Η ΕΠΑ αντί να δει για καρτελ στις τιμές των καυσίμων συμβουλεύει το ΠΑΝΚΥΠ να εφαρμόσει «κοστοστρέφεια»

Τροποποιήσεις για διατήρηση της δωρεάν δημόσιας πανεπιστημιακής παιδείας από το ΑΚΕΛ

Με όρους αγοράς βλέπουν τη δημόσια παιδεία κυβέρνηση και ΕΠΑ

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας η αναφορά εκπροσώπου της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) για απαίτηση από τα δημόσια πανεπιστήμια εφαρμογής κοστοστρέφειας, αλλιώς θα τους επιβάλλονται πρόστιμα.

Η συνεδρία ασχολήθηκε εκ νέου με τους κανονισμούς που απέστειλε το Υπουργείο Παιδείας για την εισαγωγή ξενόγλωσσων προγραμμάτων στα δημόσια πανεπιστήμια, με ταυτόχρονη επιβολή διδάκτρων σε αυτά, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να εκφράζουν τις ανησυχίες τους και να επισημαίνουν πως θα καταθέσουν τροπολογίες.

Όσον αφορά τη θέση που εκφράστηκε από την ΕΠΑ, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άντρος Καυκαλιάς, εξέφρασε έντονη απογοήτευση για την πρόθεση «να υπάρχει η αρχή ότι η τιμή, τα δίδακτρα επί του προκειμένου, να πρέπει να καθορίζονται στη βάση του τι στοιχίζει ένας φοιτητής. Αν είναι ποτέ δυνατόν να υπάρχουν τέτοιου είδους προσεγγίσεις σε ό,τι αφορά στην εκπαίδευση. Απαράδεκτες αναφορές με τις οποίες διαφωνούμε κάθετα», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η ΕΠΑ πρέπει να «ελέγξει αυτούς που πρέπει να ελέγξει, ιδιαίτερα μέσα στις συνθήκες που περνά ο τόπος μας σήμερα, με την εκτίναξη των τιμών, την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια. Ας αναζητήσει μηχανισμούς αντιμετώπισης αυτών των ζητημάτων στα καύσιμα, στα σιτηρά και ας αφήσει ήσυχα τα δημόσια πανεπιστήμια του τόπου μας».

Επί του θέματος που συζητείτο, ο κ. Καυκαλιάς σημείωσε ότι το κόμμα του θα καταθέσει δύο τροπολογίες. Με αυτές θα επιχειρηθεί η διατήρηση του δικαιώματος ξένων και Κυπρίων μαθητών να σπουδάσουν στα πλαίσια της δωρεάν φοίτησης και η διατήρηση των Παγκυπρίων Εξετάσεων ως βασικής πύλης εισδοχής, είπε.

Εκ μέρους του Πανεπιστημίου Κύπρου η Μαίρη Κουτσελλίνη ανέφερε ότι με τους κανονισμούς ως έχουν θα μπορούν να γίνονται δεκτές οι Παγκύπριες και Πανελλαδικές Εξετάσεις ως μέσο εισδοχής αλλά και άλλες διεθνείς εξετάσεις και πιστοποιητικά όπως τα GSCE.

Ο προεδρεύων της Επιτροπής, Χρύσανθος Σαββίδης, επεσήμανε την ανάγκη διαφύλαξης του δημοσίου σχολείου, η οποία, τόνισε, είναι συνυφασμένη με τα κριτήρια εισδοχής. Εάν κάποιος θέλει να εισαχθεί σε αυτά τα προγράμματα, τόνισε, θα πρέπει να δώσει Παγκύπριες Εξετάσεις, καθώς καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει διαφορετικούς τρόπους εισαγωγής. Η διεθνοποίηση, είπε, πρέπει να γίνεται με ξένους φοιτητές και όχι με παιδιά των ιδιωτικών σχολείων. Επιπρόσθετα, ανέφερε πως πρέπει να μελετηθεί με μεγάλη προσοχή το θέμα των διδάκτρων, καθώς πρέπει να διαχωρίζονται ανάμεσα σε Κύπριους και ξένους.

Κανονισμοί που πλήττουν το δημόσιο σχολείο
Με τους κανονισμούς που κατέθεσε το Υπουργείο Παιδείας, πέραν της επιβολής διδάκτρων σε ξενόγλωσσα προγράμματα, δίνεται το δικαίωμα εισαγωγής στα δημόσια πανεπιστήμια με διεθνείς εξετάσεις και πιστοποιητικά, πέραν των Παγκύπριων Εξετάσεων. Κάτι τέτοιο πλήττει καίρια και το δημόσιο σχολείο.

Ειρηναίος Πίττας

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy