«Οι εξοντωτικές διώξεις δεν λύγισαν τους κομμουνιστές»

To Toυντέχ συνεχίζει να πρωταγωνιστεί στη δύσκολη πάλη του ιρανικού λαού για δημοκρατία και σοσιαλισμό

Το Τουντέχ στα 75 χρόνια από την ίδρυσή του συνεχίζει τον τιτάνιο αγώνα του για δημοκρατία και σοσιαλισμό στο Ιράν, υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στη βρετανική Morning Star o Μοχάμεντ Ομίντβαρ, επίσημος εκπρόσωπος της K.E. του κόμματος. Αναφέρεται στη σκληρή πάλη των Ιρανών κομμουνιστών και δημοκρατών εν μέσω σκληρής παρανομίας και τη μαζική εξόντωση των στελεχών του Τουντέχ από το θεοκρατικό καθεστώς, από όπου προέρχεται και η φωτογραφία με τις εκτελέσεις. Η αποκλειστική συνέντευξη στη Morning Star δημοσιεύτηκε στη χθεσινή έκδοση Σαββατοκυρίακου της βρετανικής αριστερής εφημερίδας και αναδημοσιεύεται παράλληλα στη «Χ» σε δυο μέρη, με το στέλεχος του ιρανικού παράνομου κόμματος να αναφέρεται στο αυριανό β’ μέρος στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, τη δομή εξουσίας στη χώρα και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Στις 2 του Οκτώβρη το Τουντέχ γιόρτασε την 75η επέτειο της ίδρυσής του. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου πώς θα περιγράφετε τον κύριο στόχο του αγώνα του κόμματός σας σε σχέση με το Ιράν;

(…) Την Κυριακή 2/10/2016 γιορτάσαμε την 75η επέτειο του κόμματος της ιρανικής εργατικής τάξης που ιδρύθηκε από κομμουνιστές πολιτικούς κρατουμένους, οι οποίοι απελευθερώθηκαν από τις φυλακές του Σάχη Ρεζά, όπως και από άλλες προσωπικότητες του Εθνικού Δημοκρατικού χώρου. Η γέννηση του κόμματός μας συνέβη σε μια περίοδο όπου το Ιράν υπέφερε από την κοινωνική υπανάπτυξη, την εκτεταμένη παρέμβαση των αποικιακών δυνάμεων και το κράτος της ντόπιας αντίδρασης. Η εμφάνιση του κόμματός μας στην πολιτική σκηνή του Ιράν αποτέλεσε ένα μεγάλο γεγονός που οδήγησε σε σημαντικές κοινωνικές, πολιτικές και πολιτιστικές εξελίξεις στη χώρα μας.

Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, το κόμμα μας εξελίχτηκε σε ένα μαζικό κόμμα, οργανώνοντας δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους, ιδρύοντας δημοκρατικές οργανώσεις, οργανώσεις γυναικών, νεολαίας και φοιτητών, συνδικάτα, καθώς και ένα μαζικό κίνημα ειρήνης σε ολόκληρη τη χώρα. Είναι σαφές ότι αυτό επέφερε σημαντικές προκλήσεις για τον ιμπεριαλισμό και την ντόπια αντίδραση. Φοβήθηκαν και εξακολουθούν να φοβούνται τα ιδεολογικά και πολιτικά θεμέλια του κόμματος και την ικανότητά του να οργανώσει τους εργαζόμενους και καταπιεσμένους ανθρώπους στο βαθμό που, κατά τη διάρκεια της ύπαρξης των 75 χρόνων του κόμματός μας, μόνο μια φορά μπορέσαμε να απολαύσουμε νόμιμη δράση και αυτό για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Το κόμμα μας θεωρεί τον εαυτόν του ως μέρος της ιρανικής εργατικής τάξης, που τα τελευταία 75 χρόνια αγωνίζεται ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στο Ιράν. Παλεύει για τα δημοκρατικά δικαιώματα, τις ελευθερίες του λαού μας και για το σοσιαλισμό. Ακόμη και οι πολιτικοί επικριτικές του κόμματός μας παραδέχονται ότι ιδέες και έννοιες όπως το «εργατικό δίκαιο», τα δικαιώματα των εργαζομένων, η δημιουργία συνδικάτων και σωματείων, τα ίσα δικαιώματα για γυναίκες, το δικαίωμα των γυναικών να ψηφίζουν και να συμμετέχουν στην κοινωνικο-οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας, καθώς και ιδέες, όπως η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η δωρεάν παιδεία και η αγροτική μεταρρύθμιση υπέρ των αγροτών εισήχθησαν για πρώτη φορά στο Ιράν από το κόμμα Τουντέχ και ότι αυτές μετασχημάτισαν την κοινωνία μας. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το κόμμα μας, σε ολόκληρη την 75χρονη πορεία της ιστορίας του, έχει γίνει στόχος πάρα πολλών προσπαθειών καταστολής και εξόντωσής του, οπού χιλιάδες μέλη μας έχουν εξοριστεί, φυλακιστεί και δολοφονηθεί. Κατά τη διάρκεια της μεγάλης σφαγής του 1988 των πολιτικών κρατουμένων στο Ιράν η συντριπτική πλειονότητα του Πολιτικού Γραφείου του κόμματός μας, της Κεντρικής Επιτροπής του και εκατοντάδες στελέχη, μέλη και υποστηρικτές του κόμματός μας δολοφονήθηκαν από το καθεστώς του Χομεϊνί.

Το κόμμα σας είχε απαγορευτεί το 1983 και είναι αναγκασμένο να παλεύει σε συνθήκες βαθιάς παρανομίας. Πώς μπορεί το Τουντέχ κάτω από αυτές τις συνθήκες να επιφέρει αλλαγές στη χώρα;

Στην επίθεση του 1983 εναντίον του κόμματός μας, ο Γενικός Εισαγγελέας του καθεστώτος ανακοίνωσε ότι είχαν συλληφθεί περισσότερα από 10.000 μέλη και υποστηρικτές μας. Ο στόχος τους ήταν να καταστρέψουν το κόμμα στο Ιράν, μια για πάντα. Σήμερα, 33 χρόνια αργότερα, μετά την εκτέλεση του συνόλου σχεδόν της ηγεσίας του κόμματός μας, αλλά και μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Eνωσης και των σοσιαλιστικών χωρών της Ανατολικής Ευρώπης το 1990, έχουμε ξαναχτίσει με επιτυχία το κόμμα μας. Το κόμμα Τουντέχ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον πολιτικό αγώνα στο Ιράν εναντίον του δεσποτικού καθεστώτος. Είναι ενδιαφέρον ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, το καθεστώς έχει ξεκινήσει μια μεγάλη εκστρατεία προπαγάνδας κατά του κόμματός μας. Το Πρακτορείο Ειδήσεων Fars, το οποίο ανήκει στους «Φρουρούς της Επανάστασης», δημοσίευσε μια σειρά από έξι συνεντεύξεις και γεγονότα σχετικά με την επίθεση του καθεστώτος ενάντια στο κόμμα και το πώς οι ηγέτες του κόμματος «ομολόγησαν» ότι είναι Σοβιετικοί πράκτορες που στόχο έχουν την ανατροπή του καθεστώτος.

Μετά από αυτό στις 11 του Ιούλη το 2015, ο Ανώτατος Ηγέτης, Αλί Χαμενεΐ εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για την εξάπλωση του μαρξισμού και στη συνέχεια επιτέθηκε στο κόμμα μας, απαιτώντας από τα ΜΜΕ του Ιράν να επαναλάβουν «εξομολογήσεις» από τηλεοράσεως πρώην ηγετών του κόμματός μας, οι οποίοι ως επί το πλείστον είχαν εκτελεστεί από το καθεστώς.

Σήμερα τα μέλη και οι υποστηρικτές μας αποτελούν ένα αναπόσπαστο μέρος των κινημάτων των εργαζομένων, των γυναικών, της νεολαίας και των φοιτητών στη χώρα. Συνεργαζόμαστε στενά με το μεταρρυθμιστικό κίνημα στο Ιράν και πιστεύουμε ότι υπάρχει μια όλο και μεγαλύτερη συναίνεση ότι εάν όλες οι δημοκρατικές και φιλειρηνικές δυνάμεις δεν συνεργαστούν, δεν θα μπορέσουμε να αναγκάσουμε το δικτατορικό καθεστώς σε υποχώρηση.

Συνειδητοποιούμε πολύ καλά ότι η καλύτερη κάλυψη για ένα κόμμα που βρίσκεται στη βαθιά παρανομία και εργάζεται κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες (με την ιδιότητα του μέλους του κόμματος απαγορευμένη και να συνεπάγεται την επιβολή βαριάς ποινής καταδίκης) είναι να είναι μέρος του μαζικού κινήματος και να είναι σε θέση να επηρεάσει την κατεύθυνση και προσανατολισμό της πάλης. Εν ολίγοις, ορισμένα από τα βασικά συνθήματα και απόψεις μας αντικατοπτρίζονται στα συνθήματα του λαϊκού κινήματος για τον τερματισμό της δικτατορίας στο Ιράν. Αυτή είναι η δύναμη της δουλειάς που έγινε από τους συντρόφους και υποστηρικτές μας σε ολόκληρο τον κόσμο και είναι γι’ αυτό ακριβώς το λόγο που η ιρανική ηγεσία ανησυχεί σοβαρά για την επιρροή του Τουντέχ.
Τα τελευταία 30 χρόνια της ανοικοδόμησης του κόμματος ήταν επιτυχής χάρη στην ακούραστη και ανιδιοτελή δουλειά των μελών και υποστηρικτών μας σε ολόκληρο τον κόσμο, κυρίως στο Ιράν, καθώς και χάρη στην υποστήριξη και αλληλεγγύη που έχουμε λάβει από το κίνημα της εργατικής τάξης και το κομμουνιστικό κίνημα όλου του κόσμου.


Bάρβαρη καταστολή συνδικαλιστικών δικαιωμάτων

Spanish civil war

Τον Ιούνη η Morning Star πρόβαλε την περίπτωση της απεργίας πείνας του συνδικαλιστή Τζαφάρ Αζίμζαντεχ. Ποια είναι η κατάσταση όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράν, ιδιαίτερα σε σχέση με πολιτικές και συνδικαλιστικές δραστηριότητες;

Η επιτυχημένη παγκόσμια εκστρατεία για να σώσουμε τη ζωή του συνδικαλιστή Τζαφάρ Αζίμζαντεχ, στην οποία η «Morning Star» και το κίνημα της εργατικής τάξης στη Βρετανία και Ευρώπη, και ιδιαίτερα το συνδικαλιστικό κίνημα, διαδραμάτισε ένα σημαντικό ρόλο, αποκάλυψε για άλλη μια φορά τα δεινά της εργατικής τάξης του Ιράν. Η βάρβαρη καταστολή των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, η οποία κατά τους τελευταίους έξι μήνες έχει συμπεριλάβει και το δημόσιο μαστίγωμα μαχητικών εργαζομένων, καθώς και η σύλληψη και τα βασανιστήρια εναντίον συνδικαλιστών, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της απάντησης του καθεστώτος σε ένα αυξανόμενο κίνημα διαμαρτυρίας.

Η δημιουργία συνδικάτων, οι αξιοπρεπείς μισθοί, οι αυξήσεις σε μισθούς και απολαβές που να συμβαδίζουν με το ποσοστό πληθωρισμού, η έγκαιρη πληρωμή (υπάρχουν περιπτώσεις οπού οι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί τους μισθούς τους για το προηγούμενο έτος) και η προστασία έναντι των συμβάσεων μηδενικής ώρας είναι μεταξύ των άμεσων αιτημάτων των εργαζομένων. Τις τελευταίες εβδομάδες, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της για τη «μεταρρύθμιση» της εργατικής νομοθεσίας για να «βοηθήσει» τις επιχειρήσεις και την οικονομική ανάπτυξη. Βέβαια ο στόχος των λεγόμενων «μεταρρυθμίσεων» είναι η κατάργηση της στοιχειώδους προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων, που επιτεύχθηκε μετά την επανάσταση του 1979. Το κόμμα μας πιστεύει ότι αυτό θα γίνει ένα τεράστιο πεδίο μάχης για το κίνημα της εργατικής τάξης και ότι μόνο μέσα από οργανωμένους και συντονισμένους αγώνες μπορούμε να ανατρέψουμε τα σχέδια του καθεστώτος.

Από τη Morning Star
Aύριο το β’ μέρος

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy