Η Επιτροπή Παιδείας ζητά ολοκληρωμένο σχέδιο ασφάλειας και υγείας για κάθε σχολείο ξεχωριστά

Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ασφάλειας και υγείας στα σχολεία που να αφορά το κάθε σχολείο ξεχωριστά, ζητά η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, όπως τονίστηκε κατά τη σημερινή συνεδρία της. Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής, έχουν μέχρι στιγμής γίνει έλεγχοι πυρασφάλειας μόλις σε 80 από τα 800 σχολεία.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Κυριάκος Χατζηγιάννης χαιρέτισε αρχικά τα μέτρα που έχουν ληφθεί από πλευράς Κυβέρνησης με σκοπό την ασφάλεια στα σχολεία και για να δώσουν το αίσθημα σε γονείς, παιδιά και εργαζόμενους, ότι είναι ασφαλείς. «Η Κύπρος με τις ιδιαιτερότητες της και τα πολλά φαινόμενα που παρατηρούμε εντός του σχολείου χρήζει ανάγκης μιας διαφορετικής προσέγγισης», είπε και σημείωσε πως αυτό που ζητούν είναι μια ολοκληρωμένη πολιτική ασφάλειας στα σχολεία και σε όλη την αλυσίδα της λειτουργίας της σχολικής δραστηριότητας.

Ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε πως για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να ξεφύγουμε από τις τετριμμένες προσεγγίσεις των απλών σχεδίων και οδηγιών και θα πρέπει το κάθε σχολείο να προβλέψει, να εντοπίσει τους κινδύνους και έτσι να λάβει προληπτικά μέτρα, να αναθέσει ευθύνες και υπευθυνότητες ώστε οι κίνδυνοι να εκμηδενιστούν.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε πως δεν αρκεί μια απλή δήλωση, ή κατευθυντήριες γραμμές, αλλά η Επιτροπή θέλει να καταρτιστεί σχέδιο ολοκληρωμένο για κάθε σχολείο. «Εμείς θέλουμε πολιτική που να εκμηδενίζει τον όποιο κίνδυνο μέσα στα σχολεία», είπε, και διευκρίνισε πως οι κίνδυνοι δεν πρέπει να περιορίζονται στα εργασιακά θέματα είτε στα κτηριακά είτε στα θέματα παραβατικότητας. Για ό,τι αποτελεί εν δυνάμει κίνδυνο σε ένα σχολείο θα πρέπει να γίνει διαχείριση στη βάση του σχεδίου, πρόσθεσε.

Όσον αφορά τα θέματα πυρασφάλειας και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χατζηγιάννης είπε πως σύμφωνα με την πληροφόρηση, έχουν γίνει 80 επιθεωρήσεις και έχουν εντοπιστεί κενά και προβλήματα. Πρόσθεσε πως όλα αυτά τα προβλήματα και τα κενά θα πρέπει να δημοσιοποιηθούν ώστε να διασφαλιστεί η διαφάνεια των προβλημάτων. Ο σκοπός τους είναι να καταλήξουν σε έλεγχο και πιστοποίηση και των 800 σχολείων σε θέματα πυρασφάλειας, είπε.

Σε σχέση με την περίφραξη των σχολείων, είπε πως κανένας δεν έχει εκφράσει διαφορετική θέση και επιφύλαξη και όλοι συμφωνούν πως πρέπει να γίνουν περιφράξεις στους σχολικούς χώρους.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Καυκαλιάς στις δικές του δηλώσεις είπε πως μέσα από τη σημερινή συζήτηση εξάγεται με ασφάλεια το συμπέρασμα πως η Κυβέρνηση έχει να διανύσει μεγάλη απόσταση για να φθάσουμε σε ικανοποιητικό βαθμό στα θέματα της ασφάλειας στα σχολεία.

Πρόσθεσε πως το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να εφαρμόσει τις νομοθεσίες, να εντοπίσει τα κενά και να προχωρήσει  σε νομοθετικές ρυθμίσεις, δίνοντας έμφαση στην πρόληψη των κινδύνων και όχι μόνο στη διαχείριση τους. «Ο θεσμοθετημένος διάλογος επιβάλλεται να συνεχιστεί και να καταλήξει σε ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό για τα θέματα της ασφάλειας και υγείας στα σχολεία», είπε.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας στις δικές του δηλώσεις είπε η ασφάλεια και υγεία των μαθητών στα σχολεία είναι νομική και ηθική υποχρέωση του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο θα πρέπει πρώτον θα πρέπει να αναγνωρίσει τους μαθητές ως οιωνοί εργαζόμενους στους σχολικούς χώρους και να εφαρμόσει τη νομοθεσία περί ασφάλειας και υγείας στο χώρο εργασίας χωρίς εκπτώσεις.

Δεύτερον, πρόσθεσε, θα πρέπει να αναθέσει σε αδειοδοτημένους εμπειρογνώμονες την εκπόνηση μελετών για την ασφάλεια και την υγεία σε κάθε σχολική μονάδα ξεχωριστά γιατί τα σχολεία έχουν, το καθένα από αυτά, τους δικούς τους κινδύνους. Τρίτον, θα πρέπει το Υπουργείο να εκπαιδεύσει από την ομάδα των εκπαιδευτικών, ανθρώπους σε θέματα ασφάλειας και υγείας και οι οποίοι θα είναι σε θέση να εφαρμόσουν τη σχετική νομοθεσία.

Από την Παιδοβουλή, ο Μιχάλης Τσαγγαρίδης  είπε πως όλοι οι κίνδυνοι για ένα σχολείο είναι προβλέψιμοι και αφού, όπως σημείωσε, εντοπιστούν μέσα από μια συστηματική προσέγγιση αναγνώρισης και ταυτοποίησης, θα πρέπει μέσω της σύστασης ενός μηχανισμού να αντιμετωπιστούν και να ληφθούν τα ανάλογα προληπτικά μέτρα έτσι ώστε να δημιουργηθούν τα ασφαλή σχολεία. «Αποτελεί νομική υποχρέωση η δημιουργία ενός τέτοιου περιβάλλοντος για τους μαθητές και δεν τίθεται σε συζήτηση», είπε.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.