Η ‘επιτροπή αποζημιώσεων’ αντιμετωπίζει «συστημικά προβλήματα»

Από τις 422 αιτήσεις στην “επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας” (ΕΑΙ) για περιουσίες Ελληνοκυπρίων στην περιοχή της Καρπασίας, μόλις οι 43 έχουν ολοκληρωθεί και έχει εκδοθεί απόφαση, ενώ άλλες 12 έχουν αποσυρθεί, με τη Λευκωσία να λέει ότι η κατάσταση είναι ενδεικτική των «συστημικών προβλημάτων», που αντιμετωπίζει η ‘ΕΑΙ’.

Σε υπόμνημα προς την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, η κυπριακή Κυβέρνηση ζητά να δοθούν εξηγήσεις από την Άγκυρα για μια σειρά από θέματα που σχετίζονται με τις παραβιάσεις που εντόπισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), στην Τέταρτη Διακρατική «Κύπρου εναντίον Τουρκίας» όσον αφορά τα περιουσιακά δικαιώματα των εγκλωβισμένων Ελληνοκυπρίων και των κληρονόμων τους. Η Λευκωσία επαναλαμβάνει παράλληλα ότι ο αριθμός των ατόμων που επηρεάζονται από τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις είναι μεγάλος, καθώς οι εγκλωβισμένοι μετά την εισβολή αριθμούσαν περί τις 20 χιλιάδες.

«Δεδομένου ότι ο αριθμός των εγκλωβισμένων προσώπων μετά την εισβολή του 1974 ανερχόταν σε περίπου 20.000, το γεγονός ότι έχουν γίνει μόνο 422 αιτήσεις στην ΕΑΙ από το 2008 σε σχέση με περιουσίες που βρίσκονται στην περιοχή της Καρπασίας δεν επεξηγείται από την Τουρκία και τείνει να επιβεβαιώσει τα εμπόδια που εντοπίζονται», λέει η Λευκωσία στο υπόμνημα, ενόψει της συζήτησης του θέματος στο Στρασβούργο την ερχόμενη εβδομάδα. Παράλληλα, αναφέρει ότι από το σύνολο των αιτήσεων ενώπιον της ‘επιτροπής’, έχουν ολοκληρωθεί μόλις 43 και άλλες 12 υποθέσεις έχουν αποσυρθεί.

Η κυπριακή Κυβέρνηση εκφράζει για μια ακόμη φορά ανησυχία διότι η Τουρκία απέτυχε να καταβάλει τα 90 εκ. ευρώ που επιδικάστηκαν προς όφελος των θυμάτων της συμπεριφοράς της στην απόφαση του ΕΔΑΔ, στις 12 Μαΐου 2014 ή να δώσει κάποια εξήγηση για ποιον λόγο δεν το έπραξε, μετά την παρέλευση τόσων ετών από τη λήξη της προθεσμίας. Από αυτά, τα 60 εκ. προορίζονται για τους εγκλωβισμένους και τα 30 εκ. για τους συγγενείς των αγνοουμένων.

Στο υπόμνημά της η Λευκωσία ζητά από τους Μονίμους Αντιπροσώπους στην Επιτροπή Υπουργών να υπογραμμίσουν ότι είναι ζωτικής σημασίας η άνευ όρων καταβολή των αποζημιώσεων που επιδίκασε το Δικαστήριο, εκφράζοντας παράλληλα την απογοήτευσή τους για τη συνεχιζόμενη αποτυχία της Τουρκίας να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της. Καλεί επίσης την Επιτροπή Υπουργών να ζητήσει την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων.

Επίσης, λέει ότι η Επιτροπή Υπουργών θα πρέπει να ζητήσει εξηγήσεις από την Τουρκία για μια σειρά από θέματα σε σχέση με τα περιουσιακά δικαιώματα των εγκλωβισμένων και να εξετάσει εκ νέου το ζήτημα μόλις δοθεί η σχετική πληροφόρηση. Μεταξύ άλλων, η Λευκωσία διερωτάται πόσοι επωφελήθηκαν από τα μέτρα που η Τουρκία λέει ότι τέθηκαν προς αντιμετώπιση των παραβιάσεων και αν αληθεύει ότι αυτά δεν έχουν αναδρομική ισχύ για τις περιπτώσεις των εγκλωβισμένων που έφυγαν από τον τόπο τους πριν από το 2008.

Ζητά, επίσης, στοιχεία για τον αριθμό των αποφάσεων της “επιτροπής ακίνητης ιδιοκτησίας” για τέτοιες περιπτώσεις, καθώς και για τον αριθμό των περιουσιών που χρησιμοποιούνται από εγκλωβισμένους χωρίς περιορισμούς .

Όσον αφορά τους κληρονόμους, ζητούνται εξηγήσεις για αδιαφανείς και χρονοβόρες διαδικασίες, υπέρογκες χρεώσεις για νομικά έξοδα, αδυναμία πρόσβασης σε πληροφόρηση, εχθρική στάση των κατοχικών αρχών και την πρακτική αδυναμία διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους.

Σύμφωνα με τη Λευκωσία, η συνεχής αποτυχία της Τουρκίας να καταβάλει την αποζημίωση που επιδικάστηκε, αποδεικνύει την έλλειψη σεβασμού προς τα θύματα, για τα οποία προορίζεται η αποζημίωση. «Όσος περισσότερος χρόνος περνά, τόσο μεγαλώνουν τα θύματα που δεν έχουν λάβει αποζημίωση», ενώ μειώνεται το όφελος, το οποίο θα έχουν από την αποζημίωση, προστίθεται.

Όσον αφορά τις συνέπειες από τη στάση της Τουρκίας στην αποστολή του Δικαστηρίου και το σύστημα της Σύμβασης, αναφέρεται ότι «δια της αποτυχίας να συμμορφωθεί με μια απόφαση τέτοιας εξέχουσας σημασίας, όπως είναι η απόφαση για τη δίκαιη ικανοποίηση, η Τουρκία απειλεί την αποτελεσματικότητα του συστήματος της Σύμβασης».

Αν δεν καταβληθούν άμεσα οι αποζημιώσεις, η κατάσταση δεν θα είναι απλώς μη ικανοποιητική, αλλά απογοητευτική, προσθέτει η Λευκωσία και λέει ότι η παραβίαση των σαφών υποχρεώσεων της Άγκυρας θα πρέπει να τύχει έντονης αποδοκιμασίας από την Επιτροπή Υπουργών.

Στο υπόμνημά της η Λευκωσία επαναλαμβάνει την ανάγκη για επικαιροποιημένη πληροφόρηση και επαρκείς εξηγήσεις σε σχέση με τα στοιχεία που η κυπριακή Κυβέρνηση είχε υποβάλει παλαιότερα όσον αφορά τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των περιουσιακών δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων, αλλά και της μεταχείρισης που τυγχάνουν οι κληρονόμοι τους.

Στα στοιχεία, που είχαν παρουσιαστεί πριν από τη συνάντηση της Επιτροπής Υπουργών, τον Δεκέμβριο του 2018, γινόταν μεταξύ άλλων αναφορά σε πρακτικά εμπόδια στους κληρονόμους των εγκλωβισμένων.

Παράλληλα, ειδική αναφορά γίνεται στους ίδιους τους εγκλωβισμένους, με τη Λευκωσία να λέει ότι η ευάλωτη αυτή ομάδα ανθρώπων είναι αντιμέτωπη με συνθήκες συνεχούς παρακολούθησης στα κατεχόμενα, ενώ τυγχάνει της αδιαφορίας των «αρχών», υπόκειται σε αδιαφανείς και χρονοβόρες διαδικασίες καθώς και υπέρογκες χρεώσεις για νομικά έξοδα και καθυστερήσεις «λόγω της ε/κ τους καταγωγής» τους, χωρίς να υπάρχει καμία νομική αρωγή.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy