Ενα προεκλογικό αλλιώτικο βιώνει η χώρα

Της ανταποκρίτριάς μας στο Παρίσι, Μαρίας Δεναξά

Σε Γολγοθά έχει εξελιχθεί για τη γαλλική δεξιά η προεκλογική εκστρατεία του Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος άφησε κατά μέρος την προεκλογική εκστρατεία και απολογείται δημοσίως για τα σκάνδαλα που αποκαλύπτει σε συνέχειες η σατιρική εφημερίδα «Le Canard Enchaine».

Σύμφωνα με νέα στοιχεία, η Πηνελόπη Φιγιόν όχι μόνο δεν έδωσε λεπτομερείς απαντήσεις για το έργο και τις θέσεις που κατείχε στη Βουλή και τη Γερουσία στους ανακριτές, αλλά φέρεται να έχει λάβει και αποζημιώσεις που φτάνουν τα 45.000 ευρώ, όταν αποχώρησε από τις συγκεκριμένες θέσεις.

Τα γαλλικά Μέσα τα οποία επικαλούνται πηγές από τις δικαστικές Αρχές που ερευνούν την υπόθεση, υπογραμμίζουν ότι όντως έχουν βρεθεί αποζημιώσεις, οι οποίες φθάνουν συνολικά τα 45.000 ευρώ, τα οποία φέρεται να έλαβε η κα Φιγιόν την πρώτη φορά που αποχώρησε από τη θέση που κατείχε στη Βουλή και τη δεύτερη όταν αποχώρησε από τη θέση που κατείχε στη Γερουσία.

Η «Canard Enchainé» όμως δεν ήταν το μοναδικό Μέσο το οποίο προχώρησε σε αποκαλύψεις αναφορικά με τη σύζυγο του υποψηφίου με τη δεξιά στις εκλογές του Μαΐου. Η εφημερίδα «Le Parisien» ανέφερε πως οι Αρχές που ερευνούν το «Penelope Gate» έχουν στοιχεία πως η σύζυγος του συντηρητικού πολιτικού για ένα διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους κατείχε δύο θέσεις με πλήρη απασχόληση.

Regional elections in France

Ο πρώην πρωθυπουργός, που υποστήριζε πάντα ότι η σύζυγός του εργαζόταν εθελοντικά στο πλευρό του, τώρα φαντάζει ως ψεύτης και άπληστος στα μάτια των Γάλλων, οι οποίοι του γυρνούν την πλάτη στις δημοσκοπήσεις στις οποίες ενισχύεται η Μαρίν Λεπέν.

Νέα δημοσκόπηση δείχνει ότι η αρχηγός της ακροδεξιάς περνάει πρώτη στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών όπου θα αντιμετωπίσει τον κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν, επικεφαλής του κινήματος «Εμπρός».

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου IFOP, στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, που θα διεξαχθεί στις 23 Απριλίου, η Μαρίν Λεπέν μπορεί να συγκεντρώσει ποσοστό 26% (άνοδος +0,5% σε σύγκριση με άλλη πρόσφατη δημοσκόπηση). Ο Μακρόν καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με ποσοστό 21% (επίσης +0,5%).

Ο υποψήφιος της κεντροδεξιάς Φρανσουά Φιγιόν παραμένει στην τρίτη θέση με ποσοστό 18,5% και δεν περνά στον δεύτερο γύρο της 7ης Μαΐου.

Labor law reform in France

Σε κάθε περίπτωση, ο Μακρόν φαίνεται ότι θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, συγκεντρώνοντας ποσοστό 64% στον δεύτερο γύρο, έναντι 36% της Λεπέν.

Σε μια προσπάθεια να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα και να επανακατακτήσει την κοινή γνώμη, ο συντηρητικός πολιτικός σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε αναγνώρισε ότι διέπραξε «σφάλμα» προσλαμβάνοντας τη σύζυγό του και τα παιδιά του ως κοινοβουλευτικούς συνεργάτες και ζήτησε «συγγνώμη» από τους Γάλλους πολίτες, αλλά επέμεινε ότι κάθε του ενέργεια ήταν «νόμιμη». Και φυσικά είπε πως δεν παραιτείται.

Ο 62χρονος πολιτικός χαρακτήρισε το σκάνδαλο «σφάλμα κρίσης». «Υπάρχουν πρακτικές από το παρελθόν στην πολιτική ζωή που δεν είναι πλέον αποδεκτές» είπε ενώπιον 200 δημοσιογράφων, κάνοντας λόγο για μια «συνεργασία εμπιστοσύνης που σήμερα εγείρει υποψίες».

Στις αιτιάσεις περί «αργομισθίας» επιβεβαίωσε ότι ο μισθός της συζύγου του Πενέλοπι «ήταν απόλυτα δικαιολογημένος».

Οι Λουδοβίκοι της Γαλλικής Δημοκρατίας
Ο Φρανσουά Φιγιόν δεν είναι ο μοναδικός «Λουδοβίκος» της Γαλλικής Δημοκρατίας. Το άλλο φαβορί των προεδρικών εκλογών, ο πρώην Υπουργός Οικονομίας Μανουέλ Μακρόν, ξόδεψε για προσωπικό όφελος το 80% του ετήσιου προϋπολογισμού για την προβολή του υπουργείου του. Οπως αναφέρουν στο βιβλίο τους « H κόλαση του Βercy» οι συγγραφείς Μarion L’Hour και Frederic Says, ο Μακρόν μέσα σε 8 μήνες σπατάλησε περισσότερο από 125.000 ευρώ σε γεύματα και βραδιές πολυτελείας με «καλή» παρέα.

Στις αρχές της εβδομάδας και για πολλοστή φορά τους τελευταίους μήνες, ο Μακρόν αναγκάστηκε να πραγματοποιήσει αιφνιδιαστική εμφάνιση σε συγκέντρωση στο θέατρο Μπομινό, στο Παρίσι. Μπροστά στο έκπληκτο πλήθος εκφώνησε ομιλία που προκάλεσε αίσθηση, καθώς επιχείρησε και πάλι να διαψεύσει μια φήμη που τον ακολουθεί από το 2014 έως σήμερα, η οποία τον θέλει να διατηρεί δεσμό με τον διαφημιστή Mατιέ Γκαλέ.

«Είμαι αυτός που είμαι, δεν έχω τίποτα να κρύψω», δήλωσε ο ιδρυτής του κινήματος Εμπρός στην ομιλία του! «Ακούω ότι είμαι διπρόσωπος, ότι έχω μια κρυφή ζωή και άλλα πράγματα… Είναι δυσάρεστο για την Μπριζίτ (τη σύζυγό του), και επειδή μοιράζομαι μαζί της τις ημέρες και τις νύχτες μου αναρωτιέμαι πώς τα καταφέρνω», είπε σε ειρωνικό τόνο. «Ποτέ δεν έχω προσλάβει την σύζυγό μου για κάτι τέτοιο», πρόσθεσε ο Μακρόν, κάνοντας αναφορά στο σκάνδαλο της Πενέλοπι Φιγιόν.

Ο Ματιέ Γκαλέ, ο φερόμενος εραστής του Εμανουέλ Μακρόν, είναι ένας όμορφος και φιλόδοξος διαφημιστής, που επί χρόνια ήταν ο εραστής του πρώην Υπουργού Πολιτισμού Φρεντερίκ Μιτεράν, στον οποίο οφείλεται η επαγγελματική του ανέλιξη και η θερμή υποδοχή του στα σαλόνια της υψηλής κοινωνίας του Παρισιού.

Σύμφωνα με τις φήμες που κυκλοφορούν, το 2010 ο Γκαλέ που συνόδευε τον σύντροφό του σε κοσμικό γεγονός, γοητεύτηκε από την ομορφιά του νιόπαντρου τότε Μακρόν.

Αμέσως προσφέρθηκε να του παρέχει συμβουλές για την πολιτική του καριέρα, ενώ ανέλαβε τις δημόσιες σχέσεις του. Λέγεται ότι ερωτεύτηκαν το 2012. Κι όταν το άστρο του 40χρονου Μακρόν άρχισε να λάμπει στο πολιτικό στερέωμα με την υπουργοποίησή του, ο Γκαλέ απείλησε να εγκαταλείψει τον πρώην Υπουργό Οικονομίας, καθώς ένιωσε στο περιθώριο και να απειλείται από την Μπριζίτ Τρονιό, την 60χρονη σύζυγο του Μακρόν, μιας και οι προβολείς της δημοσιότητας έπεσαν πάνω στο ασυνήθιστο ζευγάρι.

Σήμερα ο νεαρός πολιτικός, ο εραστής του και η πρώην καθηγήτρια φιλολογίας, αποτελούν ένα ερωτικό τρίγωνο, την υπόσταση του οποίου διαψεύδει, όπου σταθεί κι όπου βρεθεί, ο Εμμανουέλ Μακρόν. Ο ίδιος αποδίδει τις φήμες στη ρωσική κυβέρνηση, που επιχειρεί, όπως υποστηρίζει, να βλάψει την προεκλογική του εκστρατεία υπέρ της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.

Ωστόσο, σχεδόν καθημερινά το περιοδικό «Clooser», που αποκάλυψε το δεσμό του Φρανσουά Ολάντ με την Ζουλί Γκαγιέ, αφήνει αιχμές για τις ερωτικές προτιμήσεις του Μακρόν, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως το περιοδικό δέχεται πιέσεις για να μην δημοσιεύσει φωτογραφίες του σε τρυφερές στιγμές με τον Ματιέ Γκαλέ. Ηδη αφαίρεσε από την ιστοσελίδα του άρθρο, σύμφωνα με το οποίο ο Μακρόν τοποθέτησε άνθρωπο της εμπιστοσύνης του στο επιτελείο του φερόμενου εραστή του.

Την ίδια ώρα άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως o Tζούλιαν Ασανζ και το Wikileaks ετοιμάζονται να κάνουν αποκαλύψεις για το φαβορί των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας, οι οποίες θα συζητηθούν.

Εχει ερωμένη ο Φιγιόν;
Εκτός από το «Penelope Gate», την υποψηφιότητα του Φρανσουά Φιγιόν, για την προεδρία της Γαλλίας, φέρεται να απειλεί και μια από τις ερωμένες του, αναφέρουν άλλες φήμες που αφορούν τον ισχυρό άνδρα των Ρεπουμπλικάνων. Κυρίως πολιτικοί του αντίπαλοι διαδίδουν πως εκτός από τα λεφτά, αδυναμία έχει και στο ωραίο φύλλο. Οι φήμες που επιμένουν, θέλουν τον Φιγιόν, μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου με τις εικονικές προσλήψεις, να έβαλε τέλος σε υποτιθέμενο εξωσυζυγικό δεσμό του με την Kαρολίν Μοράρ, επικεφαλής επικοινωνίας της προεκλογικής του εκστρατείας.

Η πολιτική συντάκτρια Kατρίν Καστέ, της εφημερίδας «Le Parisien», σε τουίτ της ανέφερε πως το περιοδικό «Clooser» έκανε πίσω στο παρά πέντε και δεν δημοσίευσε φωτογραφίες που «καίνε» τον προεδρικό υποψήφιο.

MELANCHON HOLOGRAM

Λάτρης της χλιδής ο Μελανσόν;
Αδυναμίες που τις κρύβει… φέρεται να έχει και ο Ζαν Λικ Μελανσόν. Οι φήμες που συνοδεύουν την προεκλογική του εκστρατεία, τον θέλουν να διάγει βίο «καίσαρα» σε μια βίλα που θυμίζει «σουλτανάτο», ενώ το αυτοκίνητό του αξίας χιλιάδων ευρώ είναι ακριβοθώρητο. Ο αρχηγός του Μετώπου της Αριστεράς δεν επιθυμεί να προκαλεί τους ψηφοφόρους του, που στην πλειοψηφία τους είναι άνθρωποι από τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα. Για τον λόγο αυτό, λένε οι κακές γλώσσες, προτιμά στις προεκλογικές του μετακινήσεις να μετακινείται με μια σακαράκα και να ντύνεται με ρούχα που παραπέμπουν σε «παιδί του λαού», ώστε να μην λαμβάνουν οι ψηφοφόροι του λάθος μηνύματα που θα μπορούσαν να του στοιχίσουν πολύτιμες ψήφους.

«Σκανδαλιάρα» και η Λεπέν…
Αρωμα σκανδάλων έχει και η προεκλογική εκστρατεία της Μαρίν Λεπέν, η οποία είχε βάλει στο μισθολόγιο του Ευρωκοινοβουλίου συνεργάτες της που δεν δούλευαν στο Στρασβούργο, αλλά στα γραφεία του κόμματός της. Σε αντίθεση με το σκάνδαλο Φιγιόν και την ερωτική ζωή του Μακρόν, οι οπαδοί της ακροδεξιάς πολιτικού δείχνουν να μην ενοχλούνται, κυρίως επειδή τα γαλλικά ΜΜΕ σχεδόν αδιαφορούν και δεν προβάλλουν την υπόθεση. «Σαν μια υποσυνείδητη έλξη να τους υπαγορεύει να οδηγούν τους ψηφοφόρους στον σκοτεινό κόσμο της ακροδεξιάς», σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές.

Απεταξάμην τον Φιγιόν
Φλερτάροντας πλέον με την ήττα στις προεδρικές εκλογές, το δηλητήριο της υποψίας και της αμφιβολίας διείσδυσε στη γαλλική δεξιά, όπου αρκετά στελέχη της έσπευσαν να πάρουν αποστάσεις από τον Φρανσουά Φιγιόν, ενώ στο παρασκήνιο εξετάζεται Plan B για την αντικατάστασή του στην περίπτωση που του απαγγελθούν καταγγελίες ή ενταθούν οι πιέσεις για παραίτησή του από την εκλογική κούρσα .

Ηδη δημόσια ακούγονται φωνές δεξιών βουλευτών, που δηλώνουν ότι το κόμμα δεν μπορεί να το εκπροσωπήσει στην κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση ένας υποψήφιος που βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.

Συνεργάτες του Φρανσουά Φιγιόν μιλούν για ανθρωποκυνηγητό. Ο ίδιος πιστεύει πως το «Penelope Gate» είναι ένα πραξικόπημα που προέρχεται από την εξουσία και την αριστερά. Μια κατηγορία που δεν άφησε αναπάντητη το προεδρικό μέγαρο. Διαμήνυσε στον συντηρητικό πολιτικό πως η μόνη εξουσία είναι η δικαιοσύνη!

Δεν επωφελείται ο Αμόν
Πάντως από το σκάνδαλο Φιγιόν δεν επωφελείται καθόλου ο υποψήφιος των σοσιαλιστών για την προεδρία Μπενουά Αμόν, τα ποσοστά του οποίου υποχωρούν στις δημοσκοπήσεις και αγγίζουν το 14,5%, μη αφήνοντας καμία χαραμάδα ελπίδας και αισιοδοξίας στον αριστερό πολιτικό, ότι θα μπορούσε να περάσει στον δεύτερο γύρο της εκλογικής αναμέτρησης.