Η Ευρώπη σπεύδει να βοηθήσει τη Γαλλία, που συνεχίζει να βιώνει πύρινο εφιάλτη

Πυροσβέστες από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες φθάνουν σήμερα στη Γαλλία για να βοηθήσουν στις προσπάθειες κατάσβεσης αρκετών πυρκαγιών που μαίνονται σε δασικές εκτάσεις εν μέσω αλλεπάλληλων κυμάτων καύσωνα και ιστορικής ξηρασίας, ανάμεσά τους γιγαντιαίο μέτωπο στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας.

Συνολικά 361 πυροσβέστες από ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται καθ’ οδόν προς τη νοτιοδυτική Γαλλία για να υποστηρίξουν τους 1.100 γάλλους συναδέλφους τους που μάχονται μέρα νύχτα για να περιορίσουν την τεράστια φωτιά στο Λαντιρά, όπου ήδη είχαν απανθρακωθεί 140.000 στρέμματα τον Ιούλιο.

Τέσσερα αεροσκάφη του στόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά των πυρκαγιών στάλθηκαν στη Γαλλία από την Ελλάδα και τη Σουηδία, ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Πολωνία ανακοίνωσε χθες πως στέλνει 146 πυροσβέστες να βοηθήσουν στον νότο. Θα αναπτυχθούν από το μεσημέρι, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.

epaselect epa10115540 A burned firefighter truck left on the side of a burned pine trees after the flames have passed in Belin-Beliet, in the Gironde region of southwestern France, 11 August 2022. Southwestern France faces a second wave of wildfires due to high temperatures and unfavorable weather conditions. EPA/CAROLINE BLUMBERG

«Η Γερμανία, η Ελλάδα, η Πολωνία και, μέσα στις επόμενες ώρες, η Ρουμανία και η Αυστρία: οι εταίροι μας βοηθούν τη Γαλλία να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές», ανέφερε μέσω Twitter ο Εμανουέλ Μακρόν, εκφράζοντας τις ευχαριστίες τους.

«Όπως και τον Ιούλιο, η Ιταλία παραμένει αλληλέγγυα προς τη Γαλλία. Αρκετά Καναντέρ φθάνουν για να υποστηρίξουν τους γάλλους και τους ευρωπαίους πυροσβέστες» που έχουν αναπτυχθεί στην επικράτεια, πρόσθεσε μερικές ώρες αργότερα.

Πυρκαγιές μαίνονται στη Ζιρόντ (νοτιοδυτικά), στη Ζιρά (ανατολικά), στη Ντρομ, στην Αβερόν και στη Λοζέρ (νοτιοανατολικά), χωρίς να λογαριάζονται οι αναρίθμητες μικρότερες εστίες από τον βορρά ως τον νότο.

epa10115542 A view of burning trees during forest fires, in Belin-Beliet the Gironde region of southwestern France, 11 August 2022. Southwestern France faces a second wave of wildfires due to high temperatures and unfavorable weather conditions. EPA/CAROLINE BLUMBERG

Σε μεγάλη περίμετρο γύρω από την Οστέν (Ζιρόντ), οι φλόγες απανθράκωσαν μέσα σε δυο μέρες 74.000 στρέμματα δασικής έκτασης και ανάγκασαν 10.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, κάποιους για δεύτερη φορά μέσα σ’ έναν μήνα.

Με 24 οχήματα, 65 Γερμανοί πυροσβέστες έφθασαν χθες Πέμπτη το μεσημέρι στη ζώνη όπου ο ουρανός μοιάζει να έχει καλυφθεί από γκριζωπό πέπλο. Επρόκειτο να επιχειρήσουν το ξημέρωμα.

«Είμαστε όλοι πυροσβέστες, καταλαβαίνουμε την κατάσταση. Αυτή θα είναι αληθινά σκληρή μάχη», με δεδομένη «τη διάρκεια και το εύρος» των πυρκαγιών, είπε ο Σιμόν Φριτς, επαγγελματίας πυροσβέστης από τη Βόννη.

Σε αρκετά εγκαταλελειμμένα σπίτια, έβλεπε κανείς μηνύματα ευγνωμοσύνης από τους κατοίκους — «ευχαριστούμε για τα σπίτια μας», ή «ευχαριστούμε, πυροσβέστες».

Πάνω από 400.000 στρέμματα έχουν καεί φέτος στη Γαλλία σύμφωνα με την κυβέρνηση, ή 500.000 σύμφωνα με ευρωπαϊκά δεδομένα από δορυφόρους. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για έκταση πολλαπλάσια από τον ετήσιο μέσο όρο της τελευταίας δεκαπενταετίας και το καλοκαίρι δεν έχει καν τελειώσει ακόμη.

Βροχοπτώσεις δεν αναμένονται πριν από μεθαύριο Κυριακή.

Η Ισπανία και η Πορτογαλία βιώνουν επίσης τεράστιες πυρκαγιές αυτό το καλοκαίρι. Πάνω από 1.500 πυροσβέστες πάλευαν χθες Πέμπτη να οριοθετήσουν πυρκαγιά που σαρώνει τις τελευταίες ημέρες το πάρκο Σέρα ντε Εστρέλα στην πορτογαλική επικράτεια, κι έχει ήδη καταστρέψει κάπου 100.000 στρέμματα, σύμφωνα με ευρωπαϊκά δεδομένα.

Μια από τις επιστημονικά εξακριβωμένες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι ότι τα κύματα καύσωνα πολλαπλασιάζονται, επιμηκύνονται και εντείνονται. Οι επιστήμονες εκτιμούν πως στην Ευρώπη, οι θάνατοι εξαιτίας θερμικής καταπόνησης μπορεί να διπλασιαστούν ως ακόμη και να τριπλασιαστούν κατά τη διάρκεια του αιώνα εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ο τρέχων καύσωνας στη Γαλλία άρχισε την 31η Ιουλίου και είναι ο τρίτος της χρονιάς, έπειτα από αυτούς που τη δοκίμασαν στα τέλη Ιουνίου και στα μέσα Ιουλίου.

Ο Ιούλιος ήταν ο ξηρότερος μήνας στη χώρα από τον Μάρτιο του 1961.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy