Η ευθανασία, η Πολιτεία και η θέση της Εκκλησίας

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Η κυπριακή κοινωνία είναι αρκετά συντηρητική, ίσως από τις πιο συντηρητικές στην Ευρώπη και ακολουθεί κατά πόδας την Ελλάδα.

Το αν είναι καλό ή κακό αν μια κοινωνία είναι συντηρητική είναι εν μέρει θέμα άποψης, όμως υπάρχει και η πραγματικότητα που λέει ότι ο συντηρητισμός είναι ο αντίποδας της προόδου.

Αυτές τις μέρες στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής συζητείται το θέμα της ευθανασίας, όπως λέγεται στην καθομιλουμένη.

Στη συνεδρία που έγινε, μέσα σε θετικό κλίμα, κατατέθηκαν απόψεις πολλών ειδικών από διάφορους επιστημονικούς κλάδους. Αν και προσωπικά δεν κατανοώ γιατί καλέστηκε και η Εκκλησία να εκφράσει απόψεις, εντούτοις θεωρώ ότι μέσα από την τοποθέτηση στην τηλεόραση του ΡΙΚ στις 25 Ιανουαρίου του μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου αποδεικνύεται και το γιατί η Εκκλησία δεν πρέπει να έχει λόγο σε τέτοιες συζητήσεις. Να καταθέσει απόψεις ναι, όχι όμως να καθορίσει τις αποφάσεις. Και δεν ισχυρίζομαι ότι η άποψη της Εκκλησίας θα είναι καθοριστική. Διότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν και θα μετατραπούν σε νόμο θα πρέπει να καλύπτουν όλους τους πολίτες ανεξάρτητα από φιλοσοφικές ή θρησκευτικές πεποιθήσεις.

Μιλώντας λοιπόν στο ΡΙΚ ο μητροπολίτης Πάφου περιέγραψε την αντίληψη της Εκκλησίας για το θέμα. Είπε συγκεκριμένα: «Αφού στόχος της παρούσας ζωής είναι η προετοιμασία για την άλλη, πολλές φορές ο πόνος οδήγησε πιο εύκολα στην αιώνια ζωή, παρά η υγεία, η χαρά και η διασκέδαση. (…) Εκείνο που κάνει η Εκκλησία όταν αυτή η κατάσταση είναι παρατεταμένη και φαίνεται να είναι αδιέξοδη, έχει κάποιες ευχές, μιαν ακολουθία, “εις ψυχοραγούντα” λέγεται, που παρακαλεί το θεό μέσα στο δικό του σχέδιο και την πανσοφία του, αν γίνεται να πάρει εκείνος, να τερματίσει εκείνος τη ζωή του ανθρώπου.

Δεν επεμβαίνουμε εμείς, παρακαλούμε τον θεό αλλά το αφήνουμε στο χέρι του».

Σεβαστή η άποψη αλλά δεν είναι απόλυτα αποδεχτή απ’ όλους τους ανθρώπους που είτε πιστεύουν σε άλλη θρησκεία και είναι Κύπριοι πολίτες είτε είναι άθεοι κ.τ.λ.

Συνεπώς η Πολιτεία, όπως εκφράζεται μέσα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων είναι μέσα από αυτό το πρίσμα που πρέπει να δει, να εξετάσει το θέμα, λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις των ειδικών επιστημόνων και όχι να επηρεαστεί από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις οποιωνδήποτε. Βέβαια, γράφοντας αυτό δεν σημαίνει πως πιστεύουμε ότι η Βουλή θα ακολουθήσει τις προτροπές της Εκκλησίας. Είναι καιρός η Πολιτεία να αποδείξει ότι τιμά το Σύνταγμα το οποίο δεν αναγνωρίζει επίσημη θρησκεία στο κράτος και συνεπεία τούτου η Εκκλησία αφορά την ε/κυπριακή κοινότητα. Από την άλλη από μόνη της η ε/κυπριακή κοινότητα ως τέτοια δεν αποτελεί την Κυπριακή Δημοκρατία.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.