Η ελευθεροτυπία το νέο θύμα των καθεστωτικών νοοτροπιών της κυβέρνησης

Επίθεση Αναστασιάδη και κατά του συνδικαλιστικού οργάνου των δημοσιογράφων

Επίθεση Αναστασιάδη και κατά του συνδικαλιστικού οργάνου των δημοσιογράφων

Η κυπριακή κοινωνία παρακολουθεί εμβρόντητη την ελευθερία του Τύπου να είναι το νέο θύμα του αυταρχισμού και των καθεστωτικών νοοτροπιών της διακυβέρνησης Αναστασιάδη, ανέφερε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, προσθέτοντας ότι ο κ. Αναστασιάδης και η κυβέρνησή του είναι αντιμέτωποι με την κοινωνία.

Συνεχίζοντας επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ αποτελεί την προσωποποίηση της κραυγαλέας σύγκρουσης συμφέροντος και της διαπλοκής. Η ανάμειξη του Προέδρου και μελών της κυβέρνησης στη βιομηχανία “χρυσών” διαβατηρίων, τα πολλά εκατομμύρια που έβγαλαν έξω οι συμπέθεροι του Προέδρου γλιτώνοντας το κούρεμα καταθέσεων, οι διακοπές στις Σεϊχέλλες με το τζετ του Σαουδάραβα στον οποίο ο Πρόεδρος έδωσε δεκάδες διαβατήρια, αποτελούν τρανταχτά και αναντίλεκτα παραδείγματα της σύγκρουσης συμφέροντος και της διαπλοκής».

Ως δεύτερο σημείο υποδεικνύει το γεγονός ότι «ο κ. Αναστασιάδης είναι ο πρώτος και ο μόνος Πρόεδρος της Κύπρου που συζήτησε με πολιτικούς, διπλωμάτες, δημοσιογράφους, τον Αρχιεπίσκοπο τη διχοτόμηση της Κύπρου και τα δύο κράτη. Συζήτησε αυτή την επικίνδυνη λύση, την οποία επίσημα προωθεί η τουρκική πλευρά μετά την ανάδειξη του Ερσίν Τατάρ στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας».

Επίσης, ο Στέφανος Στεφάνου επεσήμανε ότι για τέτοια ζητήματα, στα ευνομούμενα κράτη οι κυβερνήσεις αναλαμβάνουν την ευθύνη τους, ενώ εδώ η κυβέρνηση ζητά και τα ρέστα.

Επίθεση Αναστασιάδη κατά της ΕΣΚ

Εν τω μεταξύ, επιστολή προς τον πρόεδρο της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΚ), Γιώργο Φράγκο, απέστειλε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, με την οποία εκφράζει λύπη «για τα όσα θλιβερά και απαράδεκτα επεσυνέβησαν» και αποδίδει πολιτικά κίνητρα στην ανακοίνωση της ΕΣΚ.

Μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διερωτάται «από πότε η διά δημοσιεύσεων διασπορά ψευδών ειδήσεων ή η χωρίς έρευνα και τεκμηρίωση δημοσιοποίηση χαλκευμένων φημών, αποτελούν μέρος του πλουραλισμού απόψεων ή της δεοντολογίας εκφοράς του δημοσίου λόγου;» Επιπρόσθετα, διερωτάται «από πότε η διασπορά ψευδών ειδήσεων ή η συνειδητή δυσφήμιση δημοσίου προσώπου θεωρείται ότι αποτελεί μέρος του πλουραλισμού απόψεων ή της κριτικής που πρέπει να ασκεί ένας δημοσιογράφος κατά τον έλεγχο της εξουσίας;»

Γιώργος Φράγκος: Μιλήσαμε επί θεμάτων αρχής προασπιζόμενοι την ελευθεροτυπία

Σε δηλώσεις του στη «Χαραυγή» ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών, Γιώργος Φράγκος, ανέφερε ότι «η ΕΣΚ επιτέλεσε το καθήκον της υπερασπιζόμενη το δικαίωμα των δημοσιογράφων να κρίνουν να διερευνούν και να αρθρογραφούν. Δεν υπερασπιστήκαμε το συγκεκριμένο άρθρο, αλλά το δικαίωμα του δημοσιογράφου να το γράψει και να το δημοσιεύσει. Είμαστε συντεχνία ανεξάρτητη και υπερκομματική και τέτοια θα παραμείνουμε».

Υπέδειξε ότι η ΕΣΚ μίλησε «επί θεμάτων αρχής προασπιζόμενη την ελευθεροτυπία και μια θέση εργασίας ενός συναδέλφου. Η πολιτική πήχη του όλου ζητήματος δεν μας αφήνει αδιάφορους, αλλά δεν είναι το κατεξοχήν αντικείμενό μας, ως το συνδικαλιστικό όργανο των δημοσιογράφων».

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.