Η ειρήνη έρχεται…

Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μπορούν και πρέπει να ζήσουν μαζί ανεξαρτήτως θρησκειών, με σεβασμό στη διαφορετικότητα αλλά με βάση τους έντονους δεσμούς της κοινής κυπριακής κουλτούρας που σφυρηλατήθηκε στην πορεία εκατοντάδων χρόνων

Του Τάσου Περδίου

Το μήνυμα από το προσκύνημα χιλίων Τουρκοκυπρίων στο τέμενος Χαλά Σουλτάν στη Λάρνακα για το ραμαζάνι την περασμένη Τρίτη 21 Ιουλίου 2015 δεν επιδεχόταν παρερμηνείας: Σ’ αυτό τον τόπο, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μπορούν και πρέπει να ζήσουν μαζί ανεξαρτήτως θρησκειών, με σεβασμό στη διαφορετικότητα αλλά με βάση τους έντονους δεσμούς της κοινής κυπριακής κουλτούρας που σφυρηλατήθηκε στην πορεία εκατοντάδων χρόνων.

Η επανένωση και η ειρήνη ήταν οι λέξεις που κυριάρχησαν στις δηλώσεις του Μουφτή των Τουρκοκυπρίων Ταλίπ Αταλάι ο οποίος δεν έκρυψε την αισιοδοξία του για πιθανή λύση του κυπριακού με βάση τη νέα προσπάθεια. “Ειρήνη και μόνο ειρήνη. Υπάρχει άλλη λέξη εκτός από την ειρήνη; Θέλουμε ειρήνη. Θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά και στην Κύπρο αλλά και στη Μέση Ανατολή. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι για τη λύση του κυπριακού. Είμαστε εδώ μαζί σας και μιλάμε. Θέλω να πω στους Ελληνοκύπριους ότι όλα αυτά μας λένε κάτι, ότι η ειρήνη έρχεται” , είπε χαρακτηριστικά ευχαριστώντας όλους όσοι υποστήριξαν και προώθησαν το προσκύνημα.

Παρών στο προσκύνημα ήταν και ο Πρέσβης της Σουηδίας Κλας Γκερόου υπό την αιγίδα του οποίου διεξάγεται ο διαθρησκευτικός διάλογος. Το μήνυμα του Σουηδού διπλωμάτη ήταν ότι ο διαθρησκευτικός διάλογος έχει μεγάλη σημασία για την επικράτηση της ειρήνης στο νησί και αποτελεί μέρος της διαδικασίας επανένωσης.
Η “Χ” παρουσιάζει σήμερα φωτορεπορτάζ από την εκδρομή – προσκύνημα των Τουρκοκυπρίων στο Τεκκέ.

 


Το μουσουλμανικό τέμενος της Χαλά Σουλτάν αποτελεί τον σημαντικότερο τόπο προσκυνήματος για τους μουσουλμάνους της Κύπρου. Θεωρείται όμως ευρύτερα ένας από τους σημαντικότερους τόπους λατρείας της μουσουλμανικής θρησκείας. Ορισμένοι μελετητές το αναφέρουν τέταρτο μετά τα τεμένη της Μέκκας, της Μεδίνας και του Αλ Ακσιά στην Ιερουσαλήμ ενώ σε άλλες πηγές αναφέρεται τρίτο.

Στο εσωτερικό του Χάλα Σουλτάν Τεκκέ σώζεται τάφος, που σύμφωνα με την παράδοση ανήκει στην Ουμ Χαράμ, συγγενή του προφήτη Μωάμεθ. Η Ουμ Χαράμ, η οποία συνόδευσε το σύζυγό της στην Κύπρο κατά τη διάρκεια μιας αραβικής επιδρομής, σκοτώθηκε πέφτοντας από το άλογό της, μόλις αποβιβάστηκε στο νησί. Ο τάφος είναι σκεπασμένος με υφάσματα και περιβάλλεται από ένα τρίλιθο κατασκεύασμα. Σύμφωνα με την παράδοση ο ένας λίθος αιωρείται.

Το τζαμί κτίστηκε πολύ αργότερα, λίγο πριν το 1787. Η σημερινή μορφή του συμπληρώθηκε στα 1816. Πρόσφατα έγιναν εκτεταμένες εργασίες αποκατάστασης του.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy