Η εμπιστοσύνη οικοδομείται με έργα (Φωτορεπορτάζ)

Χαρακτηρίστηκε ως επίσκεψη «προόδου» και ήταν πράγματι τέτοια. Τα ε/κ και τ/κ κόμματα που συμμετέχουν στις συναντήσεις στο Λήδρα Πάλλας, υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Σλοβακίας στην Κύπρο, πραγματοποίησαν σήμερα επίσκεψη στην περιοχή της Αμμοχώστου, θέλοντας να καταδείξουν το κοινό τους ενδιαφέρον για την διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς από τη μια άκρη του νησιού έως την άλλη.

Ηταν μια επίσκεψη που στόχο είχε την προώθηση του διαλόγου, της συνεργασίας και της οικοδόμησης εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο κοινότητες. Και το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο που επαναρχίζουν οι διαπραγματεύσεις, σε μια περίοδο που ανακοινώθηκαν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τίθενται σε εφαρμογή, έκανε αυτή την επίσκεψη να ξεχωρίζει και να αποκτά ακόμα περισσότερη σημασία. Κι αυτό το επισήμαναν οι περισσότεροι εκπρόσωποι των κομμάτων που χαιρέτησαν αυτή τη συνάντηση -δεν συμμετείχαν ΕΔΕΚ και Οικολόγοι – το υπέδειξαν και οι δήμαρχοι Αμμοχώστου, Αλέξης Γαλανός και Ισμαήλ Αρτέρ που βρέθηκαν μαζί με τα κόμματα στη πόλη τους.

Ο ανακαινισμένος και έτοιμος για παράδοση Πύργος του Οθέλλου ήταν ο πρώτος σταθμός. Η συγκίνηση ήταν μεγάλη και για όσους για πρώτη φορά αντίκριζαν αυτό το μνημείο, αλλά πολύ περισσότερο για όσους έχουν βιώματα από την πόλη της Αμμοχώστου, για όσους βρέθηκαν σήμερα εκεί και είδαν το μνημείο συντηρημένο μέσα από το έργο της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά. Να θυμίσουμε ότι τα εγκαίνια του ανακαινισμένου έργου θα γίνουν στις 2 Ιουλίου.

Το μοναστήρι του Αποστόλου Βαρνάβα ήταν ο επόμενος σταθμός. Για όσους ξέρουν την περιοχή, το μοναστήρι βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Έγκωμη, Άγιος Σέργιος, Λιμνιά και Στύλλοι, περίπου ένα χιλιόμετρο από την ιστορική Σαλαμίνα. Πέρα από τη θρησκευτική σημασία – γιατί το μοναστήρι αποτελούσε και ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της Κύπρου – ο Απόστολος Βαρνάβας είναι ένα μνημείο εξαιρετικής αρχιτεκτονικής.

Συγκινητικές ήταν οι στιγμές στο χωριό Στύλλοι. Ενα όμορφο κι γραφικό χωριό της επαρχίας Αμμοχώστου, το οποίο σήμερα κατοικείται ως επί το πλείστον από Τ/κ της Μουταγιάκας που έφυγαν το 1974. Εκεί στο καφενείο του χωριού περίμεναν τους επισκέπτες, Ε/κ που γεννήθηκαν και έζησαν στο χωριό τους μέχρι το 1974 αλλά και πολλοί Τ/κ. Κι όπως μας δήλωσαν, η συνεργασία τους είναι πολύ καλή, οι σχέσεις τους επίσης πολύ καλές και μαζί εργάζονται για την αποκατάσταση της εκκλησίας του χωριού του Προφήτη Ηλία.

Μαρία Φράγκου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy