Η ειδοποιός διαφορά Μαλά και Αναστασιάδη

Του Θεοχάρη Μασούρα*

Η φράση ειδοποιός διαφορά χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον φιλόσοφο Αριστοτέλη και δηλώνει τη μικρή αλλά καθοριστική διαφορά δύο εννοιών και κατ’ επέκταση δύο ανθρώπων. Η ειδοποιός διαφορά (differentia specific) είναι το συγκεκριμένο γνώρισμα που προστίθεται σε μια έννοια για να ξεχωρίσει από μια άλλη. Όταν π.χ. προστεθεί στην έννοια φυτό το επίθετο αρωματικό, τότε μιλούμε για αρωματικό φυτό και επομένως ξεχωρίζει από τα άλλα φυτά.

Η ειδοποιός διαφορά Μαλά και Αναστασιάδη, όπως διαφάνηκε και από το ντιμπέιτ της Τετάρτης, είναι ο αυτοέλεγχος, η σεμνότητα και η ειλικρίνεια από τη μια και η αμετροέπεια, η αλαζονεία και η ανειλικρίνεια από την άλλη. Αποκαλύφθηκαν τα νεύρα, οι φωνασκίες, το μπέρδεμα των λέξεων, η υπερκινητικότητα των χεριών και του προσώπου Αναστασιάδη και η πραότητα, η ηρεμία, ο συνεκτικός λόγος και η σταθερότητα Μαλά. Το κυριότερο όμως που διαφάνηκε είναι η συνέπεια και η αξιοπιστία Μαλά στη λύση του Κυπριακού και στην αντιμετώπιση των κοινωνικο-οικονομικών προβλημάτων και η ασυνέπεια και αναξιοπιστία του Αναστασιάδη. Ο Μαλάς έπεισε ότι ο Αναστασιάδης δεν εκμεταλλεύτηκε τις διαβεβαιώσεις του Γ.Γ. του ΟΗΕ για κατάργηση των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας και αποχώρηση του τουρκικού στρατού.

Ο Πρόεδρος θυμήθηκε ξανά την πολιτική της πρόταξης, ξεχνώντας πως όσες φορές εφαρμόστηκε οδήγησε σε αδιέξοδο, επίρριψη ευθυνών στην ελληνοκυπριακή πλευρά και σε νέα τετελεσμένα από την Τουρκία. Δεν κατανόησε ότι το Κραν Μοντανά αποτελούσε κορύφωση της διαδικασίας για λύση του Κυπριακού και ότι έπρεπε να δείξει περισσότερη αποφασιστικότητα, όχι υποχωρώντας σε ζητήματα αρχών, αλλά αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες που είτε θα υποχρέωναν την Τουρκία να ανταποκριθεί, είτε θα την άφηναν εκτεθειμένη. Απεμπόλησε τη Μόρφου, την επιστροφή κατεχομένων εδαφών, τη συζήτηση του περιουσιακού, της εκ περιτροπής προεδρίας, της αποτελεσματικής συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στη διακυβέρνηση και της ισότιμης μεταχείρισης των πολιτών. Ο κ. Αναστασιάδης παρουσιάζεται ανέτοιμος να αναλάβει πρωτοβουλίες για επανέναρξη των συνομιλιών. Ο ΟΗΕ κάλεσε τους Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους να αποφασίσουν τι θέλουν και αφού συμφώνησαν, να ζητήσουν τη συμβολή του. Ο Μαλάς κατηγόρησε ευθέως τον Αναστασιάδη ότι επειδή ήθελε να απαλλαγεί από το βαρίδι των διαπραγματεύσεων, εγκατέλειψε το Κραν Μοντανά χάριν της συσπείρωσης των συναγερμικών. Έτσι, αντί να είναι χρήσιμος και ωφέλιμος, επέλεξε να είναι ψηφοθηρικά αρεστός.

Ο Μαλάς έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το ρολόι του Κυπριακού μετρά αντίστροφα» και έδωσε το στίγμα της λύσης που επιδιώκει: λύση αποστρατιωτικοποίησης, λύση που θα αποκλείει επεμβάσεις, λύση που θα επανενώνει το έδαφος, το λαό, τους θεσμούς, την οικονομία, λύση δικοινοτικής, διζωνικής, ομοσπονδίας, με μια κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια.

Ο Μαλάς ξεσκέπασε και την οικονομική πολιτική του Αναστασιάδη, το δήθεν οικονομικό θαύμα και τον δήθεν ισολογισμένο προϋπολογισμό. Αναφέρθηκε στη διάλυση της μεσαίας τάξης, στους χιλιάδες νέους που μεταναστεύουν, στους νέους που δουλεύουν για €600 το μήνα, στους λήπτες του εξευτελιστικού Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος των €480, στους συνταξιούχους, των οποίων μείωσαν τις παροχές κατά 22 εκατομμύρια ευρώ και στις μειωμένες δαπάνες για κοινωνικές παροχές. Σύμφωνα με στοιχεία της Εurostat, η Κύπρος είναι τελευταία σε δαπάνες για την υγεία και πρωταθλήτρια του χάσματος μεταξύ των λίγων προνομιούχων και όλων των υπολοίπων.

Το ντιμπέιτ, λοιπόν, υπήρξε αποκαλυπτικό. Ανέδειξε την ειδοποιό διαφορά Μαλά και Αναστασιάδη στο εθνικό και στον κοινωνικο-οικονομικό τομέα. Ο Αναστασιάδης ό,τι είχε να προσφέρει το πρόσφερε, ενώ ο Μαλάς ως άφθαρτος, καινοτόμος και νέος, έχει να προσφέρει πολλά στην Κύπρο του αύριο.

  • Φιλόλογος, πρώην διευθυντής σε σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης
Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy