Η ΕΚΤ ανακαλεί σήμερα την τραπεζική άδεια της Συνεργατικής

Μετονομάζεται σε Συνεργατική Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων για ΜΕΔ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχωρεί σήμερα στην ανάκληση της άδειας της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, η οποία μετονομάζεται σε Συνεργατική Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΣΕΔΙΠΕΣ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση η οποία αναρτήθηκε χθες το απόγευμα στην ιστοσελίδα της ΣΚΤ, η ΣΕΔΙΠΕΣ έχει αποταθεί για έγκριση στον Έφορο Συνεργατικών Εταιρειών και θα είναι μητρική σε νέα εταιρεία η οποία έχει ήδη δημιουργηθεί και ονομάζεται Κυπριακή Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων ΛΤΔ (ΚΕΔΙΠΕΣ). Η εταιρεία θα στεγάζεται στη Γρηγόρη Αυξεντίου 8, στη Λευκωσία, όπου στεγάζονταν μέχρι χθες τα κεντρικά γραφεία της ΣΚΤ.

Σημειώνεται ότι οι πιο πάνω αλλαγές εγκρίθηκαν ήδη σε έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων (σ.σ.: Υπουργείο Οικονομικών). Στην ίδια Συνέλευση εγκρίθηκε επίσης η μεταφορά περιουσιακών στοιχείων της ΣΚΤ στην ΚΕΔΙΠΕΣ συνολικού ύψους 8,3 δισ. ευρώ (6,97 δισ. ευρώ ΜΕΔ, 0,5 δισ. ευρώ εξυπηρετούμενα δάνεια, ακίνητα 0,62 δισ. ευρώ και ρευστά διαθέσιμα και συμμετοχές σε άλλες εταιρείες ύψους 230 εκατ. ευρώ). Ακόμη, εγκρίθηκε η καταβολή μετοχικού κεφαλαίου 0,5 δισ. ευρώ στην ΚΕΔΙΠΕΣ, καθώς και ψήφισμα το οποίο διαλαμβάνει την ανάκληση της τραπεζικής άδειας.

Αποχωρούν 1.026 εργαζόμενοι

Εν τω μεταξύ στη Συνέλευση εγκρίθηκε η αποχώρηση 1.026 εργαζομένων με το σχέδιο εθελούσιας εξόδου με κόστος 139 εκατ. ευρώ. Οι υπόλοιποι 1.624 θα μεταφερθούν στην ΚΕΔΙΠΕΣ, ενώ στη συνέχεια 1.100 εξ αυτών θα μεταφερθούν στην Ελληνική.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.