Η επικαιροποιημένη μελέτη του ΠΚ εκτιμά την αξία των κατεχομένων περιουσιών 60 – 75 δισ. ευρώ

Επικαιροποίηση της μελέτης του Πανεπιστημίου Κύπρου για τις κατεχόμενες περιουσίες ανεβάζει την αξία τους στα 60 με 75 δισ. ευρώ και στα 18 δισ. ευρώ την απώλεια εισοδημάτων από τη (μη) χρήση τους, είπε την Τετάρτη η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων Σκεύη Κουκουμά.

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία κατά την οποία συζητήθηκε και η δημιουργία Αρχείου Προσφύγων για καταγραφή της προσφυγικής βοήθειας της οποίας έτυχαν οι πρόσφυγες και της κατεχόμενης περιουσίας που διαθέτουν, η κ. Κουκουμά είπε πως με βάση τις εισηγήσεις που τέθηκαν στη διυπουργική επιτροπή, δεν έγινε οτιδήποτε, με τους ιδιοκτήτες να διαμαρτύρονται και να ζητούν στήριξη.

Ανέφερε πως έγινε επικαιροποίηση της μελέτης του Πανεπιστημίου Κύπρου για τις κατεχόμενες περιουσίες που ανεβάζει την αξία τους στα 60 με 75 δισ. ευρώ και στα 18 δισ. την απώλεια εισοδημάτων από τη (μη) χρήση τους.


Η κ. Κουκουμά είπε ότι η ετοιμασία του αρχείου προσφύγων θα είναι εργαλείο στη διαμόρφωση πολιτικής για δίκαιη μεταχείριση των προσφύγων. Ερωτηθείσα τι θα γίνει με όσους έκαναν συμβιβασμό με την «επιτροπή ακινήτων περιουσιών» είπε πως συζητήθηκε το θέμα, διευκρινίζοντας ότι η διαπίστωση είναι πως έχει μειωθεί ο αριθμός των Ε/κ που αποτείνονται στην Επιτροπή. “Εχουν μειωθεί παρόλο ότι υπάρχει ανησυχία με την εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις”, ανέφερε.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μαριέλλα Αριστείδου είπε ότι προχωρά η δημιουργία αρχείου Προσφύγων. Πρόσθεσε ότι έγιναν μελέτες και αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εξετάσεις για τα περιουσιακά του προσφυγικού κόσμου και συμπλήρωσε ότι μπαίνουν τα πράγματα στη βάση της ισότιμης μεταχείρισης.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για την προς κατεδάφιση πράσινη πολυκατοικία στη Λάρνακα, η Σκεύη Κουκουμά είπε ότι η γη στην οποία βρίσκεται είναι “φιλέτο” για να αφεθεί σε πρόσφυγες.

Πρόσθεσε ότι έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες κατεδάφισης και ουδείς γνωρίζει τι θα γίνει στο χώρο της πολυκατοικίας.


Αναφορικά με τα προβλήματα που προέκυψαν στη μεταστέγαση των ενοίκων της, η Πρόεδρος της Επιτροπής είπε πως οι 4 εκ των 8 οικογενειών εγκαταστάθηκαν στο Τσιακκιλερό και διαμένουν εκεί μέχρι να αποπερατωθούν οι 8 κατοικίες που ανεγείρονται για τις οικογένειες αυτές.

Ανέφερε επίσης ότι 4 οικογένειες ηλικιωμένων που διαμένουν στον 3 όροφο αρνούνται να φύγουν.
Οι χειρισμοί της Κυβέρνησης απογοητεύουν, αφού η γη έχει απαλλοτριωθεί και δεν θα μπορούσε σε αυτήν να ανεγερθεί νέα πολυκατοικία για να μείνουν οι ένοικοι της παρούσας, ανέφερε προσθέτοντας ότι η αξία της γης είναι πολύ ψηλή και θα αξιοποιηθεί διαφορετικά, χωρίς η Επιτροπή Προσφύγων να έχει ενημερωθεί κατά ποιο τρόπο.

“Οταν η γη είναι ακριβή προτιμούν να μετακινούν τους πρόσφυγες”, είπε αναφέροντας ότι για τις 8 οικογένειες κτίζονται 8 ισόγειες κατοικίες σε γη στην οποία θα μπορούσαν να κτιστούν 3 πολυκατοικίες.

Εξάλλου, η κ. Αριστείδου είπε ότι λόγω άρνησης των 4 οικογενειών να μετακινηθούν οι αρχές εξετάζουν την έκδοση ενταλμάτων έξωσης επειδή η πολυκατοικία είναι επικίνδυνη.


Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι έχει αποφασιστεί ότι στη θέση της, μετά την κατεδάφιση, θα ανεγερθούν περισσότερες πολυκατοικίες για στέγαση μεγαλύτερου αριθμού προσφύγων. Πρόσθεσε πως κατακυρώθηκαν οι προσφορές και την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να υπογραφούν τα συμβόλαια, με την ανέγερση να αρχίζει στις 20 Απριλίου και ολοκλήρωσε σε 18 μήνες με κόστος 600.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την ενημέρωση της Επιτροπής αναφορικά με την απόφαση της Κυβέρνησης για τη μεταστέγαση των ενοίκων της πολυκατοικίας στην πάροδο Πιαλέ Πασιά, η Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι η απόφαση είναι όπως η πολυκατοικία επιδιορθωθεί και συντηρηθεί και ενώ οι ένοικοι μετακινήθηκαν, οι εργασίες επιδιόρθωσης δεν άρχισαν.

Από την πλευρά της η κ. Αριστείδου είπε ότι άρχισαν οι εργασίες και προγραμματίζεται η συντήρηση.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.