Η εικονική πραγματικότητα στην υπηρεσία της υποβρύχιας αρχαιολογίας (video)

Βυθισμένα ερείπια αρχαίων πόλεων και μνημεία χαμένων πολιτισμών μπορούν να εμφανιστούν και πάλι μπροστά στα μάτια μας, χάρις στις νέες τεχνολογίες επαυξημένης πραγματικότητας.

Πριν από 2.000 χρόνια, η γεμάτη νερό πλέον παράκτια περιοχή κοντά στην Νάπολη ήταν ένα καταπληκτικό ρωμαϊκό θέρετρο, η Μπάια. Σήμερα, πρέπει να κάνεις κατάδυση για να δεις ό,τι έχει απομείνει από τις πολυτελείς βίλες εκείνης της εποχής. Και σύντομα όποιος αποφασίσει να κάνει κάτι τέτοιο, θα μπορεί να έχει μαζί του και το τάμπλετ του.

«Χάρις σ’ αυτό το σύστημα, οι δύτες θα μπορούν να ξέρουν την υποβρύχια θέση τους. Κανονικά αυτό δεν είναι δυνατόν, καθώς το σήμα GPS δεν λειτουργεί κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας» εξηγεί ο Φάμπιο Μπρούνο, αναπληρωτής καθηγητής εικονικής αποτύπωσης στο Πανεπιστήμιο της Καλαβρίας.

Το τάμπλετ είναι ασφαλές στην αδιάβροχη θήκη του. Δέχεται ακουστικά σήματα από τους υποβρύχιους φάρους. Αυτό βοηθά τους δύτες μέσω ειδικής εφαρμογής να ξέρουν πού ακριβώς βρίσκονται στο χάρτη και να κατευθυνθούν στα πιο ενδιαφέρονται υποβρύχια σημεία. Και να βρουν αυτό το ψηφιδωτό μιας βυθισμένης ρωμαϊκής βίλας.

«Μπορούμε να δούμε σ’ αυτό το τάμπλετ έναν χάρτη που μας δείχνει πού είμαστε, τι μπορούμε να δούμε και τι είναι τα υποβρύχια ερείπια. Και επιπλέον για πρώτη φορά έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε υποβρύχια την επαυξημένη πραγματικότητα« συμπληρώνει ο Φάμπιο Μπρούνο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy