Η ένσταση κοινοτήτων στη συνένωση με Δήμους, στο επίκεντρο συνάντησης Προέδρου με Ένωση Κοινοτήτων 

°ëÝîèôá

Οι μισές κοινότητες αρνούνται συνένωση με δήμους

Μεγάλος αριθμός κοινοτήτων επιμένουν να διαφωνούν για τη συγχώνευσή τους με δήμους, όπως περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το πιο πάνω ζήτημα απασχόλησε την Ένωση Κοινοτήτων και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε χθεσινή σύσκεψη. Ωστόσο το μπαλάκι ρίχθηκε στη Βουλή, η οποία θα κληθεί να τροποποιήσει και να εγκρίνει το νομοσχέδιο.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου, Ανδρέας Κιτρομηλίδης, το θέμα αυτό αφορά 50 κοινότητες και οι μισές από αυτές έχουν θέσει προβληματισμούς και θέλουν να ξανασυζητήσουν το θέμα με τον Υπουργό Εσωτερικών, ενώ κάποιες αντιδρούν έντονα στο να συμμετέχουν σε συνενώσεις με δήμους.


Σημείωσε πως οι κοινότητες αυτές αντιδρούν στις συνενώσεις ευρύτερα, προσθέτοντας πως «ήδη ως Ένωση Κοινοτήτων έχουμε ζητήσει από τον Υπουργό Εσωτερικών να γίνει και μια μελέτη για μετεξέλιξη των συμπλεγμάτων, τα οποία δημιουργούνται σήμερα σε αγροτικούς δήμους», ώστε να «μπορέσουμε να προχωρήσουμε ως συμπλέγματα υπηρεσιών να θέσουμε τις βάσεις, ούτως ώστε μεταγενέστερα να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε νέους αγροτικούς δήμους για την καλύτερη προώθηση των θεμάτων που απασχολούν τις κοινότητες και τους κατοίκους μας».

Επεσήμανε, ακόμη, πως στο πλαίσιο της συζήτησης των σχετικών νομοσχεδίων που θα γίνει στη Βουλή κάποια πράγματα μπορεί να αλλάξουν. «Θα το δούμε και στη Βουλή και με τις κοινότητες τις ίδιες πώς μπορούμε να προχωρήσουμε», πρόσθεσε ο κ. Κιτρομηλίδης.

Ερωτηθείς αν τέθηκε θέμα δημοψηφισμάτων, ο πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου είπε πως «το θέμα των δημοψηφισμάτων έχει τεθεί από συγκεκριμένες κοινότητες» και σημείωσε πως «η Βουλή προωθεί τα νομοσχέδια χωρίς δημοψηφίσματα και είναι ένα θέμα που θα το αντιμετωπίσουμε στη Βουλή».

Συνάντηση δήμων με τον Υπουργό


Εν τω μεταξύ, η Ένωση Δήμων απέστειλε υπόμνημα στον Υπουργό Εσωτερικών σχετικά με το νέο κείμενο της μεταρρύθμισης, επισημαίνοντας τις πρόνοιες που συμπεριλήφθηκαν χωρίς συνεννόηση, αλλά και μερικές αλλαγές ή διευκρινίσεις που ζητά.

Ως εκ τούτου έχει καθοριστεί συνάντηση με τον Υπουργό για την ερχόμενη Τρίτη 3 Μαρτίου και ώρα 12:00 το μεσημέρι.

Γιάννης Κακαρής

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.