Ο Πτηνολογικός ανακοινώνει την εκστρατεία #ProtectWater για την υπεράσπιση της Οδηγίας Πλαισίου για τα Νερά και τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ

• Σήμερα το 60% των ποταμών, λιμνών και υγροτόπων της Ευρώπης απειλείται

Το μέλλον του νερού -από το οποίο εξαρτιόμαστε όλοι- απειλείται στην Ευρώπη και τώρα είναι η ώρα να δράσουμε. Ο Πτηνολογικός καλεί το κοινό να συμμετάσχει στην εκστρατεία #ProtectWater για τη διάσωση του νόμου που προστατεύει το νερό. Για να δράσετε σήμερα και να μάθετε περισσότερα, επισκεφθείτε το www.birdlifecyprus.org/water-gr και ενώστε τη φωνή σας για να διατηρηθεί ο νόμος αυτός ισχυρός και αποτελεσματικός.
Η φύση στην Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση. Στον πυρήνα της όμως βρίσκεται μια κρίση πολιτικών θεσμών. Ισχυροί νόμοι, όπως η Οδηγία Πλαίσιο για τα Νερά, κινδυνεύουν να αποδυναμωθούν, ενώ επιβλαβείς πολιτικές, όπως η σημερινή Κοινή Αγροτική Πολιτική, παραμένουν άθικτες, συνεχίζοντας με αυτό τον τρόπο να καταστρέφουν το νερό και τη βιοποικιλότητά μας.


Στην Κύπρο χρειαζόμαστε μια νέα ΚΑΠ που να σέβεται τη φύση και τους λιγοστούς υδάτινους μας πόρους και να υποστηρίζει αποτελεσματικά τους μικρούς γεωργούς και όχι την εντατική και περιβαλλοντικά επιβλαβή γεωργία. Χρειαζόμαστε επίσης έναν ισχυρό και αποτελεσματικό νόμο που να προστατεύει το νερό και τους λίγους και πολύτιμους υγρότοπούς μας. Ευτυχώς για το τελευταίο, η Οδηγία Πλαίσιο για τα Νερά επιτελεί πλήρως αυτό το σκοπό. Αλλά τώρα είναι στο χέρι μας να παραμείνει έτσι. Η σημερινή ΚΑΠ ενθαρρύνει την καταστροφική γεωργία βιομηχανικής κλίμακας, η οποία επιδεινώνει την κατάσταση των οικοσυστημάτων γλυκού νερού στην Ευρώπη, αναφέρεται σε σχετικό δελτίο του Πτηνολογικού Συνδέσμου.

Σήμερα, το 60% των ποταμών, λιμνών και υγροτόπων της Ευρώπης απειλείται. Κατά σκανδαλώδη τρόπο, και αντί να βελτιωθεί η ΚΑΠ, οι υποστηρικτές της εντατικής γεωργίας ασκούν πολιτική πίεση για να αποδυναμωθεί ο κύριος νόμος που προστατεύει τους υδάτινους πόρους της Ευρώπης. Σήμερα, ο Πτηνολογικός ανακοινώνει το νεότερο κεφάλαιο της εκστρατείας #ProtectWater. Η εκστρατεία, η οποία έχει ήδη την υποστήριξη 140.000 Ευρωπαίων, έχει ως στόχο να διατηρήσει την ισχύουσα Οδηγία Πλαίσιο για τα Νερά άθικτη.
Για την προστασία των ευρωπαϊκών υδάτων, η επόμενη ΚΑΠ πρέπει να ακολουθεί τα ισχύοντα πρότυπα της Οδηγίας Πλαίσιο για τα Νερά. Η βιώσιμη γεωργία πρέπει να λάβει σημαντική οικονομική στήριξη από την ΕΕ. Ωστόσο, οι τρέχουσες συζητήσεις μεταρρύθμισης της ΚΑΠ θέλουν να διατηρήσουν τις άμεσες επιδοτήσεις και ως αποτέλεσμα αυτού να υποστηρίξουν την εντατική γεωργία, η οποία καταστρέφει το ευρωπαϊκό πόσιμο νερό. 60 δισεκατομμύρια ευρώ από τα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών της ΕΕ πηγαίνουν στη βιομηχανική και εντατική γεωργία, η οποία αποστραγγίζει τα ποτάμια μας και μολύνει τις λίμνες μας.

Η μη βιώσιμη γεωργία βιομηχανικής κλίμακας επηρεάζει τα γλυκά ύδατά μας με δύο κύριους τρόπους:
Ρύπανση: Η εντατική γεωργία έχει μολύνει τόσο πολύ τα υπόγεια ύδατα με νιτρικά άλατα και φυτοφάρμακα, που πολλοί δήμοι και χωριά δεν μπορούν να παράσχουν ασφαλές πόσιμο νερό. Η γεωργία είναι υπεύθυνη για πάνω από το 50% του αζώτου στο νερό και αποτελεί σημαντική πηγή φωσφορικών αλάτων.
Υπερβολική άντληση: Σε πολλές περιοχές της Ευρώπης ο εντατικός γεωργικός τομέας που επιχορηγείται από την ΚΑΠ χρησιμοποιεί υπερβολικές ποσότητες νερού. Η γεωργία αντιπροσωπεύει το 36% της συνολικής ετήσιας χρήσης νερού. Το καλοκαίρι το ποσοστό αυξάνεται σε περίπου 60%. Η λειψυδρία αφορά τουλάχιστον 14 κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, και επηρεάζει περίπου 100 εκατομμύρια κατοίκους στην ΕΕ.

Ανακαλύψτε ξανά το Γκάβο Γρέκο ζωγραφίζοντας

Παρουσίαση βιβλίου «Η Μαντάλα μou για το Κάβο Γκρέκο»

Το Κάβο Γκρέκο είναι μια περιοχή εκπληκτικού φυσικού πλούτου και ομορφιάς. Η γνωριμία μικρών και μεγάλων με την περιοχή αυτή έγινε το επίκεντρο της συνεργασίας μεταξύ του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου και της Melissa Hekkers, της δημιουργού της δημοφιλούς σειράς βιβλίων ζωγραφικής μαντάλων. Το αποτέλεσμα… το τρίτο βιβλίο ζωγραφικής της σειράς, «Η Μαντάλα μου για το Κάβο Γκρέκο» (My Cape Greco Mandala). Το βιβλίο παρουσιάστηκε χθες Σάββατο στο Κάβο Γκρέκο και θα παρουσιαστεί και την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου στη Λευκωσία.

«Η Μαντάλα μου για το Κάβο Γκρέκο» παρουσιάζει 11 σχέδια μαντάλας, εμπνευσμένα από την πλούσια άγρια ζωή του Γκάβο Γκρέκο και ζωγραφισμένα στο χέρι από τη Melissa Hekkers. To βιβλίο παρουσιάζει στους αναγνώστες μερικά από τα εκπληκτικά πουλιά, φυτά και θηλαστικά της περιοχής, από τον πανέμορφο Μελισσοφάγο με τα έντονα χρώματά του μέχρι την απειλούμενη Μεσογειακή Φώκια με τις καταπληκτικές καταδυτικές ικανότητές της.
Μέσω του βιβλίου ζωγραφικής, οι αναγνώστες μπορούν να μάθουν περισσότερα γι’ αυτά τα 11 είδη και τη σχέση τους με το Γκάβο Γκρέκο και την Κύπρο. Η κάθε μαντάλα συνοδεύεται από χαρακτηριστικά και συναρπαστικές πληροφορίες για το είδος που αντιπροσωπεύει. Στόχος του βιβλίου είναι να φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά στη φυσική ομορφιά του νησιού μας, να διαφωτίσει για την άγρια ζωή μας και να προωθήσει τη σημασία της βιοποικιλότητας του Κάβο Γκρέκο και την προστασία της. Τόσο οι μικροί όσο και οι μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για την άγρια φύση που μας περιβάλλει μέσα από τη χαλαρωτική και ευχάριστη διαδικασία της ζωγραφικής.


Το βιβλίο ζωγραφικής «Η Μαντάλα μου για το Κάβο Γκρέκο», το οποίο αποτελεί μέρος της σειράς “My Cyprus Mandala” (www. facebook.com/mycyprusmandala), υπογράφεται από τη δημοσιογράφο, συγγραφέα και φωτογράφο Melissa Hekkers. Το βιβλίο αυτό είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας της με τον Πτηνολογικό Σύνδεσμο Κύπρου με τη χορηγία της NABU (BirdLife στη Γερμανία).