Η ΕΚΤ δεσμεύεται να αντιμετωπίσει τον «ανεπιθύμητα υψηλό» πληθωρισμό, υποστηρίζει η Λαγκάρντ


  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα προχωρήσει «όσο χρειάζεται» για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό που πρόκειται να παραμείνει «ανεπιθύμητα υψηλός» για κάποιο χρονικό διάστημα, υποστήριξε την Τρίτη η Πρόεδρός του θεσμού Κριστίν Λαγκάρντ.

Η εκτίναξη του πληθωρισμού είναι «μια μεγάλη πρόκληση», δήλωσε η κα. Λαγκάρντ σε ομιλία της στο ετήσιο συνέδριο της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική.

«Θα προχωρήσουμε όσο χρειάζεται για να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί στο στόχο του δύο τοις εκατό μεσοπρόθεσμα», υποστήριξε η Λαγκάρντ.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν με ρυθμό 8,1% στην ευρωζώνη τον Μάιο, υψηλό όλων των εποχών για την νομισματική ομάδα. Η αύξηση οφείλεται στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την επακόλουθη αύξηση στο κόστος της ενέργειας και των τροφίμων.

Το σημερινό επίπεδο πληθωρισμού στα βιομηχανικά και γεωργικά αγαθά «δεν έχει παρατηρηθεί από τα μέσα της δεκαετίας του 1980», είπε η Λαγκάρντ στην ομιλία της στο πορτογαλικό θέρετρο Σίντρα.

Η αύξηση του κόστους της ενέργειας ήταν επίσης «πολύ υψηλότερη από τις μεμονωμένες αυξήσεις που σημειώθηκαν τη δεκαετία του 1970» κατά τη διάρκεια του πετρελαϊκού σοκ, είπε.

Οι πληθωριστικές πιέσεις «εντείνονται και διευρύνονται», προειδοποίησε η Λαγκάρντ, ενώ η οι ονομαστικοί μισθοί έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν. Την ίδια στιγμή, οι πραγματικοί μισθοί «συμπιέζονται» από τον πληθωρισμό, ενώ η οικονομική αναταραχή βαραίνει την ανάπτυξη, είπε η Λαγκάρντ.

Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα εξακολουθεί να αναμένει ότι η ευρωζώνη θα εκτρέψει την ύφεση και ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα παραμείνουν θετικοί.

Στην τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής υπό την πίεση να ανταποκριθούν στον πληθωρισμό συμφώνησαν στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων της τράπεζας εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Η Λαγκάρντ επανέλαβε το συμπέρασμα της ΕΚΤ ότι θα μπορούσε να «κινηθεί πιο γρήγορα» για να αυξήσει τα επιτόκια στο μέλλον, εάν το δικαιολογούσε ο πληθωρισμός.

Η ΕΚΤ έχει επίσης ξεκινήσει να σχεδιάζει ένα μέσο για την αντιμετώπιση της αδικαιολόγητης αύξησης του κόστους δανεισμού για τα πιο υπερχρεωμένα μέλη της ευρωζώνης.

Το νέο εργαλείο θα είναι «αναλογικό» και θα έχει «διασφαλίσεις» για να ενθαρρύνει την «υγιή δημοσιονομική πολιτική», υποστήριξε η Λαγκάρντ.

«Δεν υπάρχει συμβιβασμός μεταξύ της έναρξης αυτού του νέου εργαλείου και της υιοθέτησης της απαραίτητης πολιτικής για τη σταθεροποίηση του πληθωρισμού», είπε. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης για τον Ιούνιο αναμένεται να δημοσιευτούν την Παρασκευή.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.