Η Ινδία εκτόξευσε κατά λάθος πύραυλο στο Πακιστάν

Η Ινδία δήλωσε την Παρασκευή ότι εκτόξευσε κατά λάθος πύραυλο στο Πακιστάν αυτή την εβδομάδα λόγω «τεχνικής δυσλειτουργίας» κατά τη διάρκεια της τακτικής συντήρησης, δίνοντας την εκδοχή της για τα γεγονότα αφού το Πακιστάν κάλεσε τον απεσταλμένο της Ινδίας για να διαμαρτυρηθεί.

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες έχουν προειδοποιήσει στο παρελθόν για τον κίνδυνο ατυχημάτων ή λανθασμένων υπολογισμών από τους γείτονες με πυρηνικά όπλα, οι οποίοι έχουν κάνει τρεις πολέμους και έχουν συμμετάσχει σε πολυάριθμες μικρότερες ένοπλες συγκρούσεις, συνήθως στο αμφισβητούμενο έδαφος του Κασμίρ.

Οι εντάσεις έχουν εκτονωθεί τους τελευταίους μήνες και το περιστατικό, που μπορεί να ήταν το πρώτο του είδους του, έθεσε αμέσως ερωτήματα σχετικά με τους μηχανισμούς ασφαλείας.

«Στις 9 Μαρτίου 2022, κατά τη διάρκεια μιας τακτικής συντήρησης, μια τεχνική δυσλειτουργία οδήγησε στην τυχαία εκτόξευση ενός πυραύλου», ανέφερε το ινδικό Υπουργείο Άμυνας σε δήλωση τριών παραγράφων.

«Μάθαμε ότι ο πύραυλος έπεσε σε περιοχή του Πακιστάν. Ενώ το περιστατικό είναι βαθιά λυπηρό, είναι επίσης ανακουφιστικό το γεγονός ότι δεν υπήρξαν απώλειες ζωών λόγω του δυστυχήματος», πρόσθεσε.

Το Υπουργείο είπε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει σοβαρά το ζήτημα και διέταξε δικαστική έρευνα σε ανώτατο επίπεδο.

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν κάλεσε τον επιτετραμμένο της Ινδίας στο Ισλαμαμπάντ για να διαμαρτυρηθεί για μια απρόκλητη παραβίαση του εναέριου χώρου του, λέγοντας ότι το περιστατικό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις πτήσεις επιβατών και τις ζωές πολιτών.

Το Πακιστάν προειδοποίησε την Ινδία «να έχει υπόψη τις δυσάρεστες συνέπειες μιας τέτοιας αμέλειας και να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για να αποφύγει την επανάληψη τέτοιων παραβιάσεων στο μέλλον». Η Ayesha Siddiqa, ειδικός σε στρατιωτικές υποθέσεις και θέματα της Νότιας Ασίας, έγραψε στο Twitter ότι «Ινδία-Πακιστάν θα πρέπει να μιλήσουν για τον μετριασμό του κινδύνου».

«Και τα δύο κράτη παραμένουν σίγουρα για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων, αλλά τι γίνεται αν τέτοια ατυχήματα επαναληφθούν και με πιο σοβαρές συνέπειες;», διερωτήθηκε.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος ασφαλείας του Πακιστάν δήλωσε στο Reuters, υπό τον όρο της ανωνυμίας, ότι το περιστατικό σήμανε συναγερμό και θα μπορούσε να έχει κλιμακωθεί σε μια «κρίσιμη δυσάρεστη κατάσταση». «Η παραδοχή ότι επρόκειτο για πύραυλο ήταν πολύ αδιάφορη», είπε.

«Τι λέει αυτό για τους μηχανισμούς ασφαλείας τους και την τεχνική ικανότητα των πολύ επικίνδυνων όπλων; Η διεθνής κοινότητα πρέπει να το εξετάσει πολύ προσεκτικά», ανέφερε.

Ο αξιωματούχος είπε ότι πιθανότατα επρόκειτο για πύραυλο BrahMos – ένας πύραυλος κρουζ με ικανότητα πυρηνικής ενέργειας, που αναπτύχθηκε από κοινού από τη Ρωσία και την Ινδία. Σύμφωνα με την Ένωση Ελέγχου Όπλων που εδρεύει στις ΗΠΑ, το βεληνεκές του πυραύλου είναι μεταξύ 300 km  και 500 km, καθιστώντας τον ικανό να πλήξει την πακιστανική πρωτεύουσα από μια βάση εκτόξευσης της βόρειας Ινδίας.

Ο Πακιστανός αξιωματούχος αναρωτήθηκε εάν το περιστατικό σήμαινε ότι η Ινδία είχε «πυραύλους σε έτοιμες για εκτόξευση θέσεις και στραμμένους προς το Πακιστάν, και αυτό επίσης χωρίς καμία διασφάλιση συστήματος διοίκησης και ελέγχου».

Εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού είπε σε συνέντευξη Τύπου το απόγευμα της Πέμπτης ότι ένα «ιπτάμενο αντικείμενο υψηλής ταχύτητας» που προερχόταν από τη βόρεια ινδική πόλη Σίρσα συνετρίβη στο ανατολικό Πακιστάν, κοντά στην πόλη Μιάν Τσανού.

«Η διαδρομή πτήσης αυτού του αντικειμένου έθεσε σε κίνδυνο πολλές εθνικές και διεθνείς πτήσεις επιβατών τόσο στον εναέριο χώρο της Ινδίας όσο και του Πακιστάν, καθώς και ανθρώπινες ζωές και περιουσίες στο έδαφος», είπε. Αξιωματούχος της αεροπορίας του Πακιστάν είπε ότι το αντικείμενο, που πετούσε στα 40.000 πόδια και τριπλάσια ταχύτητα του ήχου, είχε πετάξει 124 χιλιόμετρα στον εναέριο χώρο του Πακιστάν.

Ο Happymon Jacob, καθηγητής διεθνών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Jawaharlal Nehru του Νέου Δελχί, είπε ότι και οι δύο πλευρές χειρίστηκαν καλά την κατάσταση. «Μου δίνει μεγάλη ελπίδα ότι τα δύο κράτη με πυρηνικά όπλα αντιμετώπισαν το περιστατικό με πυραύλους με ώριμο τρόπο», έγραψε στο Twitter.

«Το Νέο Δελχί θα πρέπει να προσφερθεί να πληρώσει αποζημίωση για το σπίτι που καταστράφηκε στο Πακιστάν».

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.