.Σ. ΟΑΥ κάποιον, που πολεµούσε και πολεµά το ΓεΣΥ για τους δικούς του λόγους (που είναι σεβαστοί) και αποκαλούσε τους γιατρούς, που θα ενταχθούν στο ΓεΣΥ, αποστάτες».

Ο δε Γ. Παµπορίδης, απευθυνόµενος στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, έγραψε στο Τwitter ότι «η προστασία του #ΓεΣΥ από τους εχθρούς του αποτελούσε προσωπική σας ευθύνη κ. Πτ∆ @AnastasiadesCY. Θεωρούσα ότι είχατε το απαιτούµενο σθένος ν’ αντισταθείτε στους εντεταλµένους του κατεστηµένου. Η σηµερινή σας κίνηση αποτελεί µια ανοίκεια επίθεση σε ό,τι κατακτήθηκε µε πόνο. Κρίµα», κατέληξε.

Αχρείαστος και επικίνδυνος ο διορισµός Αγαθαγγέλου στο Δ.Σ. του ΟΑΥ

Αχρείαστος είναι ο ενδεχόµενος διορισµός του προέδρου του ΠΙΣ, Πέτρου Αγαθαγγέλου, στο ∆.Σ. του ΟΑΥ, εκτιµούν τόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης, όσο και ο βουλευτής του ∆ΗΣΥ Χαράλαµπος Πάζαρος.

Ο Γ. Λουκαΐδης επισηµαίνει δε ότι ο διορισµός αυτός ήρθε αφού µετά από προσπάθειες τριών χρόνων οι πολέµιοι του ΓεΣΥ θέλησαν να βρουν άλλους τρόπους να το αλώσουν εκ των έσω, αλλά και να οδηγήσουν τη δηµόσια υγεία σε κατάρρευση.

Από την άλλη, ο Χ. Πάζαρος εκτιµά ότι αν ο διορισµός του κ. Αγαθαγγέλου ήταν λανθασµένος, θα κριθεί µέσα από την παρουσία του, ωστόσο θα ήταν καλύτερα αυτός να αποφευχθεί. Ξεκαθαρίζει ωστόσο ότι για τον ∆ΗΣΥ δεν τίθεται θέµα αλλαγής φιλοσοφίας ή αρχιτεκτονικής του ΓεΣΥ.

Γ. Λουκαΐδης: Η κυβέρνηση αποφάσισε να δολοφονήσει το ΓεΣΥ µέσα από την εκ των έσω άλωσή του

Απόπειρα δολοφονίας του ΓεΣΥ νιστά ο διορισµός Πέτρου Αγαθαγγέλου στο ∆.Σ. του ΟΑΥ που θα έπρεπε να αποφευχθεί, διαµηνύει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης. Ερωτηθείς για το εάν θα µπορούσε να αποφευχθεί ο εν λόγω διορισµός, ο Γ. Λουκαΐδης επισηµαίνει ότι όχι µόνο µπορούσε και έπρεπε να αποφευχθεί, αλλά δεν έπρεπε καν να συζητηθεί.

«Γιατί ακριβώς µε βάση την εκτίµηση και τα λόγια του ίδιου του Προέδρου της ∆ηµοκρατίας, κάτι ανάλογο συνιστά απόπειρα δολοφονίας του ΓεΣΥ. Κατά συνέπεια το µήνυµα που η κυβέρνηση επέλεξε να στείλει, µε βάση τα δικά τους λεχθέντα, είναι ότι αποφάσισε να δολοφονήσει το ΓεΣΥ, µέσα από την εκ των έσω άλωσή του. Χωρίς ίχνος ντροπής επέλεξαν να συγκρουστούν µε ολόκληρη την κοινωνία για να ικανοποιήσουν και αυτή τη φορά τα µεγάλα ιδιωτικά συµφέροντα.

Η κυβέρνηση της διαπλοκής, προφανώς δεν έχει όρια. Μπορεί να φτάσει µέχρι και την παιδοκτονία αν είναι να εξυπηρετηθούν συγκεκριµένα συµφέροντα. Για µια ακόµη φορά καλούµε την κυβέρνηση και τον κύριο Αναστασιάδη να ανακαλέσουν την απόφασή τους και να τερµατίσουν αυτή την επιζήµια κρίση, που µε τις αποφάσεις τους προκάλεσαν στο χώρο της Υγείας. Οτιδήποτε άλλο θα µας βρει, όπως και ολόκληρη την κοινωνία, απέναντι στην οργανωµένη µεθόδευση της κυβέρνησης για ξήλωµα εκ των έσω της φιλοσοφίας και της αρχιτεκτονικής του ΓεΣΥ».

Ερωτηθείς ο Γ. Λουκαΐδης εάν ανησυχεί το ΑΚΕΛ το ενδεχόµενο αλλαγής φιλοσοφίας του ΓεΣΥ, υπενθυµίζει ότι ακόµη και τη στιγµή που ψηφίζονταν τα κατά τα άλλα οµόφωνα νοµοσχέδια για τη µεταρρύθµιση στην Υγεία, το ΑΚΕΛ προέβλεπε ότι ο δρόµος για την Ιθάκη θα παρέµενε µακρύς και δύσκολος, γεµάτος µε Κύκλωπες, Λαιστρυγόνες και Συµπληγάδες.

«Όχι εξαιτίας του γεγονότος ότι αντικειµενικά θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη η προσπάθεια να µετατραπεί από θεωρία σε πράξη µια τέτοιας έκτασης κοινωνική µεταρρύθµιση. Κυρίως, γιατί εκτιµούσαµε ότι οι πολέµιοι του ΓεΣΥ δεν θα έβαζαν κάτω εύκολα τα όπλα στην προσπάθειά τους να ανατρέψουν τον αλληλέγγυο χαρακτήρα του ΓεΣΥ.

Κατά συνέπεια, αφενός, έγινε µεν µια τεράστια, αξιέπαινη προσπάθεια από τον ΟΑΥ, σε συνθήκες πανδηµίας, ώστε να µπορέσει να λειτουργήσει οµαλά το ΓεΣΥ, αλλά όπως ήταν φυσιολογικό παραµένουν σηµαντικές προκλήσεις, όπως οι καταχρήσεις, η συνεχής ενίσχυση της ποιότητας των υπηρεσιών που προσφέρονται και ούτω καθεξής.

Αφετέρου, όµως, και εδώ εντοπίζεται ο πραγµατικός κίνδυνος για το ΓεΣΥ, όλα αυτά τα τρία χρόνια παρακολουθούµε τις προσπάθειες των γνωστών πολέµιων του ΓεΣΥ να προσπαθούν να ανατρέψουν τη φιλοσοφία και την αρχιτεκτονική του.

Τα πιο πρόσφατα κρούσµατα αφορούν την προσπάθεια του Υπουργού Οικονοµικών για οικονοµικό στραγγαλισµό του ΓεΣΥ, µε τη µονοµερή και παράνοµη απόφαση για µη µεταφορά των πόρων που οφείλονταν στο Ταµείο του ΟΑΥ, καθώς και η κατάθεση πρότασης νόµου από τον Μαρίνο Σιζόπουλο για τροποποιήσεις στη νοµοθεσία που αγγίζουν τόσο τη φιλοσοφία, όσο και την αρχιτεκτονική του συστήµατος υγείας.

Η αποτυχία τους όλη την προηγούµενη περίοδο, εκ των πραγµάτων, τους οδήγησε στο να αναζητήσουν άλλους τρόπους για να εκτροχιάσουν το ΓεΣΥ από τις ράγες του. Μακροπρόθεσµα επενδύουν στην κατάρρευση του δηµοσίου τοµέα υγείας. Βραχυπρόθεσµα και µεσοπρόθεσµα επενδύουν στην άλωση του ΓεΣΥ εκ των έσω», υπογράµµισε.

Χ. Πάζαρος: Ο ΔΗΣΥ δεν συζητά αλλαγή φιλοσοφίας ή αρχιτεκτονικής του ΓεΣΥ

Ο κ. Αγαθαγγέλου δεν θα καθορίσει µε το διορισµό του την πορεία του ΓεΣΥ, ωστόσο ο διορισµός του θα µπορούσε να αποφευχθεί για ευνόητους λόγους, αναφέρει ο βουλευτής του ∆ΗΣΥ Χαράλαµπος Πάζαρος.

Ερωτηθείς σχετικά ο Χ. Πάζαρος αναφέρει πως ο κ. Αγαθαγγέλου «θα είναι ένας από τα δεκατρία µέλη που απαρτίζουν τη διοίκηση του ΟΑΥ.

∆εν θα παίρνει αποφάσεις από µόνος του, οι αποφάσεις του ΟΑΥ λαµβάνονται συλλογικά. Με τη δε διπλή του ιδιότητα δεν υπάρχει νοµικά οποιοδήποτε κώλυµα. Αν ο διορισµός του ήταν λανθασµένος, θα κριθεί από την παρουσία του. Παρ’ όλα αυτά όµως, εν µέσω µίας περιόδου όπου το Γενικό Σχέδιο Υγείας βάλλεται από διαφόρους και σε συνδυασµό µε τις κατά καιρού δηλώσεις του όσον αφορά το ΓεΣΥ, νιώθω ότι ο διορισµός του θα µπορούσε να αποφευχθεί για ευνόητους λόγους», συµπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτησή µας εάν ο ∆ΗΣΥ θα σκεφτόταν να συζητήσει αλλαγή φιλοσοφίας του ΓεΣΥ, ο Χ. Πάζαρος επεσήµανε πως δεν συζητούν ούτε τη φιλοσοφία ούτε την αρχιτεκτονική του.

«Είναι όµως γενικά αποδεκτό ότι το Γενικό Σχέδιο Υγείας χρήζει βελτίωσης, κάθε µεγάλο εγχείρηµα είναι αναµενόµενο να φέρει λάθη εκ της γενέσεώς του. Τρία χρόνια µετά τη λειτουργία του, έχουµε εντοπίσει τα λάθη, τις στρεβλώσεις και τις παραλείψεις του συστήµατος και οφείλουµε να προχωρήσουµε στην επίλυσή τους.

Η προηγούµενη Βουλή µερίµνησε και τη συγχαίρω για αυτό, να ορίσει πρόνοια ότι στα 3 χρόνια εφαρµογής του θα καταγράφουν τα όποια λάθη ή παραλείψεις χρήζουν βελτίωσης, έτσι ώστε να ληφθούν τα όποια ενδεικνυόµενα µέτρα για βελτίωση του συστήµατος.

Από τη στιγµή που και η νοµοθεσία µάς το επιτρέπει, ας αναλάβουµε τις ευθύνες µας και ας βάλουµε τέλος στο φαγοπότι που γίνεται από µερικούς εις βάρος της κοινωνίας και των πολιτών.

Είναι πολύ θλιβερό που µια πολύ µικρή µερίδα ιατρών εκµεταλλεύεται το κράτος και συνεπακόλουθα τον κάθε Κύπριο φορολογούµενο πολίτη, γιατί ο Κύπριος πολίτης είναι που τα πληρώνει όλα αυτά, προκειµένου κάποιοι να αυξήσουν τα εισοδήµατά τους».

Τέλος, κληθείς να αξιολογήσει τη µέχρι σήµερα πορεία του ΓεΣΥ ο Χ. Πάζαρος σηµειώνει πως ο σχεδιασµός και η υλοποίηση του ΓεΣΥ ήταν ένα πολύ µεγάλο εγχείρηµα για τα κυπριακά δεδοµένα.

«Μιλάµε για τη µεγαλύτερη κοινωνική προσφορά προς τον πολίτη από ιδρύσεως της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας. Είναι µία κοινωνική κατάκτηση που ανήκει στον κάθε πολίτη για να έχουν όλα τα κοινωνικά στρώµατα ίσες ευκαιρίες φροντίδας και θεραπείας.

Τρία χρόνια µετά τη λειτουργία του µπορώ να πω ότι το ΓεΣΥ, παρά τα όποια προβλήµατα και κενά παρουσιάζει, εξυπηρετεί τους πολίτες, παρέχει αξιοπρεπείς ιατρικές υπηρεσίες, θεραπείες και φροντίδες στους ασθενείς µας και έχει βελτιώσει την ποιότητα στον τοµέα της Υγείας και συνεπακόλουθα την ποιότητα ζωής των Κυπρίων. Βεβαίως, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και σε αυτό είναι που πρέπει να επικεντρωθούµε αφού ανάµεσα στους ρόλους µας είναι και η εξυπηρέτηση των συµφερόντων του πολίτη».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy