Η φτώχεια αποτελεί πολιτικό ζήτημα

Παρά τις συνεχείς αυξήσεις στους δείκτες ανάπτυξης της οικονομίας και του ΑΕΠ,
αυτό δεν φαίνεται να μετακυλίεται στην πραγματική οικονομία

Παρά τις συνεχείς αυξήσεις στους δείκτες ανάπτυξης της οικονομίας και του ΑΕΠ, αυτό δεν φαίνεται να μετακυλίεται στην πραγματική οικονομία και στην ίδια την κοινωνία. Κι αυτό επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν μόλις πρόσφατα και αφορούν τα επίπεδα της φτώχειας στον τόπο μας. Για να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά η φτώχεια θα πρέπει να διευρυνθούν οι κοινωνικές παροχές, δήλωσε στη «Χαραυγή» η αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους. «Οι συνθήκες που κυριαρχούν εντός της κυπριακής κοινωνίας κάθε άλλο επιβεβαιώνουν το αφήγημα της κυβέρνησης.

Αυτό καταδεικνύεται και από τις σχετικές έρευνες που έχουν δημοσιοποιηθεί από Ινστιτούτα συνδικαλιστικών οργανισμών και την Ε.Ε., οι οποίες δείχνουν μία μετατόπιση του πλούτου στους λίγους και αυτό λειτουργεί εις βάρος των εργαζομένων», επεσήμανε η Σ. Χαραλάμπους. Η αναπληρώτρια Γ.Γ. της ΠΕΟ τόνισε ότι η κυβέρνηση μπορεί να πανηγυρίζει ότι μειώθηκε η ανεργία, αλλά η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Και αυτό γιατί, όπως εξηγεί, «οι νέες θέσεις που έχουν δημιουργηθεί είναι σε μορφή “ευέλικτης” απασχόλησης, άρα με χειρότερους όρους εργασίας σε σύγκριση με το 2013 και πιο πριν. Είμαστε το τρίτο κράτος, μεταξύ αυτών της Ε.Ε., με τα περισσότερα συμβόλαια ορισμένου χρόνου», παρατήρησε. Η ΠΕΟ διεκδικεί τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας μέσω ενός μηχανισμού που θα καθορίζει τα ελάχιστα εργασιακά δικαιώματα, όπως τα Ταμεία Προνοίας, αλλά και τον μισθό και τις ημερομηνίες των αργιών.

Το ΕΕΕ δεν είναι απάντηση στη φτώχεια

Ερωτηθείσα εάν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα έχει συμβάλει στην καταπολέμηση της ανεργίας, η αναπληρώτρια Γ.Γ. της ΠΕΟ απάντησε ότι «το ΕΕΕ δεν μπορεί να είναι η απάντηση για τα άτομα που ζουν τη φτώχεια. Πρέπει να καθοριστεί κοινωνική πολιτική που να στηρίζει τις ευάλωτες ομάδες. Για παράδειγμα, το Κράτος και η Τοπική Αυτοδιοίκηση να καταστούν φορείς παροχών ενοικιαγοράς για νέους, μητρότητας και πατρότητας, αλλά και να επαναφέρουν τα δικαιωμάτα των συνταξιούχων, καταργώντας την αποκοπή του 12% για πρόωρη σύνταξη».

Σε δηλώσεις της στη «Χ» η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Κατά της Φτώχειας, Ελένη Καραολή, ανέφερε ότι «οι πολιτικοί πρέπει να σταματήσουν να βλέπουν τις στατιστικές και τους αριθμούς και να δουν τον άνθρωπο. Πρέπει να επικεντρωθούμε στον άνθρωπο και να τον ενισχύσουμε μέσα από προγράμματα, κοινωνικές δομές και νομοθεσίες». Εκείνο που έχει παρατηρήσει, σημειώνει, μέσω της συμμετοχής της στο Εθνικό Δίκτυο Ενάντια στη Φτώχεια Κύπρου, αλλά και ως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου τα τελευταία δύο χρόνια, «είναι ότι η φτώχεια εν έτει 2020 αποτελεί πολιτικό ζήτημα. Δεν είναι όπως πριν από 100-150 χρόνια, που υπήρχε πραγματική έλλειψη φαγητού», δήλωσε χαρακτηριστικά η κα Καραολή.

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο του Δικτύου, το επίδομα που θα λάβει μία μητέρα που μεγαλώνει μόνη της ένα παιδί δεν θα καταναλωθεί για την αγορά γιοτ, για παράδειγμα, αλλά θα ψωνίσει τα απαραίτητα για το παιδί της από το μπακάλικο της γειτονιάς, οπόταν το όφελος στην οικονομία είναι πολλαπλάσιο. «Μελετώντας το θεσμό του ΕΕΕ στην Κύπρο καταλήξαμε ότι έχουμε αδυναμίες στον τελευταίο πυλώνα, στο πώς δηλαδή μπορεί ένα άτομο μετά τη λήψη του ΕΕΕ να εργαστεί σε μία αξιοπρεπή εργασία», πρόσθεσε. «Συμπεράναμε ότι έχουμε μεγάλο πρόβλημα, κάτι το οποίο έχουν παραδεχθεί και οι αρμόδιοι φορείς, ότι δηλαδή ακόμα προσπαθούμε να βελτιωθούμε σε αυτόν τον τομέα». Το Δίκτυο επιδιώκει να εξεύρει λύσεις, ώστε το κράτος να μπορεί να βοηθήσει το άτομο, να το ενισχύσει και να το εκπαιδεύσει. «Εμείς ως Δίκτυο προσπαθούμε να πιέσουμε σε αυτή την κατεύθυνση, στέλλοντας μηνύματα από την Κύπρο στην Ευρώπη και το αντίθετο.

Είναι αλληλένδετα, ένα δυνατό Δίκτυο στην Κύπρο επηρεάζει τους θεσμούς και πιέζει για καλύτερες πολιτικές. Παράλληλα, το ευρωπαϊκό Δίκτυο είναι ο βασικός συνομιλητής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα θέματα φτώχειας και εκεί μπορούμε να μεταφέρουμε τα προβλήματα που υπάρχουν στην Κύπρο και να χαράξουμε πολιτική», κατέληξε η κα Καραολή.

Κωστής Πιτσιλλούδης

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy