Η επαναρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, ο κεντρικός στόχος της ΠΕΟ

H προώθηση των απαραίτητων νομοθετικών ρυθμίσεων που να υποχρεώνουν τους εργοδότες να εφαρμόζουν τις συλλογικές συμβάσεις και η διαμόρφωση μέσα από ένα μηχανισμό διαπραγμάτευσης και διαλόγου ενός συμφωνημένου πλαισίου μίνιμουμ όρων απασχόλησης, για όσους δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις, αποτελεί τον κεντρικό στόχο της ΠΕΟ το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΠΕΟ (Ε .Σ), για την επίτευξη αυτού του στόχου η ΠΕΟ  θα συνεργαστεί με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα αναδεικνύοντας την επαναρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και την αποκατάσταση της κοινωνικής ισορροπίας η οποία έχει σοβαρά διαταραχθεί από την κρίση, ως θέμα προτεραιότητας.

Το Ε.Σ. της ΠΕΟ σε σημερινή του συνεδρία εκτίμησε τα αποτελέσματα της ανανέωσης για τις συλλογικές συμβάσεις που έληξαν τέλος του 2017 αρχές του 2018 και παράλληλα ενέκρινε εισήγηση για την πολιτική που θα ακολουθήσει η ΠΕΟ σ’ ότι αφορά τις συλλογικές συμβάσεις που θα βρίσκονται υπό ανανέωση τον επόμενο χρόνο.  Η εισήγηση θα τεθεί προς έγκριση σε διευρυμένη συνεδρία του Γ.Σ. της ΠΕΟ που συνέρχεται τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου η ώρα 3.00μ.μ.

Αναφέρεται επίσης ότι τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα από την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων καταγράφουν ότι το 2018 ήταν αποφασιστικός χρόνος στην προώθηση της πολιτικής για επαναφορά μισθών και ωφελημάτων που είχαν μειωθεί ως αποτέλεσμα των ειδικών συμφωνιών.  Σε 171 συλλογικές συμβάσεις που αφορούν πέραν των 22000 εργαζομένων και καλύπτουν εργαζόμενους σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, ωρομίσθιους κυβερνητικούς εργάτες, εργαζόμενους στις σχολικές εφορείες και εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, επιτεύχθηκε επαναφορά μισθών και ωφελημάτων.

Προστίθεται ότι πέραν από την επαναφορά μισθών, στο 1/3 των συμβάσεων που ολοκληρώθηκε η ανανέωση τους, υπήρξε αύξηση μισθών ή καταβολή προσαύξησης.

Με βάση τα στοιχεία των συντεχνιών της ΠΕΟ το επόμενο χρονικό διάστημα θα βρίσκονται σε διαδικασία ανανέωσης 205 συλλογικές συμβάσεις που καλύπτουν πέραν των 78000 εργαζομένων.  Ουσιαστικά σε διαδικασία ανανέωσης θα βρίσκονται όλες οι παγκύπριες κλαδικές συμβάσεις τόσο στον ιδιωτικό τομέα, κατασκευές, ξενοδοχεία, μεταλλουργική βιομηχανία, πετρελαιοειδή κ.λ.π. όσο και οι συμβάσεις στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Το Ε.Σ. σημειώνει επίσης ότι η σημερινή κατάσταση στον τομέα των εργασιακών σχέσεων όπου υπογράφονται και συμφωνούνται παγκύπριες κλαδικές συλλογικές συμβάσεις αλλά δεν εφαρμόζονται από όλους τους εργοδότες, η εισαγωγή σε ολοένα και μεγαλύτερη έκταση, αρρύθμιστων και προσωρινών μορφών απασχόλησης μέσα από προσωπικά συμβόλαια, η ψεύτικη μετατροπή εργαζομένων σε αυτοεργοδοτούμενους με πρωταγωνιστή σ’ αυτές τις περιπτώσεις το ίδιο το κράτος  και η ανυπαρξία συμφωνημένου πλαισίου μίνιμουμ όρων απασχόλησης σε χώρους που δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις, είναι φαινόμενα τα οποία δεν μπορούν να συνεχιστούν.

Πέραν από τα ζητήματα των συλλογικών συμβάσεων στο Γ.Σ. θα τεθούν και οι γενικότερες κοινωνικές διεκδικήσεις της ΠΕΟ με στόχο τη βελτίωση της προστασίας των εργαζομένων και την αποκατάσταση και διεύρυνση του κοινωνικού κράτους, καθώς και το ΓΕΣΥ.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.