Η Γειτονιά των Καλλιτεχνών και η Λέσχη ανοίγουν άλλες προοπτικές για τους δημιουργούς της Λάρνακας

Οι καλλιτέχνες αποκτούν τους χώρους που τους αξίζουν

 

Ένα μεγάλο κενό στο καλλιτεχνικό – πολιτιστικό γίγνεσθαι τις πόλης καλύπτει ο Δήμος Λάρνακας με δύο μεγαλεπήβολα έργα. Πρόκειται για την ανάπλαση της ενορίας στην τουρκοκυπριακή συνοικία της Σκάλας όπου βρίσκονται τα εννέα εργαστήρια κεραμιστών και άλλων καλλιτεχνών και η οποία θα μετατραπεί σε μια σύγχρονη Γειτονιά των Καλλιτεχνών. Το δεύτερο έργο το οποίο χρονικά προηγείται αφού ήδη βρίσκεται στις κατασκευαστικές εργασίες είναι η αναπαλαίωση της Λέσχης Λάρνακας η οποία θα μετατραπεί σε Πολυχώρο Δημιουργικότητας και Πολιτισμού.
Με τα δύο αυτά έργα, ο Δήμος Λάρνακας θα δώσει κατάλληλους χώρους στους καλλιτέχνες εικαστικής ή άλλης κατεύθυνσης έχοντας διαπιστώσει ότι δεν υπήρχαν τέτοιοι χώροι ούτε συνθήκες για συνέργειες γειτνίασης και συλλογικής δράσης των δημιουργών. Παράλληλα, εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν κατάλληλες συνθήκες για σωστή προώθηση των έργων στην αγορά και δημιουργία μικρών ανταγωνιστικών επιχειρήσεων.


Η Γειτονιά των Καλλιτεχνών
Η Γειτονιά των Καλλιτεχνών θα δημιουργηθεί στη συνοικία που βρίσκεται στην ενορία Σκάλας και εφάπτεται της παραλιακής λεωφόρου Πιαλέ Πασά. Στόχος είναι η προσέλκυση επισκεπτών ταυτόχρονα με την ανάδειξη των καλλιτεχνών και το σχέδιο περιλαμβάνει τις οδούς Ακντενίζ, Μποζ Κουρτ, Μποζ Νταγ και τον ελεύθερο χώρο παρά το Δημοτικό Χώρο Στάθμευσης του πρώην τουρκοκυπριακού σινεμά. Περιλαμβάνει την υπογειοποίηση των υπηρεσιών κοινής ωφελείας, την πλακόστρωση του οδοστρώματος και των πεζοδρομίων, εγκατάσταση σύγχρονου οδικού φωτισμού, αστικού εξοπλισμού και σήμανσης και τη δημιουργία Πάρκου Καλλιτεχνών.
Το έργο είναι στον κατάλογο των έργων προς ωρίμανση για άντληση κονδυλίων από τη νέα προγραμματική περίοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Untitled 5Η περίφημη Λέσχη βρίσκεται ήδη σε διαδικασία πλήρους αναπαλαίωσης ώστε να ονομαστεί Πολυχώρος Δημιουργικότητας και Πολιτισμού. Η διώροφη οικοδομή βρίσκεται στην οδό Ζήνωνος Κιτιέως. Στον όροφο υπάρχουν 6 αίθουσες οι οποίες θα διαμορφωθούν κατάλληλα ώστε να φιλοξενούν 10-12 δημιουργούς / καλλιτέχνες. Στο ισόγειο θα δημιουργηθεί χώρος υποδοχής, εκθεσιακός χώρος και μικρό καφεστιατόριο. Η μεγάλη εσωτερική αυλή θα διαμορφωθεί έτσι ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει μουσικές εκδηλώσεις, ποιητικές βραδιές, παρουσιάσεις βιβλίων, θεατρικές παραστάσεις και άλλα δρώμενα από καλλιτέχνες της πόλης και όχι μόνο. Το συγκρότημα θα περιλαμβάνει μικρό καφεστιατόριο το οποίο θα είναι ανοικτό στο κοινό και θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των χρηστών και των επισκεπτών.
Στο χώρο θα στεγάζονται προσωρινά νέοι καλλιτέχνες της πόλης με μέγιστη διάρκεια ένα χρόνο με κριτήριο την απόδειξη ότι δεν διαθέτουν δικό τους χώρο με σειρά προτεραιότητας και συμβολικό ενοίκιο. Οι καλλιτέχνες μπορεί να είναι ζωγράφοι, γλύπτες, μουσικοί, φωτογράφοι κ.ά. και θα μπορούν να εκθέτουν τα έργα τους στον εκθεσιακό χώρο στο ισόγειο. Ο χώρος θα μπορεί επίσης να φιλοξενήσει ξένους καλλιτέχνες και φοιτητές στο πλαίσιο προγραμμάτων ανταλλαγής φοιτητών. Μάλιστα έχει προβλεφθεί χώρος για τη διαμονή τους στον ξενώνα του συγκροτήματος Ζουχουρί. Η Λέσχη είναι ένα από τα ιστορικά κτίρια της Λάρνακας έχοντας κτιστεί το δεύτερο μισό του 18ου αιώνα αρχικώς για να χρησιμοποιηθεί ως πανδοχείο.
Με την άφιξη των Άγγλων, το 1878, μετατράπηκε σε Λέσχη για δημόσιους υπαλλήλους και στρατιωτικούς, ενώ στην αυλή του δημιουργήθηκε το πρώτο γήπεδο τένις που έγινε στην Κύπρο. Μετά το 1974 και για κάποια χρόνια, χρησιμοποιήθηκε ως Λέσχη Λάρνακας.
Το κτίριο είναι τουρκοκυπριακής ιδιοκτησίας και είναι μισθωμένο στον Δήμο Λάρνακας με σκοπό την αποκατάσταση και συντήρησή του.
Τα έργα, σύμφωνα με το συμβόλαιο, πρέπει να ολοκληρωθούν περί το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2020.

Τάσος Περδίος

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.