Η φτώχεια είναι η μεγαλύτερη μορφή βίας*

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Ως απόλυτη φτώχεια ορίζεται η «ποιότητα ζωής» που μπορεί να προσφέρει στον εαυτό του κάθε πολίτης του πλανήτη, που έχει ημερήσιο εισόδημα μικρότερο από 2 περίπου δολάρια.

Οταν οι ορισμοί μεταφραστούν σε αριθμούς και οι αριθμοί σε εικόνες, το πρόσωπο της φτώχειας είναι ένα πρόσωπο φρίκης, φόβου και τρόμου.

Φτώχεια σημαίνει να πεθαίνουν κάθε χρόνο 50 εκατομμύρια άνθρωποι από την πείνα -ανάμεσά τους 15 εκατομμύρια παιδιά.

Φτώχεια σημαίνει 120 εκατομμύρια παιδιά να μην πηγαίνουν σχολείο.

Φτώχεια σημαίνει να περπατάς μερικά χιλιόμετρα κάθε μέρα, για να βρεις πόσιμο νερό.

Φτώχεια σημαίνει να ζεις σε χαρτόκουτα ή, ακόμα χειρότερα, στο δρόμο.

Ενα περίπου δισεκατομμύριο άνθρωποι υπολογίζεται ότι ζουν σήμερα σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας. Δικαιολογημένα κάποιος θα ρωτούσε: Πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό στον 21ο αιώνα με την πρωτοφανή ανάπτυξη των γνώσεων, του πλούτου και των δυνατοτήτων της ανθρωπότητας;

Ο διευθυντής του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ είχε δηλώσει πιο παλιά ότι «ο πλανήτης μας μπορεί να θρέψει τους πάντες… όμως η διανομή του πλούτου είναι άνιση». Η δήλωση αυτή μπορεί να γίνει πιο εύκολα κατανοητή, αν δούμε παράλληλα την ετήσια «λίστα των δισεκατομμυριούχων» του πλανήτη που έδωσε πριν μερικούς μήνες στη δημοσιότητα το περιοδικό «Forbes». Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρει το περιοδικό, από το 2008 μέχρι το 2014 (περίοδος που σηματοδοτείται από το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης):

– Διπλασιάστηκε μεν ο αριθμός των δισεκατομμυρίων φτωχών στον πλανήτη, ταυτόχρονα όμως υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων (από 793 ανήλθαν στους 1.826).

– Η φτώχεια στον πλανήτη πήρε μεν τρομερές διαστάσεις, η περιουσία όμως των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη σχεδόν… τριπλασιάστηκε (από 2,4 τρισ. δολάρια έφτασε στα 7,05 τρισ.).

– Στις ΗΠΑ, όπου ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με συσσίτια ανήλθε στα 50 εκατομμύρια, οι δισεκατομμυριούχοι από 359 που ήταν το 2008 ανήλθαν στους 536.

– Στην Ευρώπη των μνημονίων και της λιτότητας, όπου οι επισήμως άνεργοι ξεπερνούν τα 26 εκατομμύρια, οι δισεκατομμυριούχοι από 196 το 2008 τώρα μετρήθηκαν στους 482.

Αστε που μια χούφτα πολυεθνικών ελέγχει το εμπόριο τροφίμων. Για να μη σταθούμε στο γεγονός ότι οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες ενός χρόνου θα ήσαν αρκετές για την οριστική εξάλειψη της φτώχειας και της πείνας.

Η φτώχεια δεν είναι λοιπόν αναπόφευκτη.

Δεν αντιμετωπίζεται βέβαια με «φιλανθρωπίες», ούτε με υποσχέσεις για μια «καλύτερη, μετά θάνατον, ζωή», ούτε με λεκτικές και στατιστικές αλχημείες και σίγουρα όχι με αστήρικτους πανηγυρισμούς για «ανεπανάληπτα» success stories. Ιδιαίτερα όταν γίνεται πλέον κατανοητό από όλους ότι οι συνταγές λιτότητας που επιβάλλονται σε ολόκληρο τον κόσμο όχι μόνο δεν λύνουν το πρόβλημα αλλά μάλλον το μεγεθύνουν, οξύνουν την κοινωνική αδικία και σπρώχνουν εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Εκείνο που χρειάζεται είναι σύγκρουση με τις δομές άνισης κατανομής του πλούτου και ανάπτυξη που να δημιουργεί πλούτο για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

* Μαχάτμα Γκάντι

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.