Ελλάδα: Τέλος στις «θεραπείες» μεταστροφής φύλου – Με πρωτοβουλία ΑΚΕΛ άρχισε η συζήτηση και στην Κύπρο

Με τροπολογία που κατατέθηκε στο πλαίσιο του σχεδίου νόμου για τον Προσωπικό Ιατρό, θεσμοθετείται η απαγόρευση της μεθόδου μεταστροφής – δηλαδή, κάθε απόπειρας που λογίζεται πως να επιχειρεί να αλλάξει αναγκαστικά το σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα και την έκφραση φύλου ενός ΛΟΑΤΚΙ ατόμου.

Για την δεύτερη τροπολογία ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης είπε πως το βασικό θέμα που ρυθμίζει έχει να κάνει με την απαγόρευση των “πρακτικών μεταστροφής”. Ήταν ένα αίτημα που υπήρχε και το είχαμε επεξεργαστεί και αφορά κάποιες «ψευδεπίγραφες» θεραπείες που αναφέρουν ότι όταν ένα ανήλικο άτομο έχει επιλέξει έναν διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό, οι γονείς του μπορεί να προβούν υποτίθεται σε «θεραπείες» για «να επανέλθει στην κανονικότητα».

 

 

Με την τροπολογία:

Απαγορεύεται η διενέργεια πρακτικών μεταστροφής σε ευάλωτα πρόσωπα και όποιος εφαρμόζει σε άλλους πρακτικές μεταστροφής πρέπει να έχει εξασφαλίσει προηγουμένως τη ρητή συναίνεσή τους
Απαγορεύεται για τους επαγγελματίες η με οποιονδήποτε τρόπο πρόσκληση, προβολή ή διαφήμιση πρακτικών μεταστροφής που διενεργούν τόσο οι ίδιοι όσο και άλλοι τρίτοι, επαγγελματίες ή μη.
Οι παραβάτες μπορούν να υποστούν πειθαρχικές και διοικητικές κυρώσεις, ενώ μπορεί να τιμωρηθούν με ποινή φυλάκισης και χρηματική ποινή. Η επανειλημμένη τέλεση της ανωτέρω πράξης συνιστά επιβαρυντική περίσταση.
Προφανέστατα, -τόνισε ο υπουργός- αυτές οι «θεραπείες» όχι μόνο δεν είναι θεραπείες, αλλά δεν υποστηρίζονται καθόλου επιστημονικά και έπρεπε με ρύθμιση να απαγορευτούν ρητώς για τα ανήλικα πρόσωπα. Και μάλιστα στη ρύθμιση προβλέπουμε σοβαρές κυρώσεις σε όσους, είτε ιατρούς είτε ψυχολόγους ή άλλες ειδικότητες Υγείας διαφημίζουν ότι κάνουν τέτοιες «θεραπείες».

Πιστεύουμε ότι αυτή η ρύθμιση θα στηριχθεί από όλα τα κόμματα και θεωρώ ότι δεν υπάρχει κανένας που μπορεί να υποστηρίζονται τέτοιου είδους πρακτικές σήμερα, ανέφερε ο κ. Πλεύρης.

 

Που βρισκόμαστε στην Κύπρο – Με πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ άρχισε η συζήτηση και στην Κύπρο

Αρχίζει  συζήτηση της πρότασης νόμου του ΑΚΕΛ για την ποινικοποίηση των «θεραπειών μεταστροφής» σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων στις 18/3.

«Θεραπείες» μεταστροφής συνιστούν οι οποιεσδήποτε πρακτικές και τεχνικές (ιατρικές, φαρμακευτικές, συμβουλευτικές, πνευματικές, ψυχοθεραπευτικές και ψυχολογικές) που αποσκοπούν στην αλλαγή του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου ενός ατόμου. Τις πρακτικές αυτές μπορεί να τις διενεργούν επαγγελματίες υγείας και ψυχικής υγείας (ψυχολόγοι, ψυχοθεραπευτές), εναλλακτικοί θεραπευτές, ιερείς ή θρησκευτικοί καθοδηγητές και έχουν κυρίως ως θύματα νέους και νέες, ιδιαίτερα παιδιά ή εφήβους. Περιλαμβάνουν σωματική ή ψυχολογική βία, φαρμακευτική αγωγή, πίεση, εκβιασμούς για αλλαγή συμπεριφορών, ψυχολογικό καταναγκασμό για έλεγχο στις συμπεριφορές/πράξεις του θύματος μέχρι και «επανορθωτικό βιασμό». Οι «πρακτικές» αυτές βασίζονται στην αντίληψη ότι τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα είναι ηθικά, πνευματικά ή και βιολογικά υποδεέστερα ή προβληματικά άτομα, τα οποία πρέπει να «θεραπευτούν». Αυτές οι πρακτικές εκτός από κακοποιητικές και προσβλητικές συνιστούν ταυτόχρονα και τσαρλατανισμό, αφού ο σεξουαλικός προσανατολισμός ενός ανθρώπου δεν αλλάζει με τις όποιες τεχνικές.

 

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy