Η Ελλάδα ενημερώνει ΟΗΕ, ΝΑΤΟ και ΕΕ για τις τουρκικές προκλήσειςΚύκλο επαφών με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ άρχισε η Ελλάδα, με την ελληνική διπλωματία να ενημερώνει για τις τελευταίες προκλήσεις της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ήδη έχουν σταλεί επιστολές στο ΓΓ του ΟΗΕ και τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού ενώ θα ακολουθήσει και ενημέρωση του ΓΓ του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα ενημερώνονται οι Ευρωπαίοι και το θέμα θα τεθεί επί τάπητος στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 15 Ιουνίου.

Στο μεταξύ, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας το οποίο συνεδρίασε χθες υπό τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν διαμηνύει ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε ανακοίνωση του Συμβουλίου σημειώνεται ότι στη συνεδρία, έγινε αξιολόγηση της στάσης κάποιων «παικτών» όπως αναφέρεται, οι οποίοι συνασπίζονται έχοντας σε κοινό παρονομαστή την αντιπαλότητα έναντι στις δίκαιες και νόμιμες όπως σημειώνεται ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.