Η Φοντερ Λάιεν πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Κομισιόν – ομόφωνη η απόφαση με τεχνική αποχή της Γερμανίας

Το ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ

Η Ούρσουλα Φοντερ Λάιεν θα είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Κομισιόν στην ιστορία του θεσμού μετά τη σημερινή απόφαση των 28 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.

“Πριν από 5 χρόνια χρειαστήκαμε 3 μήνες να συμφωνήσουμε και κάποιοι ηγέτες ήταν εναντίον, σήμερα 3 μέρες και κανείς δεν ήταν εναντίον, παρά το γεγονός ότι η Γερμανία απείχε από την ψηφοφορία”, δήλωσε ο νυν Πρόεδρος Ντόναλντ Τουσκ, παρουσιάζοντας την απόφαση, σημειώνοντας ότι η Μέρκελ η ίδια ήταν υπέρ, και οι λόγοι για την αποχή θα πρέπει να αναζητηθούν στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ο Ντ.Τουσκ επεσήμανε ότι η Ούρσουλα Φόντερ Λάιεν θα ορίσει τη Μαγκρέτ Βέσταγκερ και τον Φρανς Τίμμερμανς ως του δύο βασικούς της αντιπροέδρους. Επεσήμανε δε τη υπάρχουσα εκ της πρότασης ισορροπία φύλων και την πρόθεση για καλή γεωγραφική κατανομή των χαρτοφυλάκιων.

Ο κ. Τουσκ δεν θέλησε να επεκταθεί στο θέμα της Προεδρίας του Κοινοβουλίου και εξήγησε ότι επαφίεται σε αυτό να προτείνει το προεδρείο του. Δήλωσε δε ότι ο ίδιος θα μεταβεί στην ολομέλειά του ΕΚ για να εξηγήσει τις προθέσεις και το σκεπτικό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Σε σχέση με την ιδέα των επικεφαλής υποψηφίων ξεκαθάρισε ότι οι συμβάσεις και οι προβλέψεις της Συνθήκης ήταν σαφείς ως προς την διαδικασία και την ευθύνη των προτάσεων και των διορισμών.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέλεξε σήμερα τον Charles Michel ως Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εκλέγεται για την περίοδο από την 1η Δεκεμβρίου 2019 έως τις 31 Μαΐου 2022. Η εντολή των δυόμισι ετών του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ανανεώσιμη μία φορά. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για την απόφαση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των κρατών μελών με νόμισμα το ευρώ να διορίσουν τον Charles Michel ως πρόεδρο της διάσκεψης κορυφής του ευρώ για την ίδια θητεία.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε την απόφαση που πρότεινε την Ursula von der Leyen στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως υποψήφια για Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. H προτεινόμενη υποψήφια θα πρέπει να εκλεγεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με πλειοψηφία των μελών του.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έκρινε επίσης ότι ο Josep Borrell Fontelles είναι ο κατάλληλος υποψήφιος για Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας. Ο επίσημος διορισμός του Ύπατου Εκπροσώπου από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη του εκλεγμένου προέδρου της Επιτροπής.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, ο Ύπατος Εκπρόσωπος και τα άλλα μέλη της Επιτροπής θα υπόκεινται, ως σώμα, σε ψήφο έγκρισης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν από τον επίσημο διορισμό του από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η θητεία τους θα διαρκέσει 5 χρόνια από το τέλος της τρέχουσας Επιτροπής έως τις 31 Οκτωβρίου 2024.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θεωρεί επίσης ότι η Christine Lagarde είναι η κατάλληλη υποψήφια για Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα λάβει επίσημη απόφαση σχετικά με τον διορισμό, βάσει σύστασης του Συμβουλίου, αφού ζητήσει τη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. Η εντολή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι για οκτώ έτη μη ανανεώσιμη.

 

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.