Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε πρόταση ελέγχου για το χαλλούμι

Τ/κ βιομηχανικό επιμελητήριο: Οι Ελληνοκύπριοι θέλουν να μας ελέγχουν

Έλα στο Google News

Έξι χρόνια μετά την καταχώριση αίτησης για κατοχύρωση του χαλλουμιού ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), φαίνεται ότι πρόσφατα υπήρξε κινητικότητα, ωστόσο απέχουμε πολύ μέχρι την τελική κατοχύρωση. Την ίδια ώρα οι εξελίξεις έχουν φέρει την έντονη αντίδραση της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Όπως ανέφερε στη «Χαραυγή» ο Υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής, η Κυπριακή Δημοκρατία κινείται στη βάση της κοινής συμφωνίας που υπογράφηκε το 2015 μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη, του τότε Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και του τέως προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Επίσης η Κυπριακή Δημοκρατία κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καθίσουν μαζί όλες οι διευθύνσεις που ασχολούνται με το χαλΛούμι και να βρουν κοινές λύσεις. Μέχρι σήμερα η κάθε διεύθυνση έδινε τη δική της καθοδήγηση σε θέματα που την αφορούσαν, αλλά τα ζητήματα ήταν πολύπλοκα, καθώς κάποια πράγματα δεν μπορούσε να γίνουν αποδεκτά από άλλη διεύθυνση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας, πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε πρόταση, σύμφωνα με την οποία η τήρηση του Προτύπου θα ελέγχεται σύμφωνα και με τη κοινή δήλωση του 2015, αλλά και ότι πρέπει να γίνονται όλοι οι απαραίτητοι υγειονομικοί  έλεγχοι από ένα άλλο σώμα.

Φαίνεται πως η κυβέρνηση θεωρεί ότι η πρόταση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι ικανοποιεί. Ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, γνωρίζοντας η κυβέρνηση ότι δεν μπορούν να διενεργήσουν ελέγχους στα κατεχόμενα οι κτηνιατρικές και οι υγειονομικές υπηρεσίες, πρότεινε να ορίσει κάποιον άλλο οργανισμό.

Το γεγονός αυτό έφερε έντονες αντιδράσεις από την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, σε δηλώσεις του στην «Κίπρις» ο πρόεδρος του τ/κ βιομηχανικού επιμελητηρίου, Τζιαντάν Αβουντούκ, αναφέρει ότι το αίτημα των Τ/κ είναι να συμπεριληφθεί το χαλλούμι στον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής, όπως το μέλι, το ψάρι και οι γαρίδες, να ελέγχεται η υγιεινή του χαλλουμιού από έναν ανεξάρτητο οργανισμό και να συμπεριληφθεί στη διαδικασία και το τουρκοκυπριακό εμπορικό επιμελητήριο, το οποίο ιδρύθηκε πριν το 1974 και αναγνωρίζεται.

Ο κ. Αβουντούκ είπε επίσης ότι «η συμφωνία ανάμεσα στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων προνοεί ότι το χαλλούμι που παράγεται στο νησί πρέπει να ελέγχεται από έναν αμερόληπτο και ανεξάρτητο οργανισμό, δηλαδή από ένα Bureau Veritas, που θα διοριστεί εκ μέρους της ΕΕ. Στις συνθήκες εκείνων των ημερών είπαν «ναι» σε αυτό οι δύο ηγέτες, όμως αργότερα ο Ε/κ ηγέτης βγήκε εκτός της κοινής συμφωνίας και είπε «εμείς θα διορίσουμε το Bureau Veritas».

Υποστηρίζοντας ότι ο έλεγχος υγιεινής του χαλλουμιού πρέπει να διεξάγεται από μια ανεξάρτητη εταιρεία, ο κ. Αβουντούκ ανέφερε ότι οι Ελληνοκύπριοι ζητούν το αντίθετο λέγοντας «θα έρθουμε και θα σας ελέγχουμε. «Αυτό είναι ένα θέμα που θα δημιουργήσει πρόβλημα σε σχέση με την πολιτική μας στάση. Επιπλέον, οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν αποτελεσματικό έλεγχο στο βορρά και λόγω της συγκυρίας δεν μπορούν να έχουν. Για το λόγο αυτό, δεν θα μπορούν να έρθουν να ελέγξουν, δεν θα μπορούν να επιβλέψουν και τότε δεν θα επωφεληθούμε μα κανέναν τρόπο από αυτή την κατοχύρωση».

Γιάννης Κακαρής

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.