«Η εισβολή έχει ξεχαστεί εδώ και χρόνια» είπε ο Αναστασιάδης – Ε, την ξέχασαν

Ο Υπουργός Εξωτερικών στη γραπτή του δήλωση της 24ης Φεβρουαρίου για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ανέφερε ότι «πρόκειται για στρατιωτικές επιχειρήσεις εντός της Ευρώπης, κάτι το οποίο είχαμε αποφύγει από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου».

Ανιστόρητη δήλωση που παραγράφει όχι μόνο τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, αλλά ακόμα και την τραγωδία που υπέστη η πατρίδα μας από την εισβολή του 1974 και τη συνεχιζόμενη κατοχή της Τουρκίας. Σε πανομοιότυπη μάλιστα δήλωση έχει προβεί τις προηγούμενες μέρες και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ.

Πρόκειται για δηλώσεις που θυμίζουν την εξίσου προκλητική αναφορά του Νίκου Αναστασιάδη ότι «η εισβολή έχει ξεχαστεί εδώ και χρόνια» (Ιανουάριος 2018). Τόσα χρόνια ξεχνούσαν το πραξικόπημα, τώρα ξεχνούν και την εισβολή…

 

Το γεγονός ότι η δήλωση της κυβέρνησης Συναγερμού παραμένει -ακόμα και μετά από τόσες μέρες κοινωνικής κατακραυγής αναρτημένη ως έχει στην επίσημη ιστοσελίδα του ΥΠΕΞ, αποτελεί διπλή προσβολή προς τον κυπριακό λαό, τη μνήμη του, την ιστορία του, τον πόνο του. Θα συγκινηθεί κάποιος να την διορθώσει;

Εξ ευωνύμων

 

Η δήλωση του Υπουργού:

Γραπτή Δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών

Οι εξελίξεις είναι λυπηρές και αντίθετες με τη Διεθνή Νομιμότητα. Πρόκειται για στρατιωτικές επιχειρήσεις εντός της Ευρώπης, κάτι το οποίο είχαμε αποφύγει από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Σύμφωνα με την εικόνα που έχουμε μέχρι στιγμής, καταδικάζουμε τη στρατιωτική επιδρομή εναντίον μιας χώρας ανεξάρτητης, κυρίαρχης και εδαφικά ακέραιης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχωρεί σε διευθετήσεις για να βρίσκεται στις Βρυξέλλες μέχρι το βράδυ για μια από κοινού και σε πνεύμα ενότητας αντιμετώπιση της εξελιχθείσας κατάστασης. Μέχρι τότε θα υπάρχει και μια ξεκάθαρη εικόνα των προθέσεων της Ρωσίας.

Ασφαλώς η ΕΕ δεν θα απαντήσει στρατιωτικά αλλά με την επιβολή κυρώσεων. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι γιατί οι κυρώσεις ενδέχεται να έχουν επιπτώσεις σε όλα τα Κράτη Μέλη περιλαμβανομένης και της Κύπρου. Επαναλαμβάνω ότι οι αποφάσεις θα γίνουν σε πνεύμα ενότητας, η οποία είναι το πιο ισχυρό όπλο το οποίο διαθέτουμε.

Καλούμε έστω και την υστάτη να υπάρξει κατάπαυση του πυρός για την αποφυγή θυμάτων μεταξύ αμάχων και επιστροφή στη διπλωματική οδό.

Όσον αφορά στους Κύπριους που βρίσκονται στην Ουκρανία το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών έχει ενεργοποιηθεί και βρίσκεται στη διάθεσή των πολιτών για παροχή προξενικής βοήθειας και ενδεχόμενη εφαρμογή σχεδίων εκκένωσης.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.