Η «Ελπίδα» μεγαλώνει και σε έξι περίπου μήνες θα βρεθεί στο φυσικό της περιβάλλον (Βίντεο)

Στις 20 Μαρτίου ένα μωρό αγρινό μεταφερόταν με τραύματα στους μηρούς, μάλλον από αλεπούδες ή αδέσποτα σκυλιά, στο Κέντρο Περίθαλψης και αποκατάστασης της Άγριας Πανίδας, της Υπηρεσίας Θήρας στην Αθαλάσσα.

Βρέθηκε σε περιοχή του Δάσους Πάφου κοντά στα όρια της κοινότητας Πωμού. Το μωρό αγρινό πήρε το συμβολικό όνομα Ελπίδα και ύστερα από σχεδόν ένα μήνα νοσηλείας, η κατάσταση του είναι πλέον πολύ καλύτερη, αν και εξακολουθεί να λαμβάνει νοσηλεία για τα τραύματά του και να τρέφεται με γάλα από μπιμπερό, κάθε 2-3 ώρες, ακριβώς όπως ένα μωρό.

«Είναι ακριβώς όπως όταν φροντίζεις ένα μωρό, με μπιμπερό το ταϊζεις, με γάλα φρέσκο που λαμβάνουμε από κτηνοτρόφους συνεργάτες μας. Η Ελπίδα πηγαίνει πολύ καλύτερα.  Χρειάστηκε ο συνάδελφος να την πάρει και στο σπίτι του τις πρώτες μέρες. Τα τραύματά της ήταν άσχημα, είναι ένα αδύναμο και νεαρό αγρινό, αλλά ελπίζουμε ότι σε έξι μήνες, αν όλα πάνε κατ’ ευχή, θα μπορέσει να αναρρώσει πλήρως και να μεταφερθεί στο φυσικό της περιβάλλον», λέει στο ΚΥΠΕ ο Ανδρέας Λυσάνδρου, Ανώτερος Θηροφύλακας, ο οποίος εργάζεται στο Κέντρο από το 1995.

Όπως μας εξηγεί, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις περιθάλψεων ζώων και πουλιών στο Κέντρο και πολλές ιστορίες που ο ίδιος θυμάται τα τελευταία 25 χρόνια.

«Είχαμε θυμάμαι ένα φλαμίνγκο που ήρθε ταλαιπωρημένο στο Κέντρο, το απελευθερώσαμε πριν από τέσσερα χρόνια από το Ακρωτήρι. Από κει βρέθηκε στον Απόστολο Ανδρέα, μετά στην Τουρκία, έπειτα στη Συρία και πριν από μια βδομάδα μάθαμε ότι πήγε πίσω στην Τουρκία», ανέφερε.

Στα ζώα και τα πτηνά που φτάνουν στο Κέντρο τοποθετούνται, μετά την απελευθέρωσή τους GPS, για να μπορούν οι ειδικοί να ακολουθούν την πορεία τους.

Ο κ. Λυσάνδρου αναφέρθηκε ακόμη σε περιπτώσεις γύπεων και αετών που απελευθερώθηκαν και εντοπίστηκαν στην κατεχόμενη Γιαλούσα, αλλά και μιας βαρβακίνας που βρέθηκε στη Λευκορωσία. Θυμάται ακόμη την περίπτωση ενός ακόμη αγρινού που και αυτό έλαβε το συμβολικό όνομα Ζωή και λάμβανε και αυτό φροντίδα στο σπίτι συναδέλφου, ακριβώς όπως και η Ελπίδα.

Το Κέντρο λειτουργεί από το 1995 και είναι κτίσμα του 1957. Αρχικά είχε οικοδομηθεί επί Αγγλοκρατίας για να λειτουργεί ως εκτροφείο περιστεριών. Η ΚΔ εξασφάλισε ποσό μισού εκατομμυρίου από διαρθρωτικά ταμεία για κατασκευή νέου, σύγχρονου αναρρωτηρίου το οποίο αν όλα πάνε καλά, θα λειτουργήσει εντός του 2021 σε χαλίτικη γη που παραχώρησε το κράτος στην Αθαλάσσα.

Στο Κέντρο απασχολούνται αυτή τη στιγμή δύο άτομα.

Ο  Εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Θήρας Πέτρος Αναγιωτός είπε στο ΚΥΠΕ ότι το Κέντρο φιλοξενεί από το 1995 ορφανά ή τραυματισμένα ζώα και πτηνά, τα περισσότερα από τα οποία εντοπίζουν πολίτες. Αυτή την περίοδο οι πιο συχνές περιπτώσεις αφορούν νεοσσούς που πέφτουν από τη φωλιά τους ή απομακρύνονται.

Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι γύρω στα 100-110 πτηνά και ζώα λαμβάνουν νοσηλεία εκεί. Πρόκειται για τραυματισμένα ή ορφανά ζώα και πουλιά.

«Όταν εντοπιστούν μεταφέρονται αρχικά στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για αξιολόγηση της κατάστασης και των τραυμάτων τους. Μας δίνουν εκεί οδηγίες και μεταφέρονται στο αναρρωτήριο για όσο χρειαστεί, λαμβάνοντας φροντίδα και συντήρηση», εξήγησε.

Όταν απελευθερωθούν στο φυσικό τους περιβάλλον, τους τοποθετούνται ραδιοπομποί ώστε σε περίπτωση που κινδυνεύουν, οι αρμόδιοι να παρέμβουν, αλλά και για να συλλέγονται πληροφορίες για τη μεταναστευτική τους πορεία.

Όπως ανέφερε ο κ. Αναγιωτός αν διαπιστώσουμε ότι κάποιο πτηνό ή ζώο κινδυνεύει γιατί κινείται σε γκρεμό για παράδειγμα, τότε παρεμβαίνουν οι υπηρεσίες δημιουργώντας τις ζώνες ειδικής προστασίας, όπου η ανάπτυξη απαγορεύεται εκτός και αν προηγηθεί περιβαλλοντική μελέτη.

Σύμφωνα με τον κ. Αναγιωτό όσα ζώα ή πτηνά δεν αναρρώσουν πλήρως και δεν μπορούν να απελευθερωθούν στο φυσικό τους περιβάλλον, μεταφέρονται σε ζωολογικούς κήπους.

Η Κύπρος έχει αυτή τη στιγμή ένα πληθυσμό 3,000-3,500 αγρινών τα περισσότερα από τα οποία εντοπίζονται στο Δάσος Πάφου ή στις παρυφές του.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy