Η φωτορύπανση αυξάνεται ραγδαία σε παγκόσμια κλίμακα

Ο τεχνητός φωτισμός τη νύχτα συμβάλλει στην ανησυχητική αύξηση της φωτορύπανσης, τόσο σε ποσότητα όσο και σε φωτεινότητα, που επηρεάζει μέρη σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με νέα μελέτη.

 

Ορισμένες περιοχές έχουν παρουσιάσει μια σταθερή αύξηση της φωτορύπανσης, ευθυγραμμισμένη με την οικονομική ανάπτυξη. Αλλά και πιο ανεπτυγμένα έθνη που έκαναν τη μετάβαση σε λάμπες LED εξοικονόμησης ενέργειας δεν παρουσίασαν εμφανή μείωση των ποσοστών φωτορύπανσης.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουν γίνει πιέσεις προς οικονομικότερες πηγές ενέργειας, όπως οι LED, ωστόσο, όπως πιστεύουν οι ερευνητές, αυτό συνέβαλε άμεσα στην ανησυχητική αύξηση της φωτορύπανσης.

Χρησιμοποιώντας το πρώτο βαθμονομημένο δορυφορικό ραδιόμετρο για νυχτερινά φώτα, το οποίο μπορεί να ανιχνεύσει την ακτινοβολία, μια ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε μιααύξηση 2,2% στον εξωτερικό τεχνητό φωτισμό της Γης κάθε χρόνο μεταξύ 2012 και 2016.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας, Cristopher Kyba, του Γερμανικού Κέντρου Έρευνας για τις Γεωεπιστήμες, τα αποτελέσματα της έρευνας του προκάλεσαν έκπληξη, ιδιαίτερα για τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Αυτό που είδαμε για τις ΗΠΑ, ήταν μια σταθερή ποσότητα φωτός. Νέα φώτα προστέθηκαν σε άλλα μέρη», είπε.

Σε πολλές άλλες ανεπτυγμένες χώρες που είναι ήδη πολύ φωτεινές, η ομάδα είδε μια αύξηση στο συνολικό ποσό φωτός, παρά το γεγονός ότι πολλές πόλεις φαίνεται να “σκοτεινιάζουν” με τη μετάβαση σε LED, πρόσθεσε ο Kyba.

Όπως και με τις ΗΠΑ, μερικές από τις πιο φωτεινές χώρες του κόσμου όπως η Ισπανία, η Ιταλία και οι Κάτω Χώρες έδειξαν σταθερότητα σε επίπεδα εξωτερικού φωτός σε αυτό το χρονικό πλαίσιο.

Η μελέτη έδειξε επίσης μια συνεπή αύξηση στον φωτισμό στη Νότια Αμερική, την Αφρική και την Ασία, με λίγες εξαιρέσεις σε περιοχές όπως η Υεμένη και η Συρία, οι οποίες παρουσίασαν μείωση λόγω των κλιμακούμενων συγκρούσεων και του πολέμου.

NASA 2

Πηγή: CNNi/ NASA/ ESA

Οι κίνδυνοι της φωτορύπανσης

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η σταθερή αύξηση της χρήσης ενεργειακά αποδοτικών φώτων τα οποία είναι φθηνά και άμεσα διαθέσιμα θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη φωτορύπανση και μείωση των φυσικών κύκλων φωτός ημέρας-νύχτας σε περιοχές που τις βιώνουν ακόμα.

Η φωτορύπανση αποτελεί απειλή για το 30% των σπονδυλωτών και περισσότερο από το 60% των ασπόνδυλων που είναι νυκτόβια, συμπεριλαμβανομένων των φυτών, των μικροοργανισμών, των πουλιών και, πιο ανησυχητικά, της ανθρώπινης υγείας,προσθέτουν οι ερευνητές.

Το λευκό φως LED έχει συνδεθεί με διαταραχές στον ύπνο και η αντανάκλασή του έχει βρεθεί ότι επηρεάζει την όραση.

Πέρυσι, η Αμερικανική Ιατρική Ένωση εξέδωσε επίσημη δήλωση σχετικά με τον φωτισμό δρόμων με LED, συνιστώντας ένα επίπεδο ακτινοβολίας και θερμοκρασίας χρώματος λιγότερο επιβλαβές για την υγεία.

Τον Αύγουστο, μια μελέτη του Χάρβαρντ διαπίστωσε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε γυναίκες που ζουν σε γειτονιές με υψηλότερο εξωτερικό φωτισμό. Αυτό συνδέθηκε με την αυξημένη φωτεινότητα κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς το σώμα περιμένει φως κατά τη διάρκεια της ημέρας και σκοτάδι τη νύχτα.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι διαπίστωσε ότι το 83% του παγκόσμιου πληθυσμού και περισσότερο από το 99% των αμερικανικών και ευρωπαϊκών πληθυσμών επηρεάστηκαν από τη φωτορύπανση και δεν μπορούσαν να δουν τα αστέρια τη νύχτα.

NASA 3

Πηγή: CNNi/ NASA/ ESA

Το φαινόμενο Rebound: Πόσο είναι το πολύ φως;

Μεγάλες πόλεις όπως το Μιλάνο φάνηκε να έχουν μείωση της ακτινοβολίας γύρω από το κέντρο της πόλης, αλλά αύξηση στις αγροτικές περιοχές, την οποία οι επιστήμονες αποδίδουν στην αντικατάσταση παλαιότερων λαμπτήρων με LED.

«Από την οικονομία της ενέργειας, υπάρχει ένα φαινόμενο που ονομάζεται The Rebound Effect», δήλωσε ο Kyba: Εάν έχουμε ένα ενεργειακά αποδοτικό αυτοκίνητο, για παράδειγμα, επιτρέπουμε στον εαυτό μας να ζήσουμε μακρύτερα από την εργασία μας και έτσι καταλήγουμε να οδηγούμε περισσότερο. Αν και υπάρχει ένα όριο στο χρόνο που ξοδεύει κάποιος στην οδήγηση, με τα φώτα LED, φαίνεται ότι δεν υπάρχει σημείο κορεσμού».

Η βελτιωμένη ενεργειακή απόδοση έχει οδηγήσει σε περισσότερους φωτισμούς LED που εγκαθίστανται σε νοικοκυριά και σε εξωτερικούς χώρους, δήλωσε ο Kyba. Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν με λάθος τρόπο τις λάμπες LED.

Ο ίδιος πρότεινε μια πρακτική λύση για τη μείωση του φωτός που εκπέμπεται στις πόλεις.

«Στα κέντρα των πόλεων, πρέπει να ξανασκεφτούμε πλήρως τον τρόπο με τον οποίο φωτίζουμε, τοποθετώντας τους ανθρώπους στο κέντρο και όχι τα αυτοκίνητα που έχουν τα δικά τους φώτα”, ανέφερε. “Δεν θα έπρεπε να έχουμε πλέον φωτισμό δρόμου. Πρέπει να έχουμε φωτισμό για τους πεζούς και για τους ανθρώπους που κάνουν ποδήλατο».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy