Η φύση παίρνει την εκδίκησή της….


Της Έλπις Γεωργίου

 

«Η γη δεν ανήκει στον άνθρωπο. Ο άνθρωπος ανήκει στη γη. Και εμείς δεν δημιουργήσαμε τον ιστό της ζωής, αλλά αποτελούμε μόνο μια ίνα μέσα σ’ αυτόν. Αν προκαλέσουμε κάποια καταστροφή στον ιστό της γης, οι συνέπειες θα έρθουν και σε μας τους ίδιους» (Απόσπασμα από την απάντηση του αρχηγού των Ινδιάνων Σκουάμις στον Πρόεδρο των ΗΠΑ).

Ο πλανήτης φλέγεται: Χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τις εστίες τους, τεράστια οικολογική καταστροφή. Η λαίλαπα των πυρκαγιών έπληξε περιοχές της Ευρώπης νωρίτερα από το συνηθισμένο φέτος μετά από μια ασυνήθιστα ξηρή και θερμή περίοδο που άφησε το έδαφος ξερό. Τεράστιες πυρκαγιές «σάρωναν» τις προηγούμενες μέρες την Ευρώπη, καταστρέφοντας μεγάλες εκτάσεις γης και αναγκάζοντας χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Οι φλόγες έζωναν πολλές περιοχές της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Η Κροατία και η Ουγγαρία έχουν επίσης πληγεί από πυρκαγιές, όπως και η Καλιφόρνια και το Μαρόκο. Στην Πορτογαλία, συνολικά 98.000 στρέμματα γης καταστράφηκαν από πυρκαγιές από την αρχή του έτους έως τα μέσα Ιουνίου, υπερτριπλάσια έκταση σε σύγκριση με την ίδια χρονική περίοδο το 2020. Οι πυρκαγιές έχουν πυροδοτηθεί από τις ακραίες θερμοκρασίες και οι ειδικοί αποδίδουν το φαινόμενο στην κλιματική αλλαγή.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση στον «Άστρα» του πρώην διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μάρκου Τράγκολα: «Πριν μερικά χρόνια πιάναμε τη φωτιά με ένα πυροσβεστικό και ήταν προσβολή για εμάς αν δεν τα καταφέρναμε. Σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Η ξηρασία είναι τροφή για τις πυρκαγιές. Ο κόσμος πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός». Τα έλεγε αυτά ο κύριος Τράγκολας και έτρεμε η φωνή του.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν ένα δάσος καταστρέφεται έχουμε τεράστιες, ανεπανόρθωτες και ανυπολόγιστες συνέπειες στο περιβάλλον, στην οικονομία και γενικά στη ζωή μας. Αυτή η καταστροφή επιφέρει ανεπανόρθωτες και επικίνδυνες διαταράξεις της βιολογικής ισορροπίας. Εγκαταλείπονται τα εδάφη στη διαβρωτική δράση των βροχών και στον κίνδυνο να παρασυρθούν προς τη θάλασσα. Δημιουργούνται χείμαρροι και ενισχύονται οι πλημμύρες. Με τις πυρκαγιές μειώνεται η δυνατότητα των εδαφών να συγκρατήσουν τα νερά των βροχών και να εμπλουτίσουν τα υπόγεια νερά, τις πηγές και τα ποτάμια, με αποτέλεσμα τη λειψυδρία.

Το γνωρίζετε ότι υπάρχουν κλιματικοί πρόσφυγες; Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, κατά μέσο όρο 21,5 εκατομμύρια άνθρωποι εγκαταλείπουν τις εστίες τους. Τα επόμενα 30 χρόνια υπολογίζεται ότι 143 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη γη τους εξαιτίας κλιματολογικών καταστροφών. Η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για το Κλίμα επισημαίνει ότι είναι απόλυτη ανάγκη να αναγνωριστούν οι κλιματικοί πρόσφυγες, ώστε να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να καλυφθούν οι ανάγκες τους.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.