Η εκλογή Τατάρ δημιούργησε προβληματισμό στα ΗΕ για το μέλλον του Κυπριακού

Προβληματισμός επικρατεί στα Ηνωμένα Έθνη για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί στο Κυπριακό μετά την εκλογή του Ερσίν Τατάρ στην ηγεσία της τ/κ κοινότητας, ωστόσο ο ΓΓ προσανατολίζεται να συγκαλέσει πενταμερή διάσκεψη για να διερευνήσει τις θέσεις των μερών. Διπλωματικοί κύκλοι σημειώνουν ότι δεν αποκλείεται να οδηγήσει την προσπάθεια προς άλλη κατεύθυνση.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΣΤΡΑ στη Νέα Υόρκη Πανίκος Παναγιώτου διπλωματικοί κύκλοι εμφανίζονται απαισιόδοξοι ως προς τις προοπτικές του εγχειρήματος του Αντόνιο Γκουτέρες να συγκαλέσει πενταμερή διάσκεψη στο Κυπριακό. Σημειώνουν ότι σε περίπτωση που ο γενικός γραμματέας δεν κατορθώσει να εξασφαλίσει μια προσυμφωνία για τα όσα θα πρέπει να γίνουν στη διάσκεψη δεν αποκλείεται να οδηγήσει την προσπάθεια προς άλλη κατεύθυνση.

Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνουν, όποιος και να κέρδιζε τις εκλογές στις κατεχόμενες περιοχές, ο Γενικός Γραμματέας είχε αποφασίσει ότι θα συγκαλέσει μια άτυπη πενταμερή διάσκεψη ώστε να διαπιστωθούν οι προθέσεις της κάθε πλευράς. Μπορεί να θεωρείται διερευνητικού χαρακτήρα, αλλά στην ουσία σ’ αυτή τη διάσκεψη αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τις προοπτικές μιας νέας διαδικασίας, αλλά και για τη μορφή της επιδιωκόμενης λύσης. Αν και ακόμη δεν είναι σίγουρο αν θα προηγηθεί επίσκεψη της Τζέιν Χολ Λουτ στην περιοχή, με σκοπό να προετοιμάσει το έδαφος, φαίνεται ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες σκοπεύει να συγκαλέσει μια τέτοια διάσκεψη μέσα στο Νοέμβριο. Μάλλον ο ΓΓ θα ενημερώσει τηλεφωνικά τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων και τους υπουργούς Εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων.

Οι ίδιες διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι αν ο κύριος Γκουτέρες καταλάβει ότι θα είναι αδύνατη μια προσυμφωνία για τα όσα θα πρέπει να γίνουν, δεν αποκλείεται να οδηγήσει την προσπάθεια προς άλλη κατεύθυνση. Αν, δηλαδή, ζητήσει και από τα πέντε μέρη να αποδεχθούν το Πλαίσιο έξι σημείων, που υπέβαλε στη διάσκεψη του Κραν Μοντανά και έστω ένα μέρος δεν το αποδεχθεί, τότε μπορεί να θεωρήσει ότι κλείνει ένας κύκλος και ανοίγει ένας άλλος. Και, είναι πολύ πιθανόν, αυτή να είναι μια ιδέα που πηγάζει από την πρόθεση μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας να δοθεί προτεραιότητα στην αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Επομένως, τονίζουν, αν φανεί ότι η προσπάθεια για λύση του Κυπριακού δεν έχει περιθώρια να προχωρήσει, τότε δεν αποκλείεται να αναζητηθούν φόρμουλες για λύσεις στα ζητήματα των θαλασσίων ζωνών.

Αναμένει πενταμερή η Κυβέρνηση

Η Λευκωσία αναμένει ότι ο Γενικός Γραμματέας θα συγκαλέσει πενταμερή διάσκεψη όπως την είχε εξαγγείλει, δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος αναμένεται από την κυρία Σπέχαρ τη διευθέτηση συνάντησης με τον νέο ηγέτη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας.
Ο κύριος Κούσιος επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος θα κινηθεί στο πλαίσιο των αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου.

ΑΚΕΛ: Μεγάλος ο κίνδυνος διχοτόμησης

Η ανάγκη να προχωρήσουν οι διαδικασίες στο Κυπριακό όπως τις είχε αναγγείλει ο γγ των Ηνωμένων Εθνών, καθίσταται ακόμη πιο πιεστική, με βάση τις εξελίξεις τόνισε στον ΑΣΤΡΑ ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου.
Τόνισε ότι εάν ο κύριος Γκουτέρες συγκαλέσει πενταμερή διάσκεψη θα πρέπει η κυβέρνηση να αποδεχθεί την πρόσκληση χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Οι κίνδυνοι για διχοτόμηση είναι μεγάλοι, τόνισε, μετά την εκλογή Τατάρ στα κατεχόμενα, ο οποίος τάσσεται υπέρ της λύσης δυο κρατών.

Επιτέλους πρέπει να συμπεριφερθούμε υπεύθυνα, υπογράμμισε.

ΔΗΣΥ: Αρνητική η εκλογή Τατάρ

Η ε/ κ πλευρά θα πρέπει να είναι έτοιμη να προσέλθει σε συνομιλίες από το σημείο που σταμάτησαν στο Γκραν Μοντανά, ανέφερε στον ΑΣΤΡΑ ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλάς.

Χαρακτήρισε αρνητική εξέλιξη την εκλογή Τατάρ και τόνισε ότι πρέπει να ασκηθούν πιέσεις στην Άγκυρα για προχωρήσει η διαδικασία συνομιλιών στο Κυπριακό.

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News