Η Γαία αποκαλύπτει: νεοφερμένοι οι περισσότεροι γαλαξίες

Η Γαία αποκαλύπτει ότι είναι νεοφερµένοι οι περισσότεροι γαλαξίες στο σύστηµά µας

Τα δεδοµένα από την αποστολή Γαία της ESA φαίνεται ότι ξαναγράφουν την ιστορία του Γαλαξία µας. Σύµφωνα µε αυτά, ό,τι παραδοσιακά θεωρείτο ότι ήταν δορυφόροι γαλαξίες, τώρα αποκαλύπτεται ότι είναι κυρίως νεοφερµένοι στο γαλαξιακό µας περιβάλλον.

Για δεκαετίες πιστεύονταν ευρύτατα ότι οι νάνοι γαλαξίες (συλλογή πολλών χιλιάδων µέχρι και εκατοµµυρίων άστρων) που περιβάλλουν τον Γαλαξία µας είναι δορυφόροι, πράγµα που σηµαίνει ότι εγκλωβίστηκαν σε τροχιά γύρω από τον Γαλαξία µας και είναι σταθεροί συνοδοί του για πάρα πολλά δισεκατοµµύρια χρόνια. Τώρα οι κινήσεις αυτών των νάνων γαλαξιών υπολογίστηκαν µε πρωτοφανή ακρίβεια χάρη στα δεδοµένα από την αποστολή Γαία και τα ευρήµατα είναι εκπληκτικά.

Τα δεδοµένα της αποστολής Γαία χρησιµοποιήθηκαν από τον François Hamme του Πανεπιστηµίου Επιστηµών και Γραµµάτων του Παρισιού και τους συνεργάτες του από όλη την Ευρώπη και την Κίνα. Αυτό που βρήκαν είναι ότι αυτοί οι γαλαξίες κινούνται πολύ ταχύτερα από ό,τι τα γιγάντια άστρα και τα αστρικά σµήνη που είναι γνωστό ότι περιφέρονται γύρω από τον Γαλαξία µας. Τόσο γρήγορα όµως, που δεν θα µπορούσαν να είναι σε τροχιά γύρω από τον Γαλαξία µας, που θα είχε ρουφήσει την τροχιακή ενέργειά τους και την στροφορµή τους. Ο Γαλαξίας µας άλλωστε έχει κανιβαλίσει έναν αριθµό νάνων γαλαξιών στο παρελθόν. Καθώς ένας νάνος γαλαξίας µπαίνει σε τροχιά, η βαρυτική έλξη θα δράσει για να τον διαλύσει. Ο Γαλαξίας µας είναι πολύ µεγάλος και έτσι η έλξη αυτή –γνωστή και ως παλιρροϊκή δύναµη– είναι πολύ εύκολο να καταστρέψει έναν νάνο γαλαξία µετά από ένα ή δύο περάσµατα. Με άλλα λόγια, το να καταστεί ένας νάνος γαλαξίας συνοδός του Γαλαξία µας είναι κάτι σαν θανατική ποινή.

«Σε µεγάλο βαθµό, χάρη στο πρόγραµµα Γαία, είναι πλέον προφανές ότι η ιστορία του Γαλαξία µας έχει πολύ περισσότερη πλοκή από αυτή που είχαν προηγουµένως καταλάβει οι αστρονόµοι. Ερευνώντας αυτά τα ενδιαφέροντα στοιχεία, ελπίζουµε να εκµαιεύσουµε περαιτέρω τα συναρπαστικά κεφάλαια του παρελθόντος του Γαλαξία µας», αναφέρει ο Timo Prusti, επιστήµονας του προγράµµατος Γαία.

Πηγή: ESA

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy