Η Elbit Systems που θα επιτηρεί την Πράσινη Γραμμή «είναι γεμάτη» με νεκρούς και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Το παρελθόν και παρόν της Elbit Systems είναι γεµάτο µε νεκρούς και αµέτρητες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωµάτων σε ολόκληρο τον κόσµο


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΗ Elbit Systems είναι η µεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία όπλων και ασφάλειας του Ισραήλ, η οποία παράγει το 85% των drones και του χερσαίου εξοπλισµού που χρησιµοποιείται από τον ισραηλινό στρατό. Η εταιρεία, που έχει µετοχές στο Τελ Αβίβ και στο Nasdaq, δραστηριοποιείται στους τοµείς των αεροδιαστηµικών, χερσαίων και ναυτικών συστηµάτων, του ελέγχου, των επικοινωνιών, των συστηµάτων παρακολούθησης πληροφοριών και αναγνωριστικών συστηµάτων, µεταξύ άλλων. ∆ιαφηµίζοντας τα «προϊόντα» της, η εταιρεία περηφανεύεται ότι είναι «δοκιµασµένα πεδίου», παραπέµποντας στην εκτεταµένη χρήση τους στη Γάζα, στη ∆υτική Όχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήµ.

Σύµφωνα µε την «The Jerusalem Post», το µη επανδρωµένο αεροσκάφος Hermes της Elbit χρησιµοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επιχείρησης Protective Edge στη Γάζα το 2014 και πιστεύεται ότι προκάλεσε το 37% των θανάτων. Σύµφωνα µε έκθεση για εγκλήµατα πολέµου, µετά τους βοµβαρδισµούς πολλά θραύσµατα από τις τηλεκατευθυνόµενες βόµβες Lizard βρέθηκαν σε σχολεία, σε παιδικές χαρές, σε νοσοκοµεία και σε σπίτια. Σηµειώνεται ότι η συγκεκριµένη επιχείρηση αποτελεί πλέον µέρος έρευνας του ∆ιεθνούς Ποινικού ∆ικαστηρίου.

Τα drones της Elbit χρησιµοποιήθηκαν επίσης στον πόλεµο του Ισραήλ στο Λίβανο το 2006. Στους νεκρούς συµπεριλαµβάνονται εργαζόµενοι του Ερυθρού Σταυρού, οδηγοί ασθενοφόρων και δεκάδες ανθρώποι που εγκατέλειπαν τα σπίτια τους για να γλιτώσουν από τους ανηλεείς ισραηλινούς βοµβαρδισµούς.

Και µια… λεπτοµέρεια: Σε έκθεση της ισραηλινής Αστυνοµίας, που αποκάλυψε ο «The Intercept», αποκάλυψε ότι ένα drone Hermes 450 της Elbit ευθύνεται για τη δολοφονία µε ισραηλινούς πυραύλους των τεσσάρων αγοριών που έπαιζαν ποδόσφαιρο σε µια παραλία της Γάζας το 2014.

Τα drones της Elbit χρησιµοποιήθηκαν όµως και από άλλες χώρες. Η Βραζιλία τα χρησιµοποίησε για να καταστείλει διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια του Παγκοσµίου Κυπέλλου του 2014. Η Πολεµική Αεροπορία του Αζερµπαϊτζάν τα έχει χρησιµοποιήσει στο Ναγκόρνο-Καραµπάχ. Οι βρετανικές δυνάµεις τα έχουν χρησιµοποιήσει στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Οπλικά συστήµατα της Elbit έχουν χρησιµοποιηθεί από το στρατό της Μιανµάρ στην εκστρατεία εθνοκάθαρσης κατά του πληθυσµού των Ροχίνγκια της χώρας. Σηµειώνεται ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύουν τις πωλήσεις όπλων στο καθεστώς της Μιανµάρ.

Η εταιρεία εµφανίστηκε πριν µια δεκαετία περίπου και σε έκθεση του Ειδικού Εισηγητή του ΟΗΕ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωµάτων στα κατεχόµενα παλαιστινιακά εδάφη, Richard Falk. Στην έκθεσή του ο εµπειρογνώµονας των Ηνωµένων Εθνών καλούσε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση κατά των επιχειρήσεων που επωφελούνται από τους ισραηλινούς εποικισµούς στα κατεχόµενα παλαιστινιακά εδάφη, ανάµεσα στις οποίες συµπεριέλαβε και την Elbit.

 

 

Πράσινη Γραμμή: Πολύ «μυστήριο» γύρω από το σύστημα επιτήρησης

 

 

 

 

 

 

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.