Η εβδομάδα των Παθών θα τελειώσει. Tο έτος;

Του Ειρηναίου Πίττα 

Η εβδομάδα των Παθών του Χριστού θα τε­λειώσει με την Ανάσταση του θεανθρώπου και οι πιστοί θα την τιμήσουν δεόντως, ως είθισται. Από τη Δευτέρα θα αποτελεί παρελθόν και σι­γά-σιγά θα επιστρέψουν όλοι στη ρουτίνα τους. Όλοι εκτός από τους τελειόφοιτους μαθητές, οι οποίοι μπαίνουν πλέον στην τελική ευθεία για τις Παγκύπριες Εξετάσεις για πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο. Για πολλούς οι εξετάσεις που θα κρίνουν το μέλλον τους. Μια τόσο καθορι­στική χρονιά μετατράπηκε, με αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας και του πο­λιτικού του προϊστάμενου, σε χρονιά Παθών.

Σαν ένας σύγχρονος Πόντιος Πιλάτος, ο Πρόδρομος Προδρόμου «ένιπτε τας χείρας του» όταν έπρεπε να παρθούν αποφάσεις για να μη θυματοποιηθούν οι τελειόφοιτοι μαθη­τές. Καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς όλοι του φώναζαν ότι οι εξετάσεις τετραμήνων δεν πρέ­πει να εφαρμοστούν, τουλάχιστον στην τρίτη Λυκείου. Μαθητές, γονείς, καθηγητές, διευ­θυντές Μέσης, βουλευτές, κόμματα ακόμα και ακαδημαϊκοί εντόπιζαν τους κινδύνους, ωστό­σο ο υπουργός αρκείτο στο ότι οι εξετάσεις εί­ναι νόμος που ψηφίστηκε από τη Βουλή και θα εφαρμοστούν.

Αφού λοιπόν έγινε το δικό του και εφαρ­μόστηκαν, προέκυψε σωρεία προβλημάτων, ίσως και περισσότερων από αυτά που αναμέ­νονταν. Ακόμα και τότε ο υπουργός επέμενε, και ακόμα επιμένει, στα λόγια τουλάχιστον, ότι οι εξετάσεις τετραμήνων πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία.

Οι πράξεις του όμως άλλα δείχνουν. Την ώρα που όλοι εντόπισαν τα διάφορα προβλή­ματα και «έβραζε» το σίδερο, το ΑΚΕΛ ανέλα­βε πρωτοβουλία για κατάθεση νόμου που θα καταργεί τις εξετάσεις τετραμήνων. Βλέποντας το κλίμα που πήγαινε να δημιουργηθεί, και για να προλάβει ενδεχόμενη κατάργηση των εξετάσεων τετραμήνων, ο κ. Προδρόμου έφερε στο τραπέζι αλλαγές για το θεσμό, παραδεχό­μενος έμμεσα την αποτυχία του θεσμού και του ιδίου. Οι προτάσεις του όμως εξοργίζουν ακό­μα περισσότερο τους εκπαιδευτικούς φορείς, αφού, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν και λύ­σεις για προβλήματα τα οποία φωνάζουν εδώ και ένα χρόνο και τα οποία ο ίδιος έκανε πως δεν υπάρχουν. Στο παρόν κείμενο δεν θα σχο­λιάσουμε βέβαια την πρακτική που ακολουθή­θηκε ξανά και δεν περιλάμβανε διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους, καθώς με τον κ. Προ­δρόμου θεωρείται πλέον δεδομένη.

Οι προτάσεις του υπουργού είναι μάλλον αυτογκόλ για τον ίδιο, όσο και αν προσπαθήσει τώρα να το παίξει συγκαταβατικός και πρόθυ­μος να δώσει λύσεις. Η αδιανόητη επιμονή του έχει ως αποτέλεσμα οι φετινοί τελειόφοιτοι να μπαίνουν στην τελική ευθεία για τις εξετάσεις, που θα κρίνουν ενδεχομένως το μέλλον τους, έχοντας στην πλάτη, μεταξύ άλλων, ένα μαρα­θώνιο διαγωνισμάτων και εξετάσεων, αβεβαι­ότητα, καθηγητές που έτρεχαν να προλάβουν την ύλη, φωνές και διαμαρτυρίες για τη στάση του υπουργού και βέβαια την πανδημία.

Τα Πάθη των μαθητών θα συνεχιστούν για άλλο έναν περίπου μήνα και ο κ. Προδρόμου θα μείνει στην ιστορία σαν ο υπουργός που τους φόρτωσε ένα σταυρό στην πλάτη.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy