Η ΕΤΕπ χρηματοδοτεί την ανάπτυξη του Ινστιτούτου Γενετικής με €26 εκατ.

Στη χρηματοδότηση του αναπτυξιακού προγράμματος του Ινστιτούτου Γενετικής Κύπρου με €26 εκατομμύρια προχωρεί εντός του 20107 η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ανεβάζοντας τη συνολική επένδυση στην κυπριακή οικονομία το 2017 στα €166 εκατ.

«Η ΕΤΕπ προσφέρει στο πρόγραμμα χρηματοδότηση ύψους 26 εκατ. ευρώ με ένα δάνειο που προορίζεται κυρίως για τη στήριξη των δραστηριοτήτων του Ινστιτούτου στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης», αναφέρει άρθρο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΕΤΕπ.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, ήδη η ΕΤΕπ έχει προχωρήσει σε χρηματοδοτήσεις €140 εκατ. το τρέχον έτος, ενώ με τη συμπερίληψη της ανάπτυξης του Ινστιτούτου, η συνολική επένδυση στην Κύπρο θα φτάσει στα €166 εκατ. ή στο 75% το στόχου για το 2017, ήτοι €220 εκατ., κάτι που δείχνει την αυξημένη ζήτηση για τα προγράμματα της ΕΤΕπ στο πλαίσιο της επιτάχυνσης της οικονομικής δραστηριότητας στο νησί.

Τα προγράμματα της ΕΤΕπ στην Κύπρο αφορούν χρηματοδοτήσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων (με κρατικές εγγυήσεις), που παραχωρούνται μέσω εγχώριων εμπορικών τραπεζών, καθώς και μεγάλα έργα που χρηματοδοτούνται απευθείας από την ΕΤΕπ.

Στα μεγάλα έργα περιλαμβάνεται επίσης το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο, το οποίο θα εγκαινιαστεί στη Λεμεσό τον Σεπτέμβριο και χρηματοδοτείται από μια τοπική τράπεζα με τη στήριξη της ΕΤΕπ, καθώς και η Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ήδη η ΕΤΕΠ προχώρησε πέρσι στη χρηματοδότηση του έργου στο Πανεπιστήμιο με €80 εκατ., ενώ το 2018 η τράπεζα αναμένεται να παραχωρήσει επιπρόσθετη χρηματοδότηση ύψους €82 εκατ. ανεβάζοντας τη συνολική χρηματοδότηση του έργου στα €162 εκατ.

Σύμφωνα με την τράπεζα, την τελευταία πενταετία ο όμιλος ΕΤΕπ έχει υπογράψει στην Κύπρο συμβάσεις χρηματοδότησης συνολικού ύψους €1,4 δισ., οι οποίες αφορούσαν δάνεια μεγάλου ύψους για τον τομέα της έρευνας, χρηματοδοτήσεις για έργα υποδομής και δάνεια για μικρές επιχειρήσεις.

Το 2016 οι επενδύσεις της ΕΤΕπ στον ιδιωτικό τομέα στην Κύπρο διπλασιάστηκαν, φτάνοντας στα €240 εκατ., ποσό που αντιστοιχεί στο 1,5% του ΑΕΠ της χώρας, που είναι το ψηλότερο ποσοστό από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.