Η ευρωομάδα της Αριστεράς καταδικάζει τις τουρκικές παρεμβάσεις στις εκλογές για ΤΚ ηγέτη

«Τους τελευταίους μήνες γινόμαστε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς παρέμβασης της Τουρκίας στα εσωτερικά θέματα της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, η οποία εντάθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των πρόσφατων εκλογών για Τουρκοκύπριο ηγέτη.»

Αυτά τονίζει μεταξύ άλλων σε χθεσινή ανακοίνωση της η ομάδα της Αριστεράς στο ευρωκοινοβούλιο GUE/NGL αναφορικά με τις τουρκικές παρεμβάσεις στις εκλογές για Τουρκοκύπριο ηγέτη.

Συνεχίζοντας την ανάλυση της, η ανακοίνωση της ευρωομάδας αναφέρει πως «σε μια προσπάθεια στήριξης ενός υποψηφίου ο οποίος ανοικτά απορρίπτει μια συνολική λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας για το Κυπριακό, η οποία να βασίζεται στα πλαίσια του ΟΗΕ, η Τουρκία άνοιξε ένα μέρος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων. Τόσο ο ΟΗΕ όσο και η ΕΕ καταδίκασαν αυτή την κίνηση.


Την ίδια ώρα, η Τουρκία, εναντιώνεται ανοικτά στην υποψηφιότητα του υφιστάμενου ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος πιστεύει σε μια ομόσπονδη Κύπρο και στην ειρηνική συνύπαρξη των δύο κοινοτήτων. Οι τουρκικές αρχές χρησιμοποίησαν και συνεχίζουν να χρησιμοποιούν κάθε δυνατό μέσο για να διασφαλίσουν πως ο κύριος Ακινζί δεν θα κερδίσει αυτές τις κρίσιμες εκλογές».

Κλείνοντας, η GUE/NGL, καλεί την Τουρκία «-πρίν ακόμα από τον δεύτερο γύρο των εκλογών στις 18 Οκτώβρη- να σταματήσει τις όποιες παρεμβάσεις και να σεβαστεί την πολιτική βούληση της Τουρκοκυπριακής κοινότητας», και απαιτεί την ΕΕ «να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς την Τουρκία -μια υπο ένταξη χώρα- ούτως ώστε η τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αναφορικά με τα Βαρώσια.»

Νιαζί Κιζίλγιουρεκ

Όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο και όλη την επικαιρότητα στο dialogos.com.cy