«Η ελπίδα υπάρχει όσο υπάρχει δράση και αντίσταση»

ΑΘΗΝΑ ΖΑΟΥΡΑ: Με τη δύναμη της τίμιας ψήφου το ΑΚΕΛ θα κάνει τη διαφορά

Από τους νεαρότερους, ηλικιακά, υποψηφίους, η Αθηνά Ζάουρα κατέρχεται στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές με το συνδυασμό του ΑΚΕΛ-Αριστερά-Ν.Δ. στην επαρχία Αμμοχώστου. Πεπεισμένη για το δίκαιο των θέσεων και του αγώνα του ΑΚΕΛ, η Αθηνά Ζάουρα κάνει κάλεσμα στους νέους ανθρώπους να μην απέχουν από τις εκλογές, να μην χαροποιήσουν όσους θέλουν να επιβάλουν τις πολιτικές τους. Παράλληλα, απευθύνει μήνυμα στις γυναίκες και ευρύτερα στην κοινωνία, να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να παλέψουν για απαλλαγή από τις βάρβαρες νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που μένουν ακόμα κι αν το μνημόνιο φύγει. Οι νέοι, επισημαίνει, μόνο μέσα από τη δράση μπορούν να κερδίσουν την αξιοπρέπεια στη ζωή.

Συνέντευξη στον Δημήτρη Στρατή

Τι έχεις σπουδάσει και ποια η σχέση σου με την πολιτική;

Είμαι πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και επίσης κάτοχος δύο μεταπτυχιακών, Πολιτικής Επικοινωνίας από το Royal Holloway, University of London και Διεθνούς Πολιτικής από το City University, London. Η σχέση μου με την πολιτική πάει πολλά χρόνια πίσω, αφού μόλις στα 16 μου χρόνια εκλέγηκα μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΔΟΝ. Μέχρι και σήμερα είμαι μέλος σε διάφορα σώματα της Οργάνωσης, όπως το Επαρχιακό Συμβούλιο της ΕΔΟΝ Αμμοχώστου. Συμμετέχω σε διάφορα γραφεία, τόσο του Ε.Σ. και του Κ.Σ. της ΕΔΟΝ καθώς και του ΑΚΕΛ, όπως και στο γραφείο Διεθνών Σχέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ. Είμαι παρούσα στους αγώνες που δίνει το γυναικείο κίνημα ως μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΓΟ και μέλος της Επαρχιακής Οργανωτικής Επιτροπής της ΠΟΓΟ Αμμοχώστου.

Για ποιους λόγους κατέρχεσαι στις επικείμενες εκλογές με το συνδυασμό του ΑΚΕΛ-Αριστερά- Νέες Δυνάμεις;

Γιατί το ΑΚΕΛ ήταν και παραμένει η πρωταγωνιστική πολιτική δύναμη στις διεκδικήσεις και κατακτήσεις των εργαζομένων για μια καλύτερη ζωή, της νέας γενιάς στη μόρφωση και στη δουλειά, των γυναικών για τη διεκδίκηση της θέσης που τους αρμόζει στην κοινωνία. Γιατί με εκφράζει η ιδεολογία του, η κοινωνικο-οικονομική του πολιτική και οι θέσεις του στο κυπριακό πρόβλημα, η διαχείριση και κατάληξη του οποίου θα καθορίσει το μέλλον το δικό μας και των επόμενων γενιών. Γιατί η ένδοξη ιστορία του ΑΚΕΛ είναι ανεξίτηλα αποτυπωμένη σε όλους τους ταξικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες του λαού μας. Με σθένος και αποφασιστικότητα συνεχίζουμε.

Οδεύουμε στην έξοδο από το μνημόνιο, το λένε και οι κυβερνώντες. Πώς κρίνεις την πορεία της οικονομίας;

Δυστυχώς, η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ επιμένουν εντέχνως να λένε τη μισή αλήθεια. Αυτό δεν σημαίνει και το τέλος της εποπτείας στις οικονομικές πολιτικές που επιβάλλουν. Ας μην ξεχνάμε τις δηλώσεις του Γενικού Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, που πρόσφατα δήλωσε πως θα είναι σε στενή επαφή με την κυβέρνηση για πολύ καιρό ακόμη, αφού πρέπει να λάβουν πίσω τα ποσά που έχουν δώσει και ότι η πρώτη αποπληρωμή του κεφαλαίου έχει οριστεί για το 2025 και η τελευταία πληρωμή το 2031. Αυτό βέβαια, οι κύριοι Αναστασιάδης, Νεοφύτου και Γεωργιάδης παριστάνουν ότι δεν το άκουσαν ποτέ. Εξοδος από το μνημόνιο δεν σημαίνει και τερματισμός των μνημονιακών πολιτικών της λιτότητας. Οι κυβερνώντες δεν λένε ότι στην Κύπρο πληρώνουμε τα ψηλότερα δανειστικά επιτόκια στην Ευρωζώνη. Ούτε ότι οι τράπεζες δεν δίνουν νέα δάνεια. Ούτε ότι χρειάζονται νέες ανακεφαλαιοποιήσεις. Οι άνεργοι ξεπερνούν τις 70 χιλιάδες, ενώ άλλες 30 χιλιάδες ήδη μετανάστευσαν. Ο κίνδυνος φτώχειας, με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απειλεί πάνω από 200 χιλιάδες συνανθρώπους μας. Ξεπουλούν τους ημικρατικούς οργανισμούς στο όνομα της «μεταρρύθμισης». «Μεταρρύθμιση» βάφτισαν και τους μισθούς των 500 ευρώ και έχουν και το θράσος να λένε μέσω του υπουργού τους, ότι αν δεν συναινέσουμε θα τους βρούμε απέναντί μας. Εμείς τους απαντούμε ότι θα είμαστε απέναντι από τις πολιτικές αυτές. Για να μπορούμε ξανά να μιλούμε για ελπίδα, για προοπτική, για καλύτερες μέρες, ιδιαίτερα για τη νέα γενιά που ασφυκτιά στις τραγικές συνθήκες που μας οδήγησαν οι σημερινοί κυβερνώντες.

Κατέρχεσαι ως υποψήφια στην επαρχία Αμμοχώστου. Πώς βλέπεις την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό;

Θεωρώ πως υπάρχει μια θετική εξέλιξη, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι μετά από δύο χαμένα χρόνια διακυβέρνησης, κυβέρνηση και ΔΗΣΥ άφησαν τις σκοπιμότητες και άρχισαν τις συνομιλίες από τις συγκλίσεις Χριστόφια – Ταλάτ. Ο δρόμος προς τη λύση του Κυπριακού είναι μακρύς ακόμα, μιας και δεν έχουμε χειροπιαστά δείγματα κάμψης της τουρκικής αδιαλλαξίας σε μείζονα ζητήματα όπως αυτά των εγγυήσεων, της ασφάλειας, της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων, των εποίκων, του εδαφικού κτλ. Επίσης, δυσκολίες προκαλεί και η στάση κύκλων της ε/κ πλευράς για απόρριψη του συμφωνημένου πλαισίου λύσης της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως την καθορίζουν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Για να ενισχύσουμε την ελπίδα της πολυπόθητης λύσης λοιπόν, πρέπει να σταθούμε δίπλα στο μόνο κόμμα που παραμένει πιστό στο όραμα της απελευθέρωσης και της επανένωσης της κοινής μας πατρίδας, Ε/κ και Τ/κ. Για να δικαιώσουμε τους πρόσφυγές μας που αναμένουν την επιστροφή στα σπίτια και στις περιουσίες τους και τους εγκλωβισμένους μας, που περιμένουν καρτερικά την ελεύθερη επιστροφή των παιδιών και εγγονιών τους στα σκλαβωμένα χωριά τους.

Στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις η περισσότερη αποχή είναι από το χώρο της νεολαίας. Τι θα έλεγες στους νέους που δεν σκέφτονται να ψηφίσουν;

Τους απαντώ με τους στοίχους από το τραγούδι του Β. Παπακωνσταντίνου: «Φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα, χωρίς εμένα». Η αποχή χαροποιεί όλους αυτούς που θέλουν να επιβάλλουν τις πολιτικές τους ανενόχλητοι. Το ΑΚΕΛ θέλει τους νέους να συμμετέχουν ενεργά στα κοινά και στην πολιτική. Να έχουν άποψη και συλλογικά να διεκδικούν αυτά που τους ανήκουν. Η αποχή είναι μορφή παθητικότητας και υποταγής. Και ελπίδα υπάρχει όσο υπάρχει δράση και αντίσταση. Οσο υπάρχει μια νεολαία που δρα και αντιστέκεται, που δεν υποτάσσεται και που παλεύει για την αξιοπρέπεια στη ζωή.

Αύριο γιορτάζουμε την Ημέρα της Γυναίκας. Πώς σχολιάζεις τη μέρα αυτή; Υπάρχει σήμερα πραγματική ισοτιμία μεταξύ των δύο φύλων;

Αύριο οι γυναίκες γιορτάζουν και τιμώνται για τους αγώνες τους, για τη χειραφέτησή τους. Αύριο τιμούμε τη Λυσιστράτη, τιμούμε τις γυναίκες του Παρισιού που ζητούσαν «ελευθερία, ισότητα, αδελφότητα», τιμούμε τις εργάτριες της υφαντουργίας και του ιματισμού που κινητοποιήθηκαν στις 8 Μαρτίου του 1857 στη Νέα Υόρκη για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και τους χαμηλούς μισθούς τους. Αύριο οι γυναίκες θυμούνται πως τίποτα δε χαρίζεται, τα πάντα κατακτώνται. Στην Κύπρο, χάρη στον πρωτοποριακό, συνεπή και ασταμάτητο αγώνα της ΠΟΓΟ, η θέση της γυναίκας συγκριτικά βρίσκεται σε καλύτερη θέση από ό,τι σε πολλές άλλες χώρες, ωστόσο υπολείπεται σημαντικά της θέσης που της αρμόζει. Η ανάγκη για οργάνωση και συλλογική μάχη εντείνεται, ειδικά όσο βαθαίνει η κρίση. Οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών είναι οφθαλμοφανείς, αφού είναι οι πρώτες στις απολύσεις, στα ποσοστά ανεργίας και ελαστικής απασχόλησης, χαμηλότερων αμοιβών και εργασιακής εκμετάλλευσης.

Με βάση την έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως η εκπροσώπηση των γυναικών είναι πολύ μικρή στα δημόσια αξιώματα. Πόσο σημαντική θεωρείς την εκλογή γυναικών στη νέα Βουλή;

Η σημερινή κατάσταση της ανεπαρκούς παρουσίας των γυναικών στα κέντρα λήψης των πολιτικών αποφάσεων αποτελεί σημαντικότατο δημοκρατικό έλλειμμα και αναδεικνύει τη λειψάδα της κυρίαρχης πολιτικής κουλτούρας. Αυτό γίνεται ακόμα πιο αισθητό όταν δει κάποιος τη σύνθεση του σημερινού Υπουργικού Συμβουλίου. Μετά από πέντε χρόνια διακυβέρνησης Χριστόφια, όπου η γυναικεία παρουσία στο Υπουργικό Συμβούλιο ήταν σημαντικά αυξημένη, υπάρχει οπισθοδρόμηση. Προφανώς για τον κ. Αναστασιάδη οι γυναίκες δεν ήταν ποτέ επιλογή, ενώ τις θεωρεί ικανές και νούσιμες μόνο όταν ψηφίζουν Δεξιά. Ποιος μπορεί να ξεχάσει το προεκλογικό του κάλεσμα όταν με έκπληξη διαπίστωνε πως και οι γυναίκες τελικά σκέφτονται; Το ΑΚΕΛ, μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες
με τη συμμετοχή των μελών και φίλων του, συμπεριέλαβε σημαντικό αριθμό υποψηφίων γυναικών για τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. Εναπόκειται στους ψηφοφόρους και ασφαλώς και στις γυναίκες να συμπεριλάβουν στις επιλογές τους γυναίκες και να κάνουν πράξη τη θέση για αντιπροσωπευτική συμμετοχή των γυναικών στο κοινοβούλιο.

Μπορεί το ΑΚΕΛ να «κάνει τη διαφορά», όπως λέει το προεκλογικό του σύνθημα;

Βεβαίως και μπορεί. Είμαι πεπεισμένη ότι με τη δύναμη της τίμιας ψήφου του κάθε
ψηφοφόρου το ΑΚΕΛ θα κάνει τη διαφορά. Η 90χρονη ένδοξη ιστορία του αποδεικνύει και αποτελεί την εγγύηση για την αξιοπιστία του στις προεκλογικές του δεσμεύσεις και για την υλοποίηση των θέσεων που διαμορφώνει για την εξυπηρέτηση της πατρίδας και του λαού μας. Με τη δύναμη που θα αντλήσει από το λαό, με την ισχυρή παρουσία του στη Βουλή, θα αγωνιστεί με αποτελεσματικότητα μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της ΠΕΟ, την ΕΚΑ, την ΠΟΓΟ, την ΕΔΟΝ, με ολόκληρο το Λαϊκό Κίνημα και τις προοδευτικές δυνάμεις και θα ανταποκριθεί ξανά επάξια στις διακηρύξεις του.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy