Η έκθεσή τους σε καυσαέρια και αναθυμιάσεις δεν αφήνει άλλη επιλογή

Κλείνει το Γ’ Δημοτικό Ιδαλίου την Τρίτη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνθήκεςΔεν πάει άλλο, δηλώνουν οι μαθητές και εκπαιδευτικοί του Γ’ Δημοτικού Σχολείου Ιδαλίου, αφού οι συνθήκες εργασίας και διαβίωσης είναι ακατάλληλες. Πολύ συχνά αναπνέουν καυσαέρια και αναθυμιάσεις καυσίμων, τα οποία προκύπτουν από τη δράση συγκεκριμένων μονάδων στην περιοχή. Η κυβέρνηση καλείται να ανταποκριθεί άμεσα αυτή τη φορά, δίνοντας τελικές λύσεις στα ζητήματα υγείας που προκύπτουν. Ως εκ τούτου, δάσκαλοι και γονείς την Τρίτη 19 Νοεμβρίου θα πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία από τις 07:30 μέχρι και τις 08:25.

Οι δάσκαλοι θα προσέλθουν στην εργασία τους στις 19 Νοεμβρίου η ώρα 08:25, ενώ ο Σύνδεσμος Γονέων του Δημοτικού σχολείου θα πραγματοποιήσει εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη σχολική μονάδα. Σημειώνεται ότι πρόκειται για δύο μονάδες κατασκευής ασφάλτου, οι οποίες γειτνιάζουν με το Γ’ Δημοτικό Σχολείο Ιδαλίου, αλλά βρίσκονται στα όρια του Δήμου Γερίου και Δήμου Τσερίου.

Σε δηλώσεις του στη «Χαραυγή» ο Δήμαρχος Ιδαλίου, Λεόντιος Καλλένος, υπέδειξε ότι το πρόβλημα χρονίζει και πως πρέπει επιτέλους να βρεθεί μια οριστική λύση. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «δυστυχώς οι λανθασμένοι σχεδιασμοί που έγιναν ανέκαθεν δημιουργούν ένα σοβαρό πρόβλημα στην ενορία Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Ιδαλίου, που έχει σχέση με την υγεία των κατοίκων και θα πρέπει άμεσα να βρεθεί λύση». Πρόσθεσε ότι «θύματα αυτού του λανθασμένου σχεδιασμού είναι οι κάτοικοι αλλά και οι ίδιοι οι βιομήχανοι των ασφαλτικών, από τους οποίους αναμένουμε ότι θα συγκατανεύσουν και μέσα σε λογικά πλαίσια θα αποζημιωθούν για να μετακινήσουν τις μονάδες τους». Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα όπως η διυπουργική επιτροπή που δημιουργήθηκε, με σκοπό την οριστική επίλυση του προβλήματος, «φέρει εις πέρας την αποστολή που έχει αναλάβει».

Αναμένονται άμεσα μέτρα Επικοινωνώντας με τον Υπ. Γεωργίας, ο οποίος συμμετέχει στη επιτροπή, μας ανέφερε ότι σύντομα αναμένεται η έκθεση των κλιμακίων του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας και του Τμήματος Περιβάλλοντος από την επιτόπου έρευνα που πραγματοποίησαν τις προηγούμενες μέρες. Με βάση αυτή θα παρθούν αποφάσεις για λήψη άμεσων μέτρων απάλυνσης των επιπτώσεων που δημιουργούνται από τη λειτουργία των μονάδων. Ο Κώστας Καδής σημείωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες για το θέμα της μετεγκατάστασης των μονάδων βαριάς οχληρίας, αλλά δεν θέλησε να επεκταθεί. Σε ανακοίνωσή της η συντεχνία των εκπαιδευτικών εκφράζει την συμπαράστασή της στον αγώνα που διεξάγουν οι κάτοικοι της περιοχής και ότι θα συμμετάσχει στην ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας. Για την ΠΟΕΔ, σημειώνεται, τα ζητήματα ασφάλειας και υγείας στις σχολικές μας μονάδες αποτελούν προτεραιότητα.

Γιάννης Κακαρής