Οι ΗΠΑ βλέπουν Ιρανούς πίσω από βομβαρδισμούς του ISIS

Το αμερικανικό Πεντάγωνο υποστηρίζει πως και η ιρανική αεροπορία διεξάγει αεροπορικές επιδρομές εναντίον της τζιχαντιστικής ISIS στο ανατολικό Ιράκ -χωρίς συντονισμό με τις ΗΠΑ.

Αξιωματούχοι όμως από την Τεχεράνη που επικαλείται το Reuters διαψεύδουν τις επιχειρήσεις, επαναλαμβάνοντας πως αποκλείεται σε κάθε περίπτωση συνεργασία με την Ουάσινγκτον.


Το Πεντάγωνο, διά του εκπροσώπου του υποναύαρχου Τζον Κίρμπι, ανέφερε το πρωί της Τετάρτης ότι υπάρχουν «ενδείξεις πως όντως» έγιναν επιχειρήσεις από ιρανικά F4 Phantom σε περιοχές του ανατολικού Ιράκ, και συγκεκριμένα την Ντιγιάλα.

Η Ουάσινγκτον σημείωσε ότι δεν υπάρχει συντονισμός με την Τεχεράνη, λέγοντας πως είναι ζήτημα της Βαγδάτης το τι συμβαίνει στον ενάεριο χώρο της.

«Τίποτε δεν έχει αλλάξει στην στάση μας περί μη συντονισμού με το Ιράν σε στρατιωτικό επίπεδο», υπογράμμισε το Πεντάγωνο.

To αραβικό Al Jazeera είχε μεταδώσει εικόνες με αεροσκάφος που ανέφερε πως ήταν ιρανικό F4 πάνω από την Ντιγιάλα την Κυριακή.


Ωστόσο, αξιωματούχος που επικαλέστηκε ανώνυμα το Reuters το μεσημέρι της Τετάρτης ανέφερε ότι «το Ιράν δεν έχει εμπλακεί σε αεροπορικές επιδρομές κατά της ISIS στο Ιράκ». Επανέλαβε επίσης ότι «δεν τίθεται θέμα» συνεργασίας με τις ΗΠΑ απέναντι στους τζιχαντιστές.

Tο σιιτικό Ιράν βλέπει με εξαιρετική ανησυχία την σουνιτική ISIS να κερδίζει έδαφος στην περιοχή -οι πρώτες επιθέσεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης στο Ιράκ στόχευαν τη σιιτική κοινότητά του, με την οποία η Τεχεράνη έχει καλές σχέσεις. Παρά τον «κοινό εχθρό» ωστόσο, οι πιθανότητες συνεργασίας Ιράν και ΗΠΑ ήταν εξαρχής μικρές.

in.gr

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.