Η Ευρωπαϊκή Ένωση προβαίνει σε συνεχείς συστάσεις για αδυναμία προστασίας των οικοτόπων μας

Οι κυβερνητικές πολιτικές επιτείνουν την καταστροφή του περιβάλλοντος

 

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) βρίσκει τον πλανήτη μας να καίγεται, να ερημοποιείται και να μαστίζεται από τη μεγαλύτερη πανδημία των τελευταίων δεκαετιών προκαλώντας τεράστιες απώλειες. Επίσης βρίσκει τον τόπο μας, τη φύση και τους ανθρώπους του σε δυσμενή θέση.

Σε ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ αναφέρει ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ όχι μόνο έχει αποτύχει να προστατέψει το περιβάλλον στη χώρα μας, αλλά επιτείνει την καταστροφή του.

Όπως υποδεικνύει, «η αδειοδότηση αναπτύξεων για εξυπηρέτηση του μεγάλου ιδιωτικού κεφαλαίου στον κατασκευαστικό τομέα οδηγεί στην καταστροφή σημαντικών οικότοπων, προστατευόμενων περιοχών και παραλιών. Την ίδια στιγμή, ετοιμάζονται σχέδια για αναπτύξεις εντός του Εθνικού Πάρκου του Ακάμα. Ρυπογόνα εργοστάσια συνεχίζουν να λειτουργούν δίπλα από κατοικημένες περιοχές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προβαίνει σε συνεχείς συστάσεις για αδυναμία προστασίας των οικοτόπων μας».

Σε παγκόσμιο επίπεδο, σημειώνεται ότι η κλιματική κρίση επιτείνει με γρήγορους ρυθμούς την καταστροφή του πλανήτη, κυρίως λόγω της μεγάλης κατάχρησης των φυσικών πόρων και της αλόγιστης δράσης των πολυεθνικών εταιρειών.

Προσθέτει δε, ότι η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι ημέρα που μας υπενθυμίζει ότι κάποιοι άνθρωποι ζουν στα όρια της φτώχειας σε χώρες του Τρίτου Κόσμου χωρίς να έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό και κάποιοι άλλοι συμπολίτες μας ζουν δίπλα από εργοστάσια που μολύνουν τον αέρα που αναπνέουν οι άνθρωποι.

Στόχος του ΑΚΕΛ δεν είναι μόνο η υιοθέτηση νέων νομοθετικών πολιτικών, αλλά και η υιοθέτηση ριζικών αλλαγών στον τρόπο αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Επιδεινώνεται η κατάσταση στην Κύπρο

Η Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι η περιβαλλοντική κατάσταση της Κύπρου «χρόνο με χρόνο χειροτερεύει ως απόρροια των ακολουθούμενων κυβερνητικών πολιτικών, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται η εξυπηρέτηση ημέτερων συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου».

Όπως αναφέρει, «τα παρατηρούμενα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, μεταξύ άλλων, είναι η συνεχής και ανεξέλεγκτη λατόμευση οικοδομικών υλικών, η προώθηση και εγκληματική ανεκτικότητα στην οικοδομική ανάπτυξη, ακόμα και σε περιοχές Νατούρα και η επιβάρυνση συγκεκριμένων περιοχών με ρυπογόνες βιομηχανίες που απειλούν την υγεία των κατοίκων».

Προσθέτει ότι το περιβάλλον επιβαρύνουν και οι συνεχείς παρεμβάσεις σε ακτές και παραλίες και η απουσία του όποιου χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού για ανέγερση πύργων.

Απαιτούμε, καταλήγει η ΠΚΚ, «στροφή στην αειφόρο ανάπτυξη και τερματισμό των πολιτικών εξυπηρέτησης του μεγάλου κεφαλαίου θυσιάζοντας το περιβάλλον στο βωμό του κέρδους».

Επιτακτική είναι η αντιμετώπιση των σημαντικών περιβαλλοντικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Κύπρος, σημειώνει η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου. Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι οι προκλήσεις αφορούν σειρά από τομείς περιβαλλοντικής πολιτικής, όπως είναι η προστασία και διαχείριση των υδάτινων πόρων, η διασφάλιση της υγείας και της ποιότητας ζωής και η προστασία και διαχείριση της φύσης και της βιοποικιλότητας.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.