Η Energean υπέγραψε νέο συμβόλαιο πώλησης φυσικού αερίου στο Ισραήλ

Νέο συμβόλαιο πώλησης φυσικού αερίου στο Ισραήλ (Gas Sales and Purchase Agreement -GSPA) για ποσότητες έως 0,8 δισεκατομμύρια κυβικών μέτρων ετησίως, υπέγραψε η Energean plc.

Σε ανακοίνωση, η Energean αναφέρει ότι η συμφωνία έχει διάρκεια 15 ετών και οι συνολικές ποσότητες μπορούν να φτάσουν τα 12 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που θα παραχθούν από τα κοιτάσματα της Energean στο Ισραήλ.

Προσθέτει ότι η σχετική συμφωνία αφορά τον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής East Hagit, ο οποίος ιδιωτικοποιήθηκε πρόσφατα, στο πλαίσιο της σχετικής διαγωνιστικής διαδικασίας της κρατικής εταιρείας ηλεκτρισμού Israel Electricity Company (IEC), και αποκτήθηκε από την East Hagit Power Plant Limited Partnership, κοινό επιχειρηματικό σχήμα των Edetlech Group και Shikun & Binui Energy.

Αναφέρει ότι οι όροι του συμβολαίου είναι ανάλογοι με εκείνους των άλλων μεγάλων συμβολαίων της Energean, ενώ η συμφωνία δημιουργεί την προοπτική για έσοδα στην εταιρεία της τάξης των 2 δισεκ. δολαρίων για την περίοδο ισχύος της και έχει ως προαπαιτούμενο την ολοκλήρωση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του East Hagit.

Η Energean αναφέρει επίσης ότι έχει συμφωνήσει να προμηθεύει με φυσικό αέριο τόσο τον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής Ramat Hovav όσο και τον σταθμό Alon Tavor, τους πρώτους δύο σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που ιδιωτικοποιήθηκαν.

Προσθέτει ότι σε συνδυασμό και με την συμφωνία για πωλήσεις spot φυσικού αερίου με την IEC, ενισχύεται το χαρτοφυλάκιο πωλήσεων της εταιρείας για την πλήρη αξιοποίηση της ετήσιας δυναμικότητας των 8 δισεκ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου που διαθέτει το FPSO “Energean Power”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean Μαθιός Ρήγας δήλωσε ότι «πρόκειται για το τρίτο συνεχόμενο συμβόλαιο για την Energean που είναι απόρροια του προγράμματος ιδιωτικοποίησης των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής της IEC», ενώ ευχαρίστησε την Edeltech και την Shikun & Binui Energy «για την συνεχιζόμενη εμπιστοσύνη τους» στην Energean.

Ανέφερε επίσης ότι το FPSO “Energean Power” έχει αναχωρήσει από τη Σιγκαπούρη για το Ισραήλ και «προσβλέπουμε στην έναρξη παραγωγής από το κοίτασμα Karish στο τρίτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Energean, η East Hagit Power Plant Limited Partnership ανέφερε ότι «πρόκειται για ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην ολοκλήρωση της απόκτησης του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής East Hagit και ένα νέο στάδιο στην κοινή προσπάθεια της Edeltech και της Shikun & Binui Energy για την αύξηση του ανταγωνισμού και της αποτελεσματικότητας στην αγορά ηλεκτρισμού, προς όφελος των Ισραηλινών καταναλωτών».

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.